perjantai 7. elokuuta 2015

Itse tehty Cola-juoma (sokeriton ja sokerillinen versio)


Löysin tämän reseptin Youtubesta aivan sattumalta ja sitä oli aivan pakko testata. En ole juonut limsoja yli 9 vuoteen. Siihen ei liity mitään boikottia, mutta surua sitäkin enemmän!

Minulle niin rakas Manu-kissa, jouduttiin lopettamaan 16 vuoden ikäisenä vanhuuden vaivoihin. Kaikkien näiden 9 vuoden jälkeen minulla on edelleen kova ikävä kissaani, enkä ole uutta halunnut tilalle ottaa. Kun Manu piti äkillisesti lopettaa, halusin, että on jokin asia, josta voisin sanoa, etten ole sen jälkeen sitä tehnyt. Päätin lopettaa limsan juonnin. Ja päätös on pitänyt! Jonkun mielestä ehkä tyhmää ja lapsellista, mutta olkoon! Päätös on minun!

Kun kuitenkin bongasin itse tehdyn Colan ohjeen, innostuin siitä välittömästi, sillä olin ajatellut Coca Colan maun olevan uniikki, mitä ei normaaleista raaka-aineista saa valmistettua, joten pakkohan sitä oli testata. Tein Colan puolikkaana annoksena, sillä alkuperäinen resepti vaikutti turhan isolta annokselta sen varalle, että lopputulos on täysi susi. Kanelitankojen tilalle laitoin sopivan määrän ceylonin kanelia jauheena ja vaniljatangon korvasin  vaniljajauheella.

Entä mikä oli lopputulos? No eihän se tietenkään ole Coca Colan väristä, mutta maku muistutti jollakin tavalla oikeaa tavaraa. Omani oli ehkä hieman turhan appelsiinista, mutta muuten erittäin onnistunut lopputulos! Kuten eräs testimaistaja totesi, että on kuin olisi Coca Colaa ja Jaffaa sekoitettu keskenään.

Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän olisi kuulunut laittaa 300g ruokosokeria, mutta korvasin sen paketillisella erytritolitomusokeria (jossa siis mukana myös steviaa) ja lisämakeutin sitä vielä toffeestevialla. Lopputuloksena on Cola-tiiviste, jota laimennetaan hiilihapotetulla vedellä. Mainittakoon vielä että noin suuri erytritolin määrä kiteytyy juomaan, mutta sulaa kyllä myöhemmin laimennettuun juomaan, kun sekoittaa tarpeeksi. Sitä en osaa sanoa käykö samoin ruokosokerilla, kun sillä en ole tätä kokeillut.


ITSE TEHTY SOKERITON COLA-JUOMATIIVISTE
5 appelsiinia
3 isoa sitruunaa
6dl vettä
½tl viisimaustetta
1,25tl ceyloninkanelia jauheena
2 isoa laakerinlehteä
ripaus neilikkaa
0,25-½tl vaniljajauhetta
60 tippaa toffeesteviaa

Raasta appelsiinien ja sitruunoiden kuoret. Raasta vain aivan pintakerros, sillä kuoren alla oleva valkoinen osa on kitkerää! Suosittelen erityisesti luomuhedelmiä tässä kohtaa! Tai jos käytät tavallisia niin pese ne ainakin huolellisesti!
Purista hedelmistä kuoren raastamisen jälkeen mehu. Laita kuoriraaste, hedelmämehut, vesi, erytritoli ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos ja keitä tunnin verran kunnes sitä on jäljellä noin 4dl. Siivilöi liemi ja makeuta tarvittaessa lisää toffeestevialla. Ohjeessa sanottiin laimennussuhteen olevan 1:5, mutta se riippuu pitkälti sekä omasta mausta, että siitä miten tiivistettyä Cola-tiivisteesi on. Kokeilemalla löytyy omille makunystyröille sopiva suhde.
Ja mitä tulee limsalakkoon, niin tätä ei voi laskea kun on itse tehty! :-) Lakkoni koskee vain kaupan valmiita virvoitusjuomia!


2 kommenttia:

 1. Tätä täytyy kokeilla!

  Ihastuttava kissa, se on varmaan nyt onnellinen sateenkarisillalla! Se ehti tuoda iloa elämääsi monta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Manu oli kyllä aivan mahtava persoona. Olen usein sanonut Manusta, että se oli kissa joka luuli olevansa koira ja söi kuin hevonen (eli vähän ja usein) ;) Manu nimittäin osasi antaa tassua ja kerjätä tassua antamalla, se hyppäsi esteitä ja talvisin sen lempiharrastuksiin kuului kelkkailu. Se istui kelkassa ja sitten tultiin yhdessä mäkeä alas ja jos joku otti kelkan niin välittömästi se hyppäsi kyytiin, vaikka olisi yrittänyt jopa estää :) Se meinattiin kerran jopa ilmoittaa Maikkarin uutiskevennyksiin :D

   Poista