torstai 21. toukokuuta 2015

Gluteeniton ja lähes sokeriton Daim


Muistan ajan, miten nuorena tuli kesäisin silloin tällöin katsottua television chat-ohjelmia. Lähinnä se mitä mielen jäi, olivat kommentit "eka", "aromipesä", "toffeeohje" ja "Daim-ohje". Kotitekoinen Daim on edelleen suosittua ja sitä tuli myös nuorempana tehtyä tai ainakin yritettyä useampi kerta. Monissa ohjeissa nougatosa ei suinkaan ollut Daimin tapaan kova, vaan pehmeää kuin perinteinen toffee. Mitä Daimia se sellainen oikein on? No ei sitten mitään. Useita eri ohjeita kokeiltuani huomasin parhaimmaksi reseptiksi sen, missä ei nestettä ollut juurikaan ja lisäksi makeisseos sisälsi myös vehnäjauhoja.
Kaivoin tuon reseptin käsiini ja muokkasin siitä terveellisemmän version korvaamalla sokeri ja siirapin erytritolilla ja kookospalmusiirapilla. Kookospalmusiirappi sisältää hiilihydraatteja toki lähes yhtä paljon kuin tavallinen siirappi, mutta sen glykeeminen indeksi on vain 35, kun taas sokerin ja siirapin glykeemiset indeksi ovat noin 70. Mitä suurempi luku on, sitä nopeammin ja jyrkemmin se vaikuttaa verensokeriin. Kookospalmusokeri ja -siirappi eivät siis nosta verensokeria samalla tavalla kuin tavallinen sokeri, joten ne ovat myös diabeetikolle parempia vaihtoehtoja.
Normaalisti käytän erytritolia tai steviaa, joiden kummankin glykeeminen indeksi on 0 eli niillä ei ole vaikutusta verensokeriin. Daimissa nuo eivät kuitenkaan toimi yksistään, sillä rakenteesta ei tule aivan yhtä kova, kuin oikeassa Daimissa. Päätin siis joustaa hieman ja käyttää kookossiirappia, eihän näitä joka päivä edes syödä :)
Lopputulos yllätti, sillä olin hieman epäileväinen, mutta Daim onnistuikin täydellisesti ja maistui aivan kaupan Daimilta, jos jätetään huomioimatta se, että pinnan suklaakuorrute oli maitosuklaan sijasta tummempaa laatua.



TERVEELLISEMPI DAIM
3rkl kirkastettua voita tai kookosöljyä
2-3rkl kookospalmusiirappia
1dl erytritolia eli Karppisokeria
1-2tl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
1-1½dl mantelijauhetta tai -rouhetta
Sekoita manteleita ja suklaata lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa ja keitä seosta keskilämmöllä 2-5 minuuttia, kunnes seos paksunee. Lisää joukkoon mantelit. Kaada kuuma karamelliseos leivinpaperin päälle (suojaa alapuoli, sillä seos on tulikuumaa). Anna jäähtyä täysin. Sulata suklaa vesihauteessa ja levitä nougatlevyn päälle. Anna suklaan jäähtyä ja kovettua jääkaapissa ja murra levystä haluamasi kokoisia paloja.



10 kommenttia:

  1. Nam, näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! Mä en oo tehnyt mitään tän tapaistakaan aiemmin (vaan tyytynyt siihen kaupan Daimiin hehe), vois kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Tämä kokeilu oli mullekin vähän sellainen että kokeillaan nyt nopeasti mitä tästäkin tulee ja olin varautunut jo valmiiksi roskaämpärillä :D No sitä ei sitten tarvittu....

    VastaaPoista
  3. Ei tämmösiä - äkkiä pois sivulta meininki - auts ku hyvännäköistä - söis kyl :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älähän vielä pelästy, nämähän ovat lähes sokerittomia ja niissä on mantelia ja tummaa suklaata...kummatkin terveellisiä eli nämä ovat lähes terveyskarkkeja ;) :D

      Poista
  4. Hei Anna! Luuletko, että siirapin tilalla voisi käyttää kookospalmusokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta uskoisin, että siirapilla/hunajalla/agavella/vaahterasiirapilla jne. tulee parempi. Mikään ei tietenkään estä sinua kokeilemasta, sillä tuskin siitä millään lailla tulee syömäkelvotonta ;) Jos kokeilet, niin tulethan kertomaan mikä oli lopputulos :)

      Poista
  5. Hei, mistä kookospalmusiirappia saa ostettua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sanna, kookospalmusiirappia saa luontaistuote- ja ekokaupoista sekä netistä tilaamalla. Tässä ohjeessa voi kookossiirapin korvata halutessaan myös hunajalla, mutta itse pidän enemmän kookossiirapin mausta :)

      Poista
  6. Hei! Millaista hunajaa pitäisi olla, jos haluaisi korvata tuon kookossiirapin? Tai olisiko sinulla suositella jotain merkkiä, mitä saisi normaali kaupasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunaja voi olla mitä tahansa juoksevaa hunajaa. Ja uskoisin, että onnistuu myös kiinteästä. 😊

      Poista