sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Katkarapu-nuudelikeitto

Shirataki-nuudelit ovat konjac-juuresta valmistettuja valkoisia nuudeleita. Ne ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja käytännössä kalorittomia, soveltuvat siten erinomaisesti myös kevyemmän ruuan ystäville. Ne eivät maistu oikeastaan millekään, joten niitä voi maustaa aivan miten haluaa. Nuudeleita ja muita konjac-pasta tyyppejä myydään nesteeseen (vettä ja kalkkia) säilöttynä yleensä pusseissa, mutta aasialaisissa kaupoissa ole nähnyt niitä myös koviin pakkauksiin säilöttynä. Avatessa nuudelit haisevat kalalle, vaikka ne ovat täysin vegaanisia. Haju kuitenkin lähtee, kun huuhtelee nuudelit kunnolla kylmän veden alla. Valmiit nuudelit eivät siis maistu kalalle! Nuudeleita voi käyttää niin kylminä kuin kuumina aivan kuten normaalejakin nuudeleita.
Alun perin ajatuksena oli tehdä jonkin sortin versiointi khao soi -keitosta, mutta kuten tavallista, homma karkasi käsistä jo alkutekijöissään ja lopputuloksena syntyi jotain aivan muuta...


KATKARAPU-NUUDELIKEITTO
Nuudelit:
300g shirataki-nuudeleita
4tl curryjauhetta
2 keitettyä keltuaista
6rkl soijamaitoa tai muuta haluamaasi kasvimaitoa
2tl suolaa

Keitto:
1rkl öljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 fenkoli
250g parsakaalia
0,75 litraa vettä
2dl kookoskermaa
maun mukaan suolaa, soijakastiketta, valkopippuria ja chilihiutaleita
1-2 sitruunan mehu
5-10 tippaa steviaa
1rkl kuivattua persiljaa
2tl kuivattua lipstikkaa
2rkl kuivattua rakuunaa
300g pakastekatkarapuja

Valmista nuudelit etukäteen maustumaan. Voit tehdä ne jo useampi päivä etukäteen. Valuta nuudelit ja huuhtele huolellisesti siivilässä. Hienonna keltuaiset haarukalla ja lisää soijamaito, curry ja suola. Anna maustua.
Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa siinä sipulia, valkosipulia, porkkanaa ja fenkolia, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää vesi, mausteet, kookoskerma, sitruunan mehu ja steviaa maun mukaan. Stevian voit korvata myös esimerkiksi erytritolilla, hunajalla, vaahterasiirapilla tai kookospalmusokerilla. Keiton tulisi olla sopivasti mausteinen ja kirpeä mutta myös samalla hieman makea. Maistele ja mausta sen mukaan. Kun saat maun kohdalleen, lisää lopuksi katkaravut ja maustuneet nuudelit liemineen joukkoon ja kuumenna, mutta älä enää keitä, etteivät katkaravut sitkisty.

Jos olet allerginen mereneläville tai et pidä niistä, voit toki vaihtaa katkaravut johonkin muuhun, esimerkiksi broileriin, possuun tai tofuun! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti