lauantai 23. toukokuuta 2015

Terveellisemmät Jaffa-leivoskeksit


Domino-keksien ohella halusin kokeilla myös Jaffa-keksien valmistamista, maidottomana, viljattomana ja sokerittomana tottakai! Päätin valmistaa pohjan sokerikakkupohjalla käyttäen erytritolia ja korvaamalla vehnäjauhot mantelijauheella. Manteli tuo pohjaan mehevyyttä ja kivaa suutuntumaa. Aluksi ajattelin, että valmistan pohjat silikonisessa muffinssivuoassa täyttäen vuoat vain puolilleen. Ajattelin taikinan kohoavan hieman, jolloin valmiit pohjat voisi halkaista ja koota keksit halkaistuille pohjille. Taikina kohosikin, mutta myös laski hieman paistamisen loppuvaiheessa, joten päädyin käyttämään pohjat sellaisenaan. Pohjat näyttivät kuivilta, mutta olivat itse asiassa kaupan Jaffa-keksejä mehevämpiä ulkonäöstään huolimatta.
Appelsiinimarmeladin valmistin appelsiinimehusta. Käytin kaupan valmista mehua, jossa oli hedelmälihaa mukana, mutta varmasti vähintään yhtä hyvä tulee, jos puristaa mehun itse. Makeutin mehu maustamattomalla nestemäisellä stevialla, mutta toki voit makeuttaa sen myös esimerkiksi stevialla tai muulla haluamallasi aineella tai jättää kokonaan makeuttamatta, jos pidät kirpeämmästä. Hyydytin mehun liivatteella. Valmiit keksit kuorrutin sokerittomalla taloussuklaalla, jota saa Yesdeliltä.
Leivosten kuorruttaminen suklaalla olikin sitten vähän haastavampi juttu. Ideanani oli alkujaan laittaa pohjan päälle hieman suklaata ja liimata sillä appelsiinihyytelö kiinni pohjaan. Sitten valmiin keksin voi dipata suklaaseen. Se ei ihan toiminut niin. Hyytelö ei jää kunnolla kiinni suklaaseen, sillä sen pinta on niin liukas. Myös muotilla otetun hyytelörinkulan reuna on terävä, eikä lopputulos ole kaunis. Kannattaa siis leikata hyytelöpalan reunasta loivempi.
Leivokset kuorrutettiin lopulta lusikoimalla suklaata niiden päälle. Siinäkin ilmeni muutama juttu, jotka olisi pitänyt toki ymmärtää jo etukäteen. Kuorruttaessa suklaa tuntui sormeen vielä lämpimältä, mikä aiheutti sen, että se alkoi sulattaa hyytelöä. Suklaasulan kannattaa siis antaa jäähtyä niin, että se on vielä sulaa, muttei lämmintä ja pitää leivoksia jääkaapissa kuorruttamiseen asti, jolloin ne ovat kunnolla kylmiä, eikä sulamista pääse tapahtumaan. Leivokset kannattaa myös pistää heti kuorruttamisen jälkeen takaisin jääkaappiin jäähtymään.
Lopputulos oli rehellisesti sanottuna aika ruma. Sain kuitenkin idean, että kun keksit on nyt kertaalleen päällystetty suklaalla, niin ne voisi jäähtymisen jälkeen kuorruttaa vielä toistamiseen dippaamalla keksin päällisosastaan sulaan suklaaseen, jolloin lopputulos on kauniimpi. Homma osoittautui toimivaksi, joten suosittelen sitä, jos ulkonäöllä on merkitystä.
Lopputulos oli kyllä vaivan arvoinen, sillä meillä näistä pidettiin jopa kaupan keksejä enemmän! Säilytysongelmia ei myöskään tule, sillä nämä eivät säily, ne tulee syötyä ;)


GLUTEENITTOMAT, MAIDOTTOMAT JA SOKERITTOMAT JAFFA-LEIVOKSET
(12kpl)

Täyte:
2dl appelsiinimehua
10 tippaa maustamatonta steviaa
4kpl liivatelehteä
Pohjat:
2 munaa
ripaus suolaa
3rkl mantelijauhetta
Kuorruttamiseen:
Valmista ensin appelsiinihyytelö. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutin ajaksi. Makeuta appelsiinimehu makusi mukaan stevialla. Kuumenna pieni tilkka mehua kiehuvaksi ja lisää joukkoon pehmenneet liivatteet. Anna niiden sulaa ja sekoita seos loppu mehun joukkoon. Jos liivatteeton mehu on kylmää, sitä kannattaa lämmittää hetki, niin ettei se oli aivan jääkaappikylmää, jolloin liivatteet saattavat hyytyä jo ennen aikojaan. Kaada liivatemehu kelmulla vuorattuun piennen astiaan, niin että siitä tulee noin 1cm paksuinen levy. Anna hyytyä jääkaapissa.
Vatkaa munat, sokeri, vanilja ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon keskenään sekoitetut sooda, psyllium ja mantelijauhe. Jaa taikina 12 normaalikokoiseen silikoniseen muffinssivuokaan tai muuhun vastaavaan vuokaan. Jos käytössäsi ei ole silikonista muottia niin öljyä vuoat kunnolla, jotta paistuneet pohjat lähtevät vaivatta irti niistä. Paista uunissa 175C noin 12 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä.
Ota appelsiinihyytelö levystä muotilla ympyröitä, jotka ovat korkeintaan leivospohjien kokoisia. Loivenna suoraa reunaa leikkaamalla reunaa veitsellä hieman viistosti.
Sulata kuorrutteen suklaa. Lusikoi sulaa, muttei lämmintä suklaata leivosten päälle. Laita jäähtymään jääkaappiin. Toista kuorruttaminen kun suklaa leivosten pinnalla on jähmettynyt. Toisella kuorrutuskerralla leivokset kannattaa dipata yläosastaan suklaaseen, jolloin lopputulos on kauniimpi. Säilytä leivoksia jääkaapissa.







4 kommenttia:

  1. Pitääpä kokeilla :) Onko liivatelehdet pakollisia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Joo, on ne, muuten ei tuo mehu hyytyisi. Jos et halua käyttää liivatetta voi kokeilla korvata ne agar agarilla, joka on vegaaninen korvike liivatteelle.

      Poista
  2. Hei ihana! Pakko kokeilla näitä joskus! Olen halunnut jonkun ohjeen näihin kun meillä pikkujäpä syö noita jaffakeksejä ihan hulluna ja olis joskus kiva tehdä niitä hänelle itse!

    VastaaPoista