keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Khao man gai / Hainanese chicken rice eli riisiä ja kanaa aasialaisittain


Khao man gai on thaimaalainen ruoka, joka on Thaimaassa erittäin suosittu. Suomeksi nimi tarkoittaa kanaa rasvaisen riisin kera. Khao man gain esikuvana toimii Kiinasta lähtöisin oleva hainanilainen kanariisi, josta khao man gai on thaimaalainen muunnos. Ruuan suosiosta kertoo sekin, että se on Singaporen kansallisruoka ja erittäin suosittu myös muun muassa Malesiassa ja Vietnamissa.
Ruoka itsessään on hyvin yksinkertainen. Broileri on keitetty kypsäksi liemessä, joka on maustettu muun muassa valkosipulilla ja inkiväärillä. Lientä tarjotaan myös valmiin ruuan kanssa keittona. Riisi on kypsennetty tuossa samassa liemessä, mutta ennen liemen lisäystä riisiä on kypsennetty kanasta irronneessa rasvassa, vähän kuin valmistaisi risottoa. Rasva tuo riisiin lisää makua ja mehevyyttä.
Perinteisesti kana ja riisi koristellaan kurkkusiivuilla ja sen kanssa tarjoillaan liemen ohella yhtä tai kahta dippikastiketta, jolla ruokaan saa lisää makua. Perinteinen dippikastike valmistetaan keltaisesta soijapaputahnasta, chilistä, soijasta, valkosipulista, inkivääristä ja viinietikasta. Paljas riisi ja kana ovat mietoja, joten thaimaalaiseen ruokaan tottuneelle suomalaiselle matkustajalle se on oiva ruoka nautittavaksi. Dippikastikeilla ruuan mausteet saa säädettyä omaan makuun sopiviksi.
 
Oma versioni tästä kansallisruuasta ei ole millään lailla autenttinen. Kastikkeet sävelsin täysin omasta päästä, sillä ajatuksella, että toinen niistä on tulisempi ja tuhdimpi ja toinen vähemmän tulinen ja raikkaampi. Riisiä ruoka ei ole nähnytkään vaan käytin tässä Yesdelin Slimriisiä.
Riisi oli todella positiivinen kokemus, sillä ruokaa syödessä oli aivan sellainen olo, kuin olisi oikeaa riisiä syönyt. Riisi on huuhtelun jälkeen valmista käytettäväksi sellaisenaan, eikä sitä tarvitse enää mitenkään erikseen kypsentää. Päädyin siksi valmistamaan riisin keittämällä sitä kanaliemessä, jonka olin jo keittänyt kokoon. Keitin seosta, kunnes neste oli haihtunut. Tämä tekniikka toi muuten mauttomalle riisille rutkasti makua ja siitä tuli todella herkullista. Thaimaalaiseen tapaan ruoka tulee tietenkin syödä lusikalla ja haarukalla. Ruuan kanssa tarjoiltava liemi on tarkoitettu kostuttamaan ruokaa, joka normaalisti on "kuivaa", vaikkei tämä minun versioni ole kyllä kuivaa nähnytkään. Ruoka on täyttävää, mutta äärimmäisen kevyt, sillä keitetty broilerihan on kevyttä, riisi kaloritonta (en lisännyt rasvaa, liemessä sitä on hieman), liemi lähes kaloritonta ja kastikkeita menee sen verran vähän, ettei niistä kaloreita paljoa kerry. Tämä ruoka sopii siten nimestään huolimatta mainiosti myös laihduttajille.


KHAO MAN GAI ELI HAINANESE CHICKEN THAITYYLIIN
(siis Antipastan tapaan)

Riisi:
1 paketti slim riisiä:
noin 3dl kanalientä
Keitä kanalientä kokoon niin, niin että sitä on jäljellä noin 1,5dl (ei ole niin tarkkaa!). Avaa riisi pakkauksesta tiheään siivilään ja huuhtele huolellisesti juoksevan kylmän veden alla. Valuta riisi ja lisää kanaliemen joukkoon. Keitä seosta välillä sekoittaen, kunnes neste on haihtunut.
Tomaattinen chili-valkosipulidippi:
1 mieto punainen chili silputtuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1tl kalakastiketta + 2tl vettä
ripaus valkopippuria
1rkl omenaviinietikkaa
1 nippu tuoretta basilikaa
½tl maustepippuria
2-3tl hunajaa
3-4rkl kookoskermaa
Aja kaikki aineet tasaiseksi seokseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Seokseen voi myös halutessaan jättää pientä sattumaa mukaan. Tarjoile kanan ja riisin kera

Chia-inkivääri-limedippi:
2-3rkl limen mehua
2tl gluteenitonta soijakastiketta
1rkl inkivääriä raastettuna
reilu nippu basilikaa hienonnettuna
pieni nippu rakuunaa hienonnettuna
2-3tl hunajaa
½tl garam masala -mausteseosta
1½tl chian siemeniä
Sekoita kaikki aineet sekaisin ja tarjoile broilerin ja riisin kera.

Broileri:
1 kokonainen broileri

Liemi:
1,5l vettä tai siten, että broileri peittyy
1 iso sipuli pilkottuna
2-3 isoa valkosipulin kynttä silputtuna
1 lime
1tl kokonaisia mustapippureita
2tl kokonaisia maustepippureita
1 reilu pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
suolaa maun mukaan
Laita broileri kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että se peittyy. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja kuori pinnalta vaahto ja muu mahdollinen sakka. Kuori limen kuori esimerkiksi juuresveitsellä tai vastaavalla. Pyri välttämään valkoista osaa, se on kitkerää. Kun liemi kiehuu eikä vaahtoa enää muodostu, lisää liemeen sipuli, valkosipuli limen kuori, inkivääri ja mausteet. Anna hautua 1,5-2h.  Anna broilerin jäähtyä liemessä, silloin se on mehukkaampaa. Ota jäähtynyt, vielä kuitenkin lämmin broileri pois liemestä ja paloittele se haluamallasi tavalla. Siivilöi liemi ja käytä keiton pohjana.
Kokoa annos lautaselle laittamalla riisi lautaselle ja paloiteltu broileri sen päälle (kuvassa on rintafilee). Koristele kurkkusiivuilla ja tarjoile dippikastikkeiden kera. Thaimaassa on usein myös tapana tarjota annoksen kanssa kulhollinen keittoa eli broilerin keitinlientä kostuttamaan ruokaa, riisi kun on usein hieman "kuivaa". Slim riisi ei sitä ollut, mutta tavan mukaan halusin sen mukaan kuvaan. Halutessasi voit lisätä liemeen vielä limen mehua raikastukseksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti