sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Metsäpossua yrttimaustettujen uunijuuresten ja appelsiinikastikkeen kera


Otin kesällä osaa Anna&Ellit ja Knorrin yhteistyössä bloggareille järjestämään Suvun paras resepti -kilpailuun. Ideana kilpailussa oli muokata suvun paras resepti uusiksi ja käyttää tuotoksessaan vähintään kahta Knorrin Fond ”du Chef” -tuotetta. Kilpailuun piti laatia joko alkuruoka ja pääruoka tai pääruoka ja lisuke.
 
Tein pääruoaksi uunissa paistettua metsäpossua kastikkeen kera ja lisukkeeksi uunijuureksia, joiden maustamiseen käytin fondia. Tässä reseptini kokonaisuudessa.
Jos ei fondeja tahdo käyttää niin, juurekset voi maustaa fondin sijasta suolalla ja haluamillaan yrteillä. Myös öljyä voi tällöin hieman lisätä. Kastikkeen pohjaksi taas voi käyttää 5dl itse tehtyä lihalientä (tarkista suolaisuus).
Ruoka ei enää näin syksyllä ole ehkä kovin ajankohtainen, mutta kannattaa pitää se mielessä ensi kevättä ja kesää ajatellen! :)

METSÄPOSSU YRTTIMAUSTETTUJEN UUNIJUURESTEN JA APPELSIINIKASTIKKEEN KERA
Possu:
1,5kg possun ulkofileetä

Mausteseos possulle:
2tl jauhettua maustepippuria
3tl suolaa
1tl inkivääriä jauhettuna
0,5tl rouhittua mustapippuria
1tl kuivattua persiljaa
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua meiramia

Vuokaan:
kuusenkerkkiä tai -havuja
1 oksa männynhavuja
1-2 kourallista koivunlehtiä
kourallinen viinimarjan lehtiä
kourallinen tuoretta lipstikkaa
1 oksa tuoretta rosmariinia (riivi lehdet irti)
pieni kourallinen tuoretta rakuunaa
2 sipulia lohkottuna
2 isoa valkosipulin kynttä pilkottuna
3rkl oliiviöljyä
vettä
Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja ripottele sitä lihan pintaan. Lisää puolet oliiviöljystä lihan pinnalle.  Aseta lihaan lämpömittari.
Laita uunivuoan pohjalle osa männynhavuista, koivunlehdistä, viinimarjanlehdistä, lipstikasta ja rakuunasta sekä osa sipulilohkoista. Laita liha niiden päälle ja loput aineksista lihan päälle. Tarkoitus on, että liha olisi kokonaan lehtien ja yrttien ympäröimänä. Päällä olevat lehdet suojaavat lihaa turhalta kuivumiselta. Lisää pintaan loppu oliiviöljystä. Laita vuoan pohjalle vielä tilkka vettä, joka estää lihasta tulevien nesteiden kiinnipalamisen.
Laita vuoka uuniin 150C ja paista kunnes lämpömittari näyttää noin 75C. Voit nostaa lämpötilan 200C hieman ennen kuin liha on kypsää, jolloin saat juurekset uuniin heti lihan jälkeen.
Ota liha uunista ja putsaa se lehdistä ja yrteistä. Kääri filee folioon ja anna levätä noin 15 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoile yhdessä uunijuuresten ja kastikkeen kanssa. Tämän voi valmistaa myös muista ruhon osista esimerkiksi lavasta tai paistista ja myös mistä tahansa eläimestä. Itse olen valmistanut tätä muun muassa naudan- ja hevosenpaistista.

Kastike:
1 Knorr Fond "du Chef" Rich Beef -annosrasia
5dl vettä
1dl appelsiinimehua (puristettuna appelsiinista)
1rkl vaahterasiirappia
1tl mustapippuria rouhittuna
1 valkosipulin kynsi halkaistuna
1tl balsamicoa
1tl ksantaania
Lisää ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti. Poista valkosipulin palat ja lisää ksantaani varovasti vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Ksantaani paakkuuntuu helposti, joten tällä tavoin vältät paakkuuntumisen. Tarjoile kastike lihan kanssa.

Uunijuurekset:
1 Knorr Fond "du Chef" Herbs -annosrasia
2rkl oliiviöljyä
4 isoa porkkanaa
1 juuriselleri
2 isoa punasipulia
Sekoita Knorr Fond "du Chef" Herbs -annosrasia ja oliiviöljy pienessä kattilassa ja lämmitä sitä kunnes fondiaines sulaa ja seos on tasaista. Halutessasi tämän voi tehdä myös laittamalla aineet pieneen mukiin ja lämmittämällä seosta varovasti mikrossa.
Kuori ja pilko porkkanat, juuriselleri ja sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi. Itse tykkään vähän reilummasta palasta. Porkkana kypsyy selleriä hitaammin, joten sellerin palat voi jättää hieman porkkanan paloja suuremmiksi.
Kypsennä juureksia uunissa 200C noin 20-30 minuuttia tai kunnes juurekset ovat haluamasi kypsyisiä. Itse tykkään jättää juureksiin hieman purutuntumaa eli "al dente".






2 kommenttia: