perjantai 21. elokuuta 2015

Kondensoitu sokeriton kookosmaito (sokeriton, maidoton, munaton, viljaton, gluteeniton, vegaaninen, vhh)


Ei ole pitkä aika siitä, kun kondensoitua maitoa ei vielä saanut Suomesta kuin korkeintaan erikoiskaupoista. Banoffee pie taisi olla se, joka muutti tilanteen. Muistan itsekin hankkineeni sitä Stockmannin herkusta ja värväämään kavereita tuomaan sitä, jos sinne olivat menossa. Pikku hiljaa se alkoi yleistyä myös tavallisten ruokakauppojen hyllyllä ja nykyään myydään jo valmiiksi toffeeksi keitettyä maitoa.
Entäs me maidottomat? Monissa resepteissä käytetään nykyään kondensoitua maitoa ja jos maitoa ei käytä, niin saattaa mennä sormi suuhun. Päätin kokeilla itse tehdyn kondensoidun kookosmaidon valmistusta. Reseptejä kondensoiduille maidoille löytyy pilvin pimein, toinen toistaan erilaisempia. Kondensoitu maitohan on sokeroitua maitotiivistettä, siirappisen paksua ja kermaisen vaaleaa, joten lopulta päätin kokeilla valmistusta yksinkertaisimmalla tavalla minkä keksin. Tämä sisältää ainoastaan kaksi ainesosaa eli kookosmaitoa ja erytritolia. Seosta keitellään hiljalleen, kunnes se on valmista.

Muistutan kaikkia viel meneillään olevasta Suvun paras resepti -kilpailusta. Jos haluat äänestää kilpailuannostani, voit tehdä sen äänestyssivulla, jonne pääset klikkaamalla alla olevaa banneria. Kiitos! :)

http://suvunparasresepti.fi/antipastaa-metsapossu-yrttimaustettujen-uunijuuresten-ja-appelsiinilla-maustetun-kastikkeen-kera/


 
Homma toimi ja lopputuloksena syntyi todellakin siirappisen paksua vaaleaa kondensoitua kookosmaitoa. Vielä enemmän hämmästyin siitä, että seos ei edes kovettunut jääkaapissa vaan pysyi notkeana. Aivan yhtä makeaa tämä ei ole kuin kaupassa myytävä lehmänmaidollinen versio, mutta riittävän makeaa omaan makuuni. Jos tätä maitoa käyttää esimerkiksi leivonnassa, jossa kondensoitua maitoa lämmitetään tai keitetään kattilassa, voi joukkoon lisätä vielä esimerkiksi kookospalmusokeria tai muuta ruskeaa sokeria, joka vielä makeuttaa sitä lisää ja tuo keitetylle kookosmaidolle tyypillisen kinuskin maun esiin. Erytritoli kun ei karamellisoidu. Halutessasi voit maustaa valmiin kondensoidun maidon vielä vaniljalla. Voit myös valmistaa kondensoidun kookosmaidon kokonaan tavallisesta sokerista tai ruokosokerista. Silloin keittoaika saattaa olla lyhempi.


ITSE TEHTY KONDENSOITU KOOKOSMAITO
(n. 2dl valmista maitoa)
1 purkki (400ml) kookosmaitoa (onnistumisen takaamiseksi suosittelen Santa Marian luomua!)
4rkl erytritolia
Laita kookosmaito ja erytritoli kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Alenna lämpöä, niin että seos kiehuu hiljalleen ja keitä välillä sekoittaen 35-40 minuuttia tai kunnes seoksesta on jäljellä puolet. Anna jäähtyä ja käytä haluamallasi tavalla. Säilytys jääkaapissa, säilyy ainakin noin 5 päivää. Tarvittaessa voi pakastaa.

2 kommenttia: