tiistai 30. kesäkuuta 2015

Gluteenittomat, viljattomat ja sokerittomat Digestive-keksit


Digestive-keksit ovat tyypillinen raaka-aine hyydytettyjen kakkujen pohjaksi. Mietin pitkään miten saisin tehtyä niitä viljattomasti siten, että ulkonäkö, maku ja rakenne olisi mahdollisimman lähellä esikuvaansa. Ensimmäinen mieleen tullut asia oli, etten käyttäisi keksitaikinassa munaa, jolloin rakenne on mureampi.
Normaalisti käytän jauhoina mantelijauhetta ja kookosjauhoa, mutta nyt oli selvää, että ne on pakko korvata jollain muulla, jotta maku olisi täysjyvämäisempi. Mieleen tuli saksanpähkinät, jotka eivät ole makeita kuten esimerkiksi cashewpähkinät vaan pikemminkin "karvaita" ja muistuttaa jollain tavalla täysjyvä viljaa. Värikin on sopiva. Sitten tuli mieleen vaaleat pellavansiemenet, joita päätin myös käyttää värin ja maun takia. Lisäksi ajattelin niiden auttavan siinä, että keksit eivät täysin hajoa, koska nämä eivät sisällä munaa eikä gluteenia.

Vaaleita pellavansiemeniä saa ainakin netistä tilaamalla ja myös luontaistuote- ja ekokaupoista voi niitä kysellä. Toki näitä voi tehdä perinteisillä tummillakin siemenillä, mutta mielestäni lopputulos on parempi vaaleilla. Vaaleita myydään myös nimillä keltainen pellavansiemen ja kultainen pellavansiemen (golden flax seeds).
Päätin kokeilla ja pitkästä aikaan olen aivan supertyytyväinen, sillä päässä pyöritelty ajatus onnistui heti ensimmäisellä yrittämällä. Näitä voin suositella todella lämpimästi kaikille keliaakikoille, diabeetikoille, vilja-allergisille kuin vegaaneillekin! Jos haluat tehdä keksit sokerillisina, niin korvaa erytritoli ja stevia 3rkl tavallista sokeria tai ruokosokeria.

ITSE TEHDYT GLUTEENITTOMAT, VILJATTOMAT, SOKERITTOMAT JA VEGAANISET DIGESTIVE-KEKSIT
(n. 20kpl)
2dl saksanpähkinöitä
1dl vaaleita pellavansiemeniä
1tl ksantaania
0,25tl suolaa
½tl soodaa
10 tippaa toffeesteviaa
75g kirkastettua voita tai kookosöljyä (tai maidotonta margariinia)
Jauha saksanpähkinät ja pellavansiemenet hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Riittää että ne ovat jauhetta, älä jauha liikaa, ettei niistä ala irrota öljyä ja lopputuloksena on tahnaa. Sekoita jauheen joukkoon erytritoli, ksantaania, psyllium, suola, sooda ja kookosjauhot. Lisää stevia ja kylmä rasva paloina, nypi seos sekaisin ja anna taikinan tarvittaessa kovettua jääkaapissa, jotta sen voi kaulia.
Kauli taikina muutaman millin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla keksejä. Koristele keksit halutessasi painamalla keskelle reikiä. Paista keksejä uunissa 200C noin 7-8 minuuttia, kunnes reunat saavat väriä. Ota pois uunista. Anna jäähtyä täysin. Keksit ovat pehmeitä uunista otettaessa, mutta kovettuvat jäähtyessään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti