maanantai 14. syyskuuta 2015

Maidoton mozzarella (raastettava) (maidoton, viljaton, gluteeniton, sokeriton, munaton, vegaaninen, paleo)


Valmistamani vegaaninen parmesaani on ihan huippua ja pidän siitä kovasti. Halusin kuitenkin kokeilla myös jonkun miedomman juuston valmistusta ja ohje tähän löytyi myös Jane's Healthy Kitchenistä. Kyseessä on maidoton ja vegaaninen mozzarella raastettavana versiona.

Mozzarella valmistuu helposti ja nopeasti vain sekoittamalla aineet keskenään ja kovettamalla tuote jääkaapissa. Maku on juustomainen, mutta parmesaania miedompi ja tämä käy mainiosti myös kuorruttamiseen esimerkiksi pizzan päälle tai lämpimiin voileipiin. Juustoa voi myös raastaa kuten tavallista juustoa. Se tosin sulaa käteen, joten kannattaa olla ripeä tai pitää juustosta kiinni paperin tms. avulla, joka eristää ihon lämmön juustosta.
Tämän juuston innoittamana syntyikin sitten kehittämään taas jotain muuta...


MAIDOTON JA VEGAANINEN MOZZARELLA
1rkl sitruunamehua
5rkl kookosmaitoa
½-1rkl ravintohiivahiutaleita (maun mukaan, kuinka vahvan juuston maun haluaa)
0,25tl suolaa (maun mukaan)
1,25dl kookosmassaa (paahtamattomana!)
Laita sitruunamehu, kookosmaito, ravintohiiva ja suola pieneen kattilaan ja lämmitä seosta varovasti, jotta öljy sulaa. Aineksia ei kuulu kuumentaa. Jos kaikki aineet ovat valmiiksi huoneenlämpöisiä ja kookosöljy sulaa, aineet voi vain sekoittaa yhteen ilman lämmittämistä.
Lisää joukkoon notkea kookosmassa ja sekoita ainekset sekaisin. Tässä vaiheessa omani juoksettui. Ensin luulin sen johtuvan liian kovasta lämmöstä, sillä lämmitin seosta liikaa. Uusi kokeilu "epäonnistui" samalla tavalla, jolloin tajusin, että vika johtuu sitruunamehusta. En antanut rakeisen seoksen kuitenkaan haitata ja kaadoin juuston kelmulla vuorattuun muottiin. Silikoninen muotti toimisi tässä loistavasti. Rakeinen juustomassa ei kuitenkaan haitannut millään lailla lopputulosta, joten älä pelästy sitä valmistusvaiheessa.
Laita juusto jääkaappiin kovettumaan ja säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti