keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Hunajainen uunilohi aasialaisilla mauilla (gluteeniton, maidoton, viljaton, munaton)


Sain kokeiltavaksi Hunajainen SAM -perheyritykseltä kahta erilaista hunajaa. Yrityksen perusti Kari Koivulehto vuonna 1987. Kyseessä on perheyritys, joka tekee työtään rakkaudesta hunajaan ja heillä on suuri halu kehittää suomalaista hunajakulttuuria. Yrityksen valikoimista löytyy monenlaisia hunajia luomuhunajasta ja reilunkaupan hunajasta maustettuihin hunajiin. Sain kokeiltavaksi kahta maustettua hunajaa: chiliä ja inkivääriä.


Chilihunajaan on saatu chilin maku käyttäen chiliuutetta. Yllätyin siitä, että hunajassa oli yllättävän paljon potkua, sillä ajattelin, ettei chiliä juuri hunajasta huomaa. Maku oli kuitenkin erittäin hyvä ja tulisuutta oli mielestäni juuri sopivasti. Kun hunajaa käyttää ruokaan tai esimerkiksi kaakaoon, saa siitä ihanasti lämmittävän vaikutuksen, ruoan olematta kuitenkaan polttavan tulista. Sopii mielestäni herkemmillekin :)





Inkivääri hunaja oli myös mielenkiintoinen tuote. Tunnustan, että yleensä kaikissa tällaisissa valmiiksi maustetuissa jutuissa minua aina epäilyttää se, kuinka keinotekoiselta tai muuten tympeältä sellainen tuote maistuu. Tämä oli kuitenkin myös todella positiivinen kokemus. Inkiväärin maistoi selvästi, myös ruoissa, joissa sitä käytin ja maku oli todella tuore ja raikas. Ei lainkaan keinotekoinen. Inkivääri oli tuotu tuotteeseen inkiväärin ja luontaisen inkivääriaromin avulla. Myös muut hunajaa maistaneet pitivät siitä kovasti ja kehuivat sen raikkautta.






Päätin kokeilla inkiväärihunajaa ruoanlaitossa ja valmistin siitä aasialaistyylisen makean hunajalohen uunissa. Valmistin lohelle paksun maustekastikkeen, jossa on aasialaiselle ruoanlaitolle tyypilliseen tapaan suolainen, makea ja hapan komponentti. Ensin ajattelin laittaa joukkoon myös chiliä, tulisuudeksi, mutta päätin kuitenkin jättää sen pois. Halutessaan voi joukkoon lisätä myös hienoksi silputtua punaista chiliä (oikeastaan minkä tahansa värinen chili tietenkin käy, mutta punainen sopii mielestäni parhaiten ruoan väriin ja kokonaisuuteen), chilihiutaleita tai korvata osan inkiväärihunajasta chilihunajalla. Nyt kuitenkin halusin enemmän inkiväärin makua, joten lisäsin chilin hiutaleina hunajan sijaan. Lohesta tuli melko makea, mutta todella hyvää ja hieman tavallisuudesta poikkeavaa. Se on myös helppo ja nopea valmistaa. Halutessaan voi kastikkeen sekoittaa jo hyvissä ajoin etukäteen (banaanikärpäset tosin rakastavat sitä ihan hulluna, joten kannattaa peittää :D).

INKIVÄÄRINEN HUNAJALOHI UUNISSA
n. 800g pala (ruodotonta lohifileetä)

ripaus suolaa

Kastike:
2rkl gluteenitonta soijakastiketta
2rkl inkiväärihunajaa
2rkl seesaminsiemeniä
½-1 limen mehu
½tl valkosipulijauhetta
½tl chilihiutaleita (tai maun mukaan tuoretta hienonnettuna)
½tl ksantaania
Valmista ensin kastike. Sekoita lasissa seesaminsiemeniä, limeä ja ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet. Voit lämmittää seosta varovaisesti mikrossa, jolloin hunaja sekoittuu seokseen helpommin. Lisää joukkoon seesaminsiemenet ja limen mehu ja vatkaa seokseen ksantaani vähitellen varovasti ripotellen samalla rivakasti vatkaten, ettei ksantaani paakkuunnu (joka tapahtuu melko helposti). Anna seoksen seistä vähintään 15 minuuttia, jolloin siitä tulee paksua ja tahmeaa. Ripottele lohen pintaan hieman suolaa ja levitä kastike lohen pintaan ja paista uunissa 200C noin 15 minuuttia. Tarjoile!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti