maanantai 24. elokuuta 2015

Kantarellipiirakka (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, vegaaninen)


Kantarelleja on nyt ollut tarjolla niin luonnossa kuin kaupan tiskilläkin joten sekosin niistä niin totaalisesti, etten lopulta osannut millään päättää mitä niistä tekisin. Lopulta päädyin piirakkaan, jonka valmistin vaihteeksi munattomasti ja ilman mantelia tai pähkinää. Jauhoina käytin kookosjauhoja (kookos on hedelmä, ei pähkinä vaikka nimensä ansiosta niin voisi luulla). Pohja oli ihan hyvä, mutta vaatii vielä pientä hienosäätöä, sillä se oli hieman mureneva ja kookoksen maku tuli hieman liikaa esille. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa munattomien suolaisten piirakoiden leivontaa, sillä kookosallergisia ajatellen olen suunnitellut kehittäväni pohjan sekä riisijauhoilla- että siemenillä.
Täytteeksi laitoin sienten lisäksi perinteisesti sipulia ja valkosipulia. Täytteen munamaidon korvasin ksantaanilla sakeutetulla kasvimaidolla. Halutessaan sen joukkoon voi vielä lisätä ravintohiivaa, jos haluaa "munamaitoon" juustoisen maun. Pohjan kookoksisuutta voi vähentää myös korvaamalla kookosöljyn voilla tai maidottomalla margariinilla.

Loppuun vielä tämä pakollinen mainos, eli käykäähän äänestämässä! :D

http://suvunparasresepti.fi/antipastaa-metsapossu-yrttimaustettujen-uunijuuresten-ja-appelsiinilla-maustetun-kastikkeen-kera/
 


VILJATON JA VEGAANINEN KANTTARELLIPIIRAKKA

Pohja:
reilu ½tl suolaa
½tl inkiväärijauhetta
1½tl meiramia
1tl persiljaa
½tl maustepippuria
1tl sipulijauhetta
1tl soodaa
150g kookosöljyä, voita tai maidotonta margariinia
1½ rkl omenaviinietikkaa

Täyte:
noin litra tuoreita kantarelleja pilkottuna
paistamiseen haluamaasi rasvaa
2 sipulia varsineen
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria ja timjamia maun mukaan
2 porkkanaa raastettuna

"Munamaito":
2dl haluamaasi kasvimaitoa
0,25tl suolaa
ripaus mustapippuria
½tl sipulijauhetta
½tl paprikajauhetta
1½-2tl ksantaania
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä rasva ja lopuksi etikka. Sekoita aineet tasaiseksi taikinaksi. Painele pohja halkaisijaltaan noin 22cm vuoan pohjalle ja reunoille.
Paista kantarellit rasvassa yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää täyte pohjan päälle (laiton ensin kantarelliseoksen ja lisäsin sen päälle porkkanaraasteen).
Sekoita kasvimaidon joukkoon mausteet (ja ravintohiiva) ja vispaa joukkoon ksantaani varovasti ripotellen, jotta vältät paakut. Lisää aluksi ksantaania vähemmän ja odota hetki, jotta seos sakenee. Lisää tarvittaessa ksantaania ja kaada seos täytteen päälle. Paista piirakkaa uunissa 200C noin 25-35 minuuttia, kunnes se on kypsä. Jos piirakka alkaa saada liikaa väriä laita sen päälle leivinpaperi ja paista piirakka loppuun.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti