torstai 11. kesäkuuta 2015

Sokeriton ja viljaton raparperi-valkosuklaa toskapiirakka

 
Yritin joitakin kuukausia sitten valmistaa valkosuklaisen toskapiirakan ilman maitoa, sokeria ja viljoja. Piirakka näytti todella hyvältä ja se tuli kuvattuakin, mutta maistettaessa totesin, ettei se ollut julkaisukelpoinen. En osaa aivan tarkalleen sano mikä meni pieleen, mutta vikaa oli sekä koostumuksessa, että maussa.
 
Olin päättänyt valmistaa piirakan käyttämällä kaakaovoita ja erytritolia. Raakakaakaovoissa on hieman rommimainen sivumaku, joka kyllä mielestäni peittyy, kun siihen lisää esimerkiksi pähkinätahnaa, kaakaojauhetta, makeutusta ja muita makuaineita. Tässä piirakassa se ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan. Lisäksi käytin erytritolia liikaa, jolloin se kiteytyi. Kaiken huipuksi taikinakin ehti kovettua lähes kivikovaksi ennen kuin pistin sen piirasvuokaan. Lopputuloksena oli yltiömakea ja tunkkainen piirakka, jossa erytritoli rahisi hampaissa. Ulkoisesti piirakka oli sentään nätti, muttei se juuri lohduttanut.
Päätin ottaa nyt piirakan uudestaan työn alle, mutta luovuin maidottomuudesta käyttäen valmista sokeritonta valkosuklaata, jota saa muun muassa YesDelilltä. On muuten aivan taivaallista suklaata! Ei maistu millään lailla sokerittomalta. Jos maito on ehdoton ei, niin erityiskaupoista ja netistä löytyy myös maidottomia valkosuklaita. Piirakka muuten on maidoton. Olin tällä kertaa varovaisempi erytritolin kanssa, mutta ajattelin piirakan olevan silti todella makea, joten näin raparperiaikaan päätin yhdistää siihen vielä raparperia. Makuyhdistelmä todella toimi. Piirakka oli kyllä makea, mutta raparperi taittoi kivasti makeutta ja toi kaivattua happoa.
Piirakasta tuli melko ohut ja kuorrutettakin oli hieman hintsunlaisesti, joten jos haluat paksumman pohjan ja piirakan peittävän kuorrutteen suosittelen tuplaamaan määrät. Tämän seuraksi ei tarvita kuin kupillinen hyvää kahvia tai teetä ja vähintään yksi hyvä ystävä!


SOKERITON JA VILJATON RAPARPERI-VALKOSUKLAA TOSKAPIIRAKKA
 

1½rkl kookosöljyä tai kirkastettua voita

2 kananmunaa



1½tl ksantaania

1tl soodaa


1rkl sitruunamehua

1rkl haluamaasi kasvimaitoa tai tavallista maitoa

3-4dl raparperin paloja
 
Kuorrutus:
30g sokeritonta valkosuklaata

25g voita

½tl ksantaania

1rkl erytritolia

5 tippaa vaniljasteviaa

2rkl haluamaasi kasvimaitoa tai tavallista maitoa

1-1½dl mantelilastuja
Laita kookosöljy ja valkosuklaapalat kattilaan ja sulata seos miedolla lämmöllä (tai vesihauteessa). Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa munat ja erytritoli vaahdoksi ja lisää joukkoon valkosuklaasula ja sitruunamehu nuolijalla käännellen. Lisää taikinaan kuivat aineet ja maito. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele raparperin palat päälle ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. 
Sulata Sillä välin kuorrutuksen valkosuklaa ja voi kattilassa ja lisää muut aineet.
Ota piiras uunista ja levitä kuorrutus sen päälle. Laita sitten takaisin ja paista vielä 10-15 minuuttia.





2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeessa olleista linkeistä koska mun piti kysyä että mitä erytritoli oikein on mutta selvisihän se ja monta muutakin asiaa joita en myöskään ole ennen tiennyt.
    Tämoon on hyvä blogi, ei voi muuta sanoa.

    VastaaPoista