lauantai 4. heinäkuuta 2015

Viljattomat riisipiirakat (vhh- ja riisitäytteillä)


Viljattomien ”ruis”palojen innostamana sain päähäni tehdä viljattomia ”riisipiirakoita”. Karjalanpiirakoiksi näitä ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua ja riisipiirakkakin tämä on vain lainausmerkeissä, mikäli käyttää slim riisitäytettä. Päätin siis valmistaa riisipiirakoita ilman ruista ja riisiä. Ulkonäkö muistuttaa esikuvaansa, tosin eivät ole kauneimmasta päästä, mutta maku kuulemma oli todella lähellä oikeaa piirakkaa. Slim riisi on tehty konjakjauhoista ja on käytännössä kaloritonta. Konjak-jauhoista tehtyjä pastoja ja riisejä myydään yleensä nimellä shirataki.
Laitoin täytteeseen kaksi keltuaista, jotta väri olisi vähän parempi, mutta halutessaan sen voi jättää poiskin. Kirjasin reseptiin ohjeet sekä slim riisitäytteelle, että oikealle riisitäytteelle. Kuvan piirakat on tehty slim riisillä. Ne sopivat erinomaisesti vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Laitoin täytteeseen maustamatonta steviaa syystä, että oikea riisitäyte on maultaan hieman makeaa kun sitä on haudutettu pitkään, vaikkei itse puurossa olisikaan sokeria. Halusin slim riisitäytteeseen myös tuon saman makean maun.
Tekemäni piirakat olivat pieniä. Ohjeesta sai 18 kappaletta piirakoita. Tee halutessasi suurempia.

VILJATTOMAT RIISIPIIRAKAT (VHH-TÄYTTEELLÄ)
Slim riisitäyte:
2 pakettia slim riisiä
1,75dl haluamaasi kasvimaitoa
1tl suolaa
10-14 tippaa steviaa (maun mukaan)
(2 keltuaista)
2-3tl ksantaania
Kaada slim riisi siivilään ja huuhtele kunnolla kylmällä vedellä. Valuta huolellisesti ja kaada riisi kulhoon. Lisää joukkoon kasvimaito, suola, stevia ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Lisää ksantaani ripotellen joukkoon koko ajan sekoittaen, jotta vältät paakut. Lisää ensin 2tl ja anna seoksen seistä noin 5min. Jos se on vielä löysää, lisää ksantaania. Seoksen tulisi olla riisipuuromaisen paksua.
Oikea riisitäyte:
1dl vettä
2dl puuroriisiä
1l haluamaasi kasvimaitoa
1tl suolaa
Paras riisipuuro tulee mielestäni haudekattilassa, mutta toki puuron voi valmistaa myös tavallisessa kattilassa. Kiehauta vesi ja lisää riisi. Keitä muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin ja lisää kasvimaito. Hauduta kannen alla vähintään tunti, kunnes puuro on kypsää. Mitä pidempään hauduttaa, sen parempaa tulee. Anna puuron jäähtyä, ennen piirakoiden täyttämistä.
Piirakoiden kuori:
1dl tummia pellavansiemeniä
½dl Fibrexiä
½tl ksantaania
1tl suolaa
2dl vettä
Hienonna pellavansiemenet ja Fibrex jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää seos kulhoon yhdessä kookosjauhojen, ksantaanin ja suolan kanssa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä 5-10 minuuttia.
Jaa taikina pieniin paloihin ja pyörittele ne palloiksi. Kauli palat ohuiksi soikeiksi levyiksi. Oikeat karjalan piirakat tosin taidetaan kaulia pyöreiksi, joten tee kuten haluat. Kaulimisessa kannattaa käyttää apuna kookosjauhoja ja suorittaa kaulinta kahden leivinpaperin tms. välissä. Laita hieman täytettä levylle ja levitä se tasaisesti piirakalle, mutta jätä reunat paljaiksi. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat. Rypytys kannattaa aloittaa keskeltä ja rypyttää ensin toiseen päähän ja sitten toiseen päähän.
Paista piirakat 200C noin 15-20 minuuttia tai kunnes kuori tuntuu kuivahtaneelta. Nämä piirakat eivät ainakaan minulla saaneet juurikaan lisää väriä uunissa.







4 kommenttia:

  1. Kotitekoiset riisipiirakat ovat parasta mitä tiedän!
    Valitettavasti teollisesti valmistetut ovat taasen jotain sellaista mitä ei voi verratakaan kotona tehtyihin sillä ne ovat lähinnä omituista, vetelää mössöä.

    VastaaPoista
  2. Onko ksantaani pakollinen vai voiko sen jättää pois/korvaa jollain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kohtaa on, sillä se toimii täytteen sakeuttajana. Muuten täyte on täysin irtonaista osittain nestemäistä mössöä.

      Poista