lauantai 15. elokuuta 2015

Voisarvet (gluteeniton, lähes viljaton (maissia), hiivaton, sokeriton, munaton, vegaani, myös maidoton vaihtoehto)


Ette uskokaan miten näiden kanssa on tapeltu. Ennätyksen tähän mennessä taitaa viedä silti viljaton vuokaleipä ilman vuokaa, mutta nämä ovat hyvänä kakkosena. Tämä oli nyt neljäs kokeilukerta ja viimein onnistui. Alun alkujaan ajatuksena oli tehdä croissanteja, mutta lopulta luovutin todeten, että lehtevää ei saa aikaan ainakaan kookos- ja mantelijauhoilla. Tämä viimeinen kokeilu onnistui kuitenkin sen verran hyvin, että näistä tuli aivan mahtavia voisarvia! Makukin miellytti maistelijoita, niin paljon, että sarvet olisi syöty siltä istumalta, ellen olisi kieltänyt. Muuten olisi jäänyt voisarvet kuvaamatta.
Ensimmäiset kolme kokeilua epäonnistuivat enemmän tai vähemmän. Joko ne levisivät paistettaessa tai voi pursui ulos taikinasta pellille asti. Ne jäivät myös sisältä täysin raaoiksi. Maku ei ollut paha, mutta jätti silti toivomisen varaa. Pohdin asiaa jokaisen kokeilun jälkeen ja mietin miten muuttaa reseptiä. Koska tiedän, että on olemassa myös ihan kelvollisia gluteenittomia croissanteja, päädyin pohdinnoissani tulokseen, että vika ei ole gluteenittomuudessa, vaan tärkkelyksen puutteessa. Lisäsin taikinaan maissitärkkelystä ja tässä lopputulos. Ehkei tämä ole ihan se kaikkein vähähiilihydraattisin leivonnainen niitä ajatellen, jotka hiilihydraatteja seuraavat tiukasti, mutta väitän silti, että tämä on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin perinteinen vehnäsarvi.

Suosittelen käyttämään voita ainakin maun takia, mutta toki näitä voi kokeilla valmistaa myös kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla. En osaa sanoa mikä lopputulos on, kun en ole kokeillut, mutta tietenkin maku muuttuu enemmän tai vähemmän käytetyn rasvan mukaan. Jos joku kokeilee näitä muulla rasvalla, niin kuulisin mielelläni lopputuloksesta.
Tämä resepti on mukaelma Turun Sanomien perinteisestä croissantti reseptistä.

Huom! Reseptiä on päivitetty psylliumin ja nesteen määrän osalta. Reseptissä oli alkujaan virhe ja olin kirjannut psylliumin määrän ruokalusikallisina teelusikoiden sijaan. Nyt reseptissä on oikea määrä. Olin kirjannut psylliumin määrän väärin jo kokeiluvaiheessa, joten minun piti valmistaa taikina uudelleen. Ensimmäisellä kerralla leivoin taikinan tunnin kuluttua valmistuksesta, jolloin se oli sopivaa, mutta nyt uusintayrityksellä annoin taikinan olla jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä taikina oli ilmeisesti imaissut nestettä sen verran, että lisäsin nestettä yhteensä 4rkl, jolloin se oli sopivaa. Kannattaa siis aloittaa ensin pienemmällä määrällä ja lisätä nestettä, jos taikina on liian kuivan ja murenevaisen oloista. Pahoitteluni virheestä! Tästä taikinasta ei ole tarkoituskaan tulla lehtevää kuten oikealla voitaikinalla vaan enemmän jotain sämpylätaikinan ja voitaikinan välistä. Siksi reseptin nimi on voisarvet ei croissantit ;) Lehtevän taikinan kokeilu on työnalla!

Käykäähän myös äänestämässä sivuani ja reseptiäni Suvun paras resepti -kilpailussa. Äänestykseen pääset klikkaamalla alla alevaa bannerikuvaa. Kiitos äänestäsi!

http://suvunparasresepti.fi/antipastaa-metsapossu-yrttimaustettujen-uunijuuresten-ja-appelsiinilla-maustetun-kastikkeen-kera/


GLUTEENITTOMAT JA MELKEIN VILJATTOMAT VOISARVET
(10kpl)
150g voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia
4rkl maissitärkkelystä
1rkl psylliumia
2tl ksantaania
1tl soodaa
ripaus suolaa
4-6rkl vettä
4-6rkl kasvimaitoa tai lisää vettä
4tl omena- tai valkoviinietikkaa
(voiteluun munaa tai voitele muulla haluamallasi tavalla munattomasti tai jätä voitelematta)
Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää rasva pieninä nokareina joukkoon. Sekoita aineet keskenään tasaiseksi ja lisää keskenään sekoitetut vesi, kasvimaito ja etikka. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin tekeytymään kunnes se on kiinteytynyt (1-2h).
Kauli taikinasta suorakaide ja leikkaa se kolmioiksi (katso kuvat). Kolmioita pitäisi tulla yhteensä 10kpl. Taikinan voi jakaa kahtia ja työstää ensin toinen osa ja sitten vasta toinen, jos se helpottaa työskentelyä. Kannattaa myös yrittää kaulia suorakaiteesta päistään vino, jolloin kolmiot sopivat paremmin levylle (kuva!).
Leikkaa kolmion leveään päähän keskelle muutaman sentin viilto ja kääri ensin kumpikin puolikas erikseen ja jatka viillon loputtua kääriminen loppuun (taas katso kuvat!). Taivuta sarvet hieman kaareviksi ja siirrä ne leivinpaperin päälle. Viillon tekeminen auttaa taivuttamaan sarven kaarevaksi.
Voitele sarvet halutessasi munalla (ei pakollista!) ja paista uunissa 185C ensin 10 minuuttia ja laske lämpö sitten 150C ja paista vielä 15 minuuttia. Jos sarvet tuntuvat saavan liikaa väriä laita niiden päälle leivinpaperi ja paista loppuun. Anna sarvien hieman jäähtyä ja tarjoile.














13 kommenttia:

  1. Ihanaa, et oot keksiny, miten nää saa onnistumaan! Aina välillä tekis mieli, mut toistaseks ei oo löytynyt hyviä korvikkeita. Eikun kokeiluun! Mitä jos käyttäis maissitärkkelyksen sijaan tapiocaa tai arrowjuurta? Tulis ihan kokonaan viljattomat, eikö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa! Mulla kävi nuo vaihtoehdot mielessä mutten löytänyt niitä kaupasta. Jos kokeilet näitä sarvia noilla vaihtoehdoilla niin olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan lopputuloksesta! :)

      Poista
  2. Yritin tehdä näitä, mutta taikinasta tuli ihan murenevaa eikä siinä ollut yhtään sitkoa. En saanut edes muotoiltua sarvia. :( Mikähän meni vikaan?

    VastaaPoista
  3. Kuinka tarkkoja mittoja ja mitä rasvaa käytit? Kuulostaa siltä, että jauhoja on liikaa tai rasvaa tai nestettä on liian vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli mieleen, että ohjeessa on virhe ja psylliumin kohdalla pitäisi olla tl eikä rkl, mutten nyt pysty tarkistamaan asiaa vihkostani. Palaan asiaan myöhemmin.

      Poista
  4. Oliko reseptissä virhe? Minullakin tuppasi tulemaan vähän keksitaikinan tapainen lopputulos. Itse käytin voita ja tarkkoja mittoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptissä on kirjoitusvirhe, jonka olin jo kirjannut reseptivihkoonikin, joten tein taikinan uudestaan. Ohjeessa pitäisi olla psylliumin määrä teelusikallisina. Tällä kertaa taikinani oli yön yli jääkapissa ennen leipomista, joten laitoin taikinaan nestettä 4rkl enemmän. En tiedä miten on jos taikinan leipoisi melkein heti leipomisen jälkeen. Ensimmäisellä (onnistuneella) kokeilukerralla leivoin taikinan reilun tunnin päästä leipomisesta. Ehkä yön yli oltuaan taikina oli imaissut nestettä sen verran että nestelisäys oli tarpeen. Eli kannattaa lisätä nestettä jos taikina on liian murenevaista.
      Tämä taikina ei ole lehtitaikinan tapaan lehtevä vaan enemmän jotain sämpylän suuntaan tai sämpylän ja voitaikinan väliltä. Siksi nimitinkin lopputuloksen voisarviksi en croissanteiksi (koska ne ovat mielestäni eri asia) :D Minulla on kokeilun alla lehtevä taikina, jonka pistän blogiin jos vain onnistun siinä. Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä. Kirjaan huomiot myös reseptiin!

      Poista
    2. Moi,

      no nyt on kyllä hämmentävää... Joulutorttuja jos haluaa tehdä niin.. Olisiko mahdollista, että kirjaisit tarvittavat muutokset reseptiin? Niin ei tarvi arvailla :)

      Poista
    3. Nyt en ymmärtänyt kysymystä :) Joulutortuille on juurikin tämä sama ohje :) Nesteenä voi käyttää kasvimaidon ja veden seosta tai pelkkää vettä ja nesteen määrä sen mukaan leipooko heti vai vasta seuraavana päivänä. Jos taikina on kovin kuivaa ja murenevaista niin lisää vähän vettä, kunnes koostumus on sopivaa.

      Poista
  5. Reseptissä lukee tällä hetkellä 1 rkl Psylliumia - Onhan se nyt korjattu määrä? :-) Kun kommenttien mukaan joskus aiemmin oli mennyt rkl ja tl sekaisin. Täytyy ehdottomasti kokeilla joulutorttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psylliumin määrä 1rkl on oikein. Virhe on korjattu reseptiin :)

      Poista
  6. Reseptissä olevassa selityksessä sanot että olit alunperin kirjannut psylliumin rkl teelusikallisten sijaan... siksi varmaan hämmentävää. Hyvä että reseptissä silti nyt oikea määrä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Alun perin olin kirjannut psylliumin määräksi 3rkl, pitää vielä tarkentaa ohjeistukseen :)

      Poista