Löysin keväällä MTV3:n sivuilta jännän reseptin
suklaavaahdolle. Ohjeen mukaan siihen tuli vain suklaata ja vettä. Muokkasin
ohjetta hieman ja lisäsin sekaan myös hyppysellisen suolaa, sekä steviaa
makeudeksi. Myös suklaan ja veden suhdetta muutin: alkuperäisessä ohjeessa oli
vettä käytetty 60g ja suklaata 80g. Kaikilla ei kuitenkaan ole vaakaa käytössä,
joten päätin kokeilla onnistuuko homma, jos vettä käyttää 0,75dl ja onnistuihan
se!
Seos jäähtyy nopeasti ja jatkaa jähmettymistään vielä
vatkaamisen jälkeen, koska kylmä kattila jäähdyttää seosta. Kun vaahto
jähmettyy liikaa, siitä tulee murenevaista, vaikkakin edelleen
herkullista. Jos haluat pehmeämmän
rakenteen, mutta homma karkaa käsistä ja lopputulos on edellä kuvatun
kaltainen, ei hätää! Minulle kävi niin ensimmäisellä kerralla. En
ajatellut, että se jähmettyy niin nopeasti ja kun seos alkaa jäähtyä niin, se
vetää vaahdon nopeasti muruksi. Noh, seos kattilassaan kuumaan vesihauteeseen
ja sekoitetaan kunnes seos on sulanut tasaiseksi. Sitten aloitetaan homma
alusta.
Valmistuksessa voisi myös kokeilla sellaista, että pitää
kattilaa jäissä alkuun hetken ja poistaa kattilan jo ennen kuin seos
edes varsinaisesti vaahtoutuu. Sillä voisi myös ennakoida suklaan jähmettymistä
ja saada aikaan pehmeän vaahdon. Oli miten oli, ajatus oli niin jännä ja
erilainen, että olo oli kuin kemistillä laboratoriossa! Veden sekaan voi
halutessaan lisätä mausteita kuten kanelia, kardemummaa, kahvia tai esimerkiksi
chiliä.
Loppuun vielä pyyntö kaikille lukijoille. Osallistuin Suvun paras resepti -kilpailuun ja pyydänkin nyt ystävällisesti, että kävisitte äänestämässä annostani, mikäli piditte siitä. Näette annokseni ja pääsette äänestämään sitä klikkaamalla tästä tai alla olevasta kuvasta. Kiitos!
Loppuun vielä pyyntö kaikille lukijoille. Osallistuin Suvun paras resepti -kilpailuun ja pyydänkin nyt ystävällisesti, että kävisitte äänestämässä annostani, mikäli piditte siitä. Näette annokseni ja pääsette äänestämään sitä klikkaamalla tästä tai alla olevasta kuvasta. Kiitos!
NOPEA SUKLAAVAAHTO
80g tummaa suklaata (tai
muuta haluamaasi suklaata)
0,75dl vettä
hyppysellinen suolaa
(haluamaasi
makeutusta maun mukaan)
jääpaloja
suolaa
Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä
tai vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista
suklaakastiketta. Laita keittolautaselle tai muuhun laakeaan astiaan jääpaloja
ja ripottele niiden päälle suolaa. Laita kattila jäiden päälle ja ala vatkata
sähkövatkaimella, kunnes suos paksuuntuu ja kuohkeutuu. Malta kuitenkin
lopettaa riittävän ajoissa, sillä seos jatkaa vielä jähmettymistään kattilassa,
jolloin seoksesta tulee helposti liian kovaa ja murenevaista. Jos näin pääsee
käymään, niin sulata suklaaseos uudestaan ja aloita homma alusta.
60g vettähän on 0,6dl
VastaaPoistaNiin on.
Poista