torstai 16. huhtikuuta 2015

Viljattomat, gluteenittomat, maidottomat, hiivattomat ja sokerittomat munkit


Kaikki rasvakammoiset, nyt tulee rasvavaroitus! Seuraavassa ohjeessa ei rasvaa todellakaan ole säästelty, joten mikäli tunnet ahdistuvasi, suosittelen lämpimästi siirtymään vaikka marjasorbetin pariin.
Muille olisi tässä nyt tarjolla viljattomia, maidottomia, hiivattomia ja sokerittomia, mutta sitäkin enemmän rasvaa sisältäviä munkkeja Vapun kunniaksi. Taikinana on käytetty viljattomien pullien taikinaa. Se toimii hyvin myös munkeissa, kunhan huomioi pari juttua:
1) Koska taikina on luonteeltaan helposti lässähtävää, parhaan lopputuloksen saa, kun pyörittelee taikinasta pikku palloja  (minimunkkeja). Suuria munkkeja en ole ainakaan itse vielä saanut onnistumaan.
2) Taikina vaatii pidemmän paistoajan kuin normaali munkki, joten se kannattaa huomioida öljyn lämpötilassa, jotta munkit ehtivät kypsyä kunnolla ilman, että kuori palaa.

VILJATTOMAT MUNKIT
Muuten sama ohje kuin viljattomien pullien, mutta sokerin määrää voi halutessaan vähän vähentää.
Tee pieniä pullia, noin 2cm läpimitaltaan tai todella ohuita noin 1cm paksuisia tankoja ja muodosta niistä renkaita. Mielestäni pienet pallot ovat parempia.
Kuumenna öljy riittävän kuumaksi, mutta se ei myöskään saa olla liian kuumaa. (ota tästä nyt selvää?? Kokeilemalla löydät sopivan lämpötilan, varaudu siis ensimmäisten munkkien epäonnistumiseen! Mutta hei, samahan on lettujen paistamisessa). Tämä taikina vaatii pidemmän kypsymisajan kuin tavallinen vehnätaikina. Kokeile ensin kypsentää yhtä palloa, niin löydät sopivan kuumuuden.

Itse paistoin normaalilla liedellä (säätö 1-6) 3:lla ja 4:lla. Paista niitä hitaasti ja hartaasti useita minuutteja sopivan miedossa öljyssä. Kuitenkin niin, ettei öljy ole liian viileää, koska silloin munkit imevät itseensä öljyä. Jos munkit ovat liian suuria, ne eivät ehdi kypsyä sisältä ja palavat pinnalta.

Ota kypsät munkit rasvasta talouspaperin päälle, jotta liika rasva imeytyy paperiin. Pyöritä paistetut munkit halutessasi erytritolissa (Karppisokeri) tai sokerissa.
Kaikki paistohommiin ja herkuttelemaan terveellisemmistä munkeista.
Hyvää Vappua!


20 kommenttia:

 1. Mitä öljyä käytit paistamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin muistaakseni auringonkukkaöljyä. Kookosöljykin toki käy mainiosti, mutta pidin sitä turhan arvokkaana siihen käyttöön :D Periaatteessa mikä tahansa miedon makuinen ja kuumennusta kestävä öljy käy!

   Poista
 2. Voi hitsi tuossa tuleekin ongelma, kookosöljy tietty olisi parasta mutta en minäkään raaskisi sitä tuohon tarkoitukseen käyttää auringonkukkaöljy taas muuten niin kuraa etten viitsisi ostaa. Kestääköhän perus oliiviöljy noin kuumaa lämpötilaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman epäilen, mutta mikäänhän ei tietenkään estä kokeilemasta ;) Kannattaa ehkä kokeilla sillä halvemmalla (ei neitsyt) öljyllä, joka on todennäköisesti sen verran käsitelty ettei savua yhtä helposti. Itsekin välttelen auringonkukkaöljyä samasta syystä, mutta tämä oli mulle nyt se ainut poikkeus :)

   Poista
 3. Eikö se perus munkkiöljy käy? Sekin on kookosöljyä vaikka ei niin laadukasta.

  VastaaPoista
 4. Jep, aivan loistavia tuli itse paistamiseen tarkotetulla kookosöljyllä! :) Halpakin oli. Muut öljyt roiskii ja käyttäytyy miten käyttäytyy, maistuu vielä pahalleki. Nyt herkuttelun pariin, kiitos reseptistä!

  VastaaPoista
 5. Ihan superhyviä! Just tein ja kohta on kaikki syötykin! Kiitos, Antipastaa, oot mun idoli!!!

  VastaaPoista
 6. Makoisia olivat munkit, eikä ollenkaan terveellisiltä maistuneet!

  VastaaPoista
 7. mitens jos jättää munan pois? se kun on pullissa ainakin "turha" eli ei tarvitse korvata millään ja tuleekin parempia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ohjeessa ei kananmunaa voi jättää pois, koska se auttaa munkkeja (ja pullia) pysymään kasassa. Normaaleissa pullissa on tärkkelystä ja gluteenia, jotka hoitavat saman asian, jolloin muna on tosiaan niissä "turha", mutta koska tässä ohjeessa on aivan toisenlaiset ainekset, niin pelkäämpä ettei munaa voi jättää pois. Mutta älä huoli, ajattelin nimittäin vielä tällä viikolla kokeilla munkkeja, jotka eivät sisällä munaa, maitoa, gluteenia, viljaa, sokeria ja hiivaa! Katsotaan kuinka käy! :)

   Poista
 8. Ekat paisteltu ja maisteltu, enkä tavallisia taida enää tehdä!!! käytin intiaanisokeria ja onnistuivat hyvin. Joku fiba mulla kävi kun taikina ei ollut käsin pyöriteltävää, mutta lusikoiden avulla onnistui mainiosti. Maku on pääasia :) Sait minusta uskollisen seuraajan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Mari! Tervetuloa mukaan :)! Taikinan koostumus vaihtelee melkein joka kerta hieman johtuen mm. munien koosta. Jos taikina tuntuu kovin löysältä, voi lisätä joukkoon hieman enemmän kookosjauhoja ja/tai psylliumia, kunnes koostumus on sopiva! :)

   Poista
  2. Mä taisinkin olla vain liian hätäinen, koska kun luin ohjeen uudestaan, ajatuksella, niin mä skippasin sen 5-10 min odottelun :D Paistamisen myötä kulhossa seissyt taikina nimittäin jämäköityi. Kaikki meni, eikä riittänytkään ja lapset kehui maailman parhaiksi munkeiksi.

   Poista
  3. Sulla on sitten vähän sama "vika" kuin mulla, "hätätilanteessa lue käyttöohjeet". ;) Mutta ihana kuulla, että maistui ja itse pidän kovasti näistä ja mikä parasta, näissä munkeissa ei ole edes vehnää ja hiivaa. Valmistuukin paljon nopeammin kuin perinteiset munkit! :D

   Poista
 9. Yhden pienen koepalan maistoin ja muut meni pakkaseen odottamaan. Teki tiukkaa olla syömättä enempää :) mutta mun munkit lässähti vähän paistamisen jälkeen, ei ollu enää niin kauniin pyöreitä ja sun kuvassa näytti vielä pyöreiltä, missähän vika? Tosin mun pullatkin on lässähtäny paistamisen jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Hanne, että munkit maistuivat!😊 Lässähtämiseen voi olla syynä että munkit ovat jääneet aavistuksen rapeiksi? Niin miholle kävi muutamalla ensimmäisellä kerralla. Jos näin on, niin koita paistaa munkkeja hieman kauemmin ja jos pinta meinaa kärventyä ennen kuin munkit ovat kypsiä, niin laske hieman paistolämpötilaa. Kannattaa tehdä mukaista myös normaalia pienempiä, ns. namimunkkeja niin auttaa myös asiaa. Onnea munkki kokeiluihin 😊.

   Poista