tiistai 21. huhtikuuta 2015

Gluteeniton, viljaton ja maidoton (+ vegaaninen ilman korppujauhoa) tajunnan räjäyttävä mac and cheese


Mac and cheese eli suomeksi makaroonia ja juustoa on amerikkalaisten kotiäitien pelastus. Kermaiseen juustokastikkeeseen sekoitettu makarooni paistetaan uunissa ja lapset tykkäävät. Täyteläisenä herkkuna se on monen suosikkiruokaa. Kotiäitien pelastuksen siitä tekee se, että suurin osahan ei edes valmista sitä itse! Tai miten sen nyt ottaa, mutta itse en ainakaan laske itse tehdyksi mitään mikä tulee kuiva-aineena kaupasta ja valmistetaan sekoittamalla joukkoon vesi (jos sitäkään). Siis erittäin helppoa ja nopeaa ;) Muuta ei tarvita kuin lukutaito. Maku tosin on varmasti myös ihan muuta kuin kotitekoinen, enkä tarkoita tätä välttämättä hyvällä. Makuja on tietysti monia...
Päätin tehdä oman versioni tuosta amerikkalaisesta klassikosta, tietysti Antipastan tapaan ilman maitotuotteita ja viljoja. Samalla tästä tuli myös vegaaninen. Pystyn jo kuvittelemaan miten osa lukijoista siellä ruudun toisella puolella nyrpistää nokkaansa ajatellen mitä hittoa, hyi olkoon :D Mutta lahjomaton makuraati totesi tämän parhaimmaksi mitä ovat vähään aikaan saaneet. Jo juustokastikkeen maistelu sai aikaan mielenkiintoisia ilmeitä maistelijoiden kasvoilla ja toteamuksia: "Tää on ihan TAJUTTOMAN HYVÄÄ", "Saako syödä kaiken" :)
No niin ja mitä muutettiin? Oikeastaan ihan kaikki! Makaroonien tilalla käytin shirataki-nuudeleita. Ne ovat käytännössä kalorittomia, sillä viljojen sijasta ne on valmistettu konjac-juuresta. Rakenne ja suutuntuma ovat niissä hyvin pastamainen. Ne sopivat siten erinomaisesti keventäjille ja diabeetikoille, koska eivät myöskään vaikuta verensokeriin.  Shiratakit ovat myös gluteenittomia, joten soveltuvat myös keliaakikoille tai niille, jotka muista syistä välttelevät gluteenia. Käyttämissäni nuudeleissa oli mukana kaurakuitua, mutta tuote oli silti gluteeniton. Jos kaura ei sovi sinulle, niin markkinoilla on olemassa myös täysin viljattomia shiratakeja.
Juustokastikkeen korvasin cashewpähkinöistä tehdyllä kermalla minkä maustoin hyvin ja lisäsin joukkoon ravintohiivalastuja tuomaan kypsytetyn juuston makua. Cashewpähkinät sisältävät paljon hyviä rasvoja, magnesiumia, kaliumia, rautaa sekä muita kivennäisaineita sekä jonkin verran proteiinia. Pähkinöistä se on yksi hiilihydraattipitoisimmista (noin 20g/100g), mutta koska pastamme on tällä kertaa hiilihydraatiton ja kaloriton, niin sillä ei ole merkitystä.
Ravintohiivalastut ovat inaktivoitua hiivaa eli se ei lähde kasvamaan suolistossa. Se ei myöskään ole sama asia kuin leivonnassa perinteisesti käytetty hiiva. Ravintohiiva sisältää runsaasti vitamiineja, erityisesti B-ryhmän vitamiineja. Käyttämässäni ravintohiivassa on lisäksi B12-vitamiinia, josta saattaa vegaaneilla olla pula, sillä sitä ei juuri saa muualta kuin eläinkunnan tuotteista. B12-vitamiini toimii koentryyminä energia-aineenvaihdunnassa ja sillä on tärkeä tehtävä myös punasolujen muodostuksessa. Ravintohiiva maistuu paahdetulta juustolta eli soveltuu maidottomaksi ja vegaaniseksi juustonkorvikkeeksi erinomaisesti!
 
Tocoa lisäsin tuomaan pientä makeutta, kermaisuutta ja täyteläisyyttä, mutta sen voi toki jättää poiskin. Toco sisältää reilusti antioksidantteja, B-vitamiinia sekä E-vitamiinia sen neljässä eri muodossa.
Kaikista näistä raaka-aineista yhdistämällä ja maustamalla herkullisilla mausteilla saatiin aikaan taivaallisen ihana, maukas, täyteläinen, juustoinen ja plussana terveellinen juustokastike, joka yhdessä shiratakin kanssa uunissa paistuessaan sai aikaan uuden aivan ihanan ruokalajin, jota tullaan aivan taatusti tekemään monta kertaa uudestaan. Päälle ripoteltu itse tehty korppujauho toi ruokaan vielä hieman lisäproteiinia. Huvikseni laskin alle vielä ruuan ravintotiedot verrattuna amerikkalaiseen laatikkokamaan.
 
MAC AND CHEESE ELI AMERIKKALAINEN JUUSTOMAKAROONI
(1 iso tai 2 pientä annosta)
1dl (60g) cashewpähkinöitä
0,75dl vettä
1tl sitruunanmehua
ripaus kurkumaa
1tl sipulijauhetta
1tl timjamia
0,25tl valkosipulijauhetta
½-1tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,25-½tl savupaprikajauhetta
2rkl tocoa

Pinnalle:
1-2rkl korppujauhoa
1rkl ravintohiivahiutaleita

Liota cashewpähkinöitä vedessä yön yli (vettä niin paljon, että pähkinät peittyvät) ja blendaa ne seuraavana päivänä tehosekoittimessa yhdessä veden (0,75dl) ja sitruunanmehun kanssa tasaiseksi kermaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita seos tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos on liian kuivaa. Huuhtele shiratakinuudelit huolellisesti vedellä siivilässä. Sekoita nuudelit "juusto" seoksen kanssa ja kaada pieneen uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoa ja ravintohiivalastuja. Paista uunissa ylätasolla 200C noin 20 minuuttia.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti