keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Raitainen raakakakku


Viime aikoina on eri leivontablogeissa ja -yhteisöissä esitelty monenlaisia, toistaan upeampia hyydytettyjä raitakakkuja. Kakkuun valmistetaan vaalea hyytelöseos, joka jaetaan osiin ja jokainen osa maustetaan ja värjätään eri tavalla. Kun näitä hyytelöseoksia sitten kaataa pohjan päälle, yksi kerrallaan, muodostuu kakkuun kivoja erivärisiä renkaita. Värejä voi käyttää niin paljon kuin haluaa tai sitten vain kahta väriä. Kannattaa tosin miettiä, että jos jokaisessa värissä on oma makunsa, että nuo maut sopivat yhteen ja muodostavat harmonisen kokonaisuuden.
Päätin kokeilla tätä ideaa itsekin, mutta valmistamalla raakakakun Rawmixin avulla. Raakakakkujen valmistuksessa tehokkaalla blenderillä homma käy vaivattomasti, joten Rawmix oli nyt hyvä laittaa testiin! Rawmixin testauksesta voit lukea tarkemmin täältä (sisältää alennuskoodin!). Valmistin täytteen osittain Balilaisen suklaakakun pohjalta. Pohjaan käytin taateleita ja saksanpähkinöitä. Aineet tehosekoittimeen ja hetkessä Rawmix oli hoitanut homman, ilman että kone pyörittäisi tyhjää! Jätin tarkoituksella pohjan hieman rakeiseksi, jotta se muistuttaisi enemmän keksipohjaa, vaikka kone olisi aineet tahnaksi varmasti jauhanutkin.

Täytteen pohjan valmistin kaksinkertaisena, jotta kakusta tulee korkeampi ja siten näyttävämpi. Täytteen kookossokerin korvasin erytritolilla, jotta väri pysyy vaaleana ja rasvana käytin kookosöljyn ja kaakaovoin seosta. Jätin nesteen pois kokonaan, sillä ajattelin täytteeksi tulevien hedelmien tuovan nestettä. Lisäsin myös rasvan määrää siltä varalta ettei täyte pysy koossa, jos hedelmistä tulee reilusti nestettä. Rawmix surrautti aineet helposti ja nopeasti tasaiseksi.

Maustamattoman täytteen väri oli harmahtava, joten oli selvää, että kaikki kakun osiot maustetaan ja värjätään. Valitsin täytteiksi appelsiinin, mansikan ja kiivin. Mansikasta tuli ihanan vaalean punaista, mutta appelsiini ja kiivi jäivät sitä vastoin hieman haljun värisiksi. Lisäsin niihin myös sitruunamehua, tuomaan happoa, sillä pelkistä appelsiineista ja kiiveistä ei sitä riittänyt. Mansikka ei mielestäni sitä kaivannut.

En halunnut käyttää keinotekoisia värejä, joten lisäsin appelsiinitäytteen joukkoon ripauksen kurkumaa. Täytteessä se ei maistu yhtään, mutta parantaa väriä. Kiivin värjäsin pienen pienellä ripauksella spirulinaa, mutta chlorella käy myös. Lisäksi voimistin appelsiinin makua vielä yhdellä tipalla appelsiiniöljyä. Appelsiini öljyä ei todella kannata käyttää kuin tippa tai kaksi, sillä muuten maku on liian hallitseva. Mansikkaosaan lisäsin ripauksen mustapippuria, sillä luin vastikään uutisen, jossa kehuttiin niiden sopivan yhteen ja mustapippurin saavan mansikan maistumaan makeammalta, kunhan sitä ei laita liikaa. Toimii, ihan oikeasti kokeilkaa!
Raakakakun idea on, ettei mitään kakun aineita ole missään vaiheessa kuumennettu yli 42C, joten pidä tämä mielessä, kun sulatat rasvoja, mikäli haluat tehdä aidosti raa'an kakun, myös raaka-aineiden tulisi olla valmistettu raakamenetelmällä. Raaka-tuotteita saa muun muassa netistä tilaamalla ja eko- ja luontaistuotekaupoista. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, mutta tietenkään kakku ei ole sitten aidolla tavalla raaka. Tee miten haluat!

Kakku onnistui mielestäni ihan hyvin, vaikkei se ehkä kaunein kakku olekaan. Pieniä ongelmia tuotti se, että eri täyteosien koostumukset erosivat toisistaan siten, että kiiviosa oli selvästi appelsiinia ja mansikkaa paksumpi. Täytekerrokset olisivat levinneet huomattavasti kauniimmin, jos koostumukset olisivat olleet löysempiä. Ja mitä tulee makuun, niin maku oli ulkonäköä paljon parempi. Tämä kakkuhan on todella rasvapommi, mutta sisältää kuitenkin paljon terveellisiä aineksia. Täytteen rasvoista ja pähkinöistä johtuen, se on todella täyttävää. Kakku todella riittää vähintään 20 hengelle ja jopa useammallekin. Kerralla sitä ei pysty suurta palaa syömään, vaikka hyvää se onkin!


APPELSIINI-MANSIKKA-KIIVI RAAKAKAKKU RAIDOILLA
Pohja:
2,5dl saksanpähkinöitä (liottamatta)
2,5dl taateleita

(halutessasi ripaus suolaa)
Täyte:
5dl cashewpähkinöitä (halutessasi liotettuna)
½dl erytritolia (tai maun mukaan steviaa)
200g kookosöljyä
100g kaakaovoita
vajaa 1tl suolaa
Appelsiiniosa:
2appelsiinia
2rkl sitruunamehua
½mm kurkumaa
1 tippa appelsiiniöljyä
1tl psylliumia
(makeutusta, jos haluat)
 
Mansikkaosa:
200g mansikoita
ripaus mustapippuria
(makeutusta, jos haluat)
Kiiviosa:
2 kiiviä
veitsenkärjellinen spirulinaa tai chlorellaa
1rkl sitruunamehua
6 tippaa vaniljasteviaa 
Edellisenä päivänä laita halutessasi täytteen cashewpähkinät veteen likoamaan, siten, että ne peittyvät. Onnistuu tosin ilman liotustakin, ainakin tehokkaammalla blenderillä. Liotus tosin tekee pähkinöistä helpommin sulavia.
Valmista ensin pohja laittamalla taatelit ja saksanpähkinät (ja suola) tehosekoittimeen ja ajamalla seos hienoksi. Voit tosin jättää seoksen hieman rakeiseksi, jolloin se muistuttaa paremmin keksipohjaa. Painele täyte noin 22cm irtopohjavuoan pohjalle.
Valmista täyte laittamalla cashewpähkinät, erytritoli (tai stevia), sulatetut kookosöljy ja kaakaovoi sekä suola tehosekoittimeen ja hienonna seos tasaiseksi. Jaa seos kolmeen osaan. Soseuta täytteiden hedelmät erikseen.
Sekoita ensimmäiseen täytemassaan appelsiinisose, sitruunamehu, kurkuma, appelsiiniöljy ja psyllium. Makeuta halutessasi lisää. Sekoita toiseen täyteosaan mansikkasose ja mustapippuri. Sekoita kolmanteen täyteosaan kiivisose, spirulina tai chlorella, sitruunamehu ja vaniljastevia. Maista vielä kaikkia kakun osia, että ne ovat makusi mukaiset.
Kaada sitten vuorotellen pieni määrä kutakin täytettä kakkupohjan päälle keskelle kakkua, esimerkiksi ensin appelsiinitäytettä, sitten mansikkatäytettä ja lopuksi kiivitäytettä. Jatka vuorottelua, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Täyte kannattaa nimenomaan kaataa korkealta (noin 20-30cm korkeudelta) sen sijaan, että esimerkiksi lusikoisi sen, sillä silloin värirenkaat asettuvat kauniimmin. Mikäli täyte menee pohjaan asti, pienennä korkeutta. Tarkoituksena on, että uusi täytelisäys työntäisi vanhoja kerroksia kohti kakun reunoja. Mikäli täyte taas jää kellumaan pinnalle peittäen vanhat kerrokset täysin, nosta kaatokorkeutta. Laita kakku hyytymään kylmään vähintään kolmeksi tunniksi ja tarjoile. Kakun voi mainiosti myös pakastaa.
2 kommenttia: