maanantai 28. syyskuuta 2015

Porowokkia suomalaisittain (maidoton, viljaton, gluteeniton, munaton, vhh, paleo)


Pidän wokkiruoista niiden helppouden ja nopeuden takia ja pidän myös kovasti thaimaalaisesta ruoista ja tavasta, jolla thaimaalaiset ruokansa valmistavat ja maustavat. Thaimaalaisessa ruoassa suolainen, hapan, makea ja mahdollisesti vielä tulinen ruoasta riippuen ovat täydellisessä tasapainossa. Suolaisuus ruokaan tulee yleensä kalakastikkeesta tai soijakastikkeesta, makea palmusokerista ja hapan limen mehusta. Tulisuus tulee tietenkin chilistä, mutteivät todellakaan kaikki ruoat ole tulisia!
 
Mielessäni on jo pidemmän aikaa ollut valmistaa suomalaista wokkia. Keittiövälineitä myyvä KitchenTime-verkkokauppa on juuri avannut suomenkieliset sivut. Heillä on laaja valikoima koneita ja välineitä ruoanlaittoon, leivontaan ja kattaukseen sekä paljon muuta. Kannattaa käydä tutustumassa ja ihastumassa! KitchenTime lähetti minulle kokeiltavaksi wokkipannun, joten päätin vihdoin toteuttaa wokkisuunnitelmani. Ajatuksena valmistaa wokkiruokaa suolaisista aineksista, mutta thaimaalaisin periaattein: raaka-aineet ovat sen verran pieninä paloina, ettei veistä tarvita ruokailussa ja myös tässä ruoassa olisi suolaisen, happaman ja makean täydellinen liitto.
 
Raaka-aineiksi valikoitui poron sisäpaistia, mutta mikä tahansa murea liha käy. Kasviksiksi valitsin porkkanaa, palsternakkaa ja punasipulia sekä hieman valkosipulia, siten että se vain tuo hieman makua, muttei se peitä muita makuja alleen. Myös sieniä voi mainiosti laittaa tähän, mutta allekirjoittanut unohti ne! Chilin jätin pois, sillä en näe siinä mitään suomalaista, mutta toki sitä voi joukkoon laittaa, jos haluaa, samoin esimerkiksi inkivääriä. Nyt kuitenkin halusin pysytellä yksinkertaisissa, mutta hyvissä mauissa ja maustoin ruoan yksinkertaisesti suolalla, mustapippurilla, persiljalla, rosmariinilla sekä makeuden tuovalla hunajalla. Happamana komponenttina toimivat puolukat. Wokkasin ruoan käyttäen poron omaa rasvaa, kuuta. Sen tilalla voi toki käyttää esimerkiksi kirkastettua voita tai kookosöljyä tai korkeita lämpötiloja kestävää öljyä.
 
Ensin ajattelin sekoittaa suolasta, hunajasta ja puolukoista wokkikastikkeen, mutta päädyin lopulta lisäämään puolukat kokonaisina, sillä ajattelin lopputuloksen olevan siten kauniimpi. Lopputulos oli todella maukas ja toi mieleen Lapin ruskan.
Wokkipannu toimi myös hyvin ja kuumeni nopeasti ohuen pohjan ansiosta. Ihanan iso pannu, jossa on kerrankin tilaa, kun on tottunut pienempiin pannuihin. Vaikka monesti sanotaan, ettei tarttumaton pinta ole hyvä wokkaukseen, sillä se estää lihan karamellisoitumisen (kunnon ruskea, paistunut pinta), ei se kyllä tällä kertaa pitänyt paikkansa! Wokkipannu oli myös helppo pestä puhtaaksi sen tarttumattoman pinnan ansiosta ilman, että wokkaamiseen pitäisi käyttää suuria määriä rasvaa. Pannu oli myös kevyt ja helppo käsitellä ja siinä oleva kahva helpottaa myös käsittelyä.

SUOMALAINEN POROWOK
(1 annos)
100-150g mureaa poronlihaa (käytin poronvasan sisäpaistia) ohuina suupalankokoisina siivuina
1-2 porkkanaa ohuina siivuina
½-1 palternakka ohuina suikaleina
½ keskikokoinen sipuli
1 pieni valkosipulin kynsi
1rkl juoksevaa hunajaa tai annostele maun mukaan
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
tuoretta persiljaa pieni kourallinen silputtuna
1 oksa tuoretta rosmariinia lehdet irrotettuina ja silputtuna
paistamiseen kuuta (poron omaa rasvaa), kirkastettua voita tai kookosöljyä
1dl puolukoita
Kuumenna wokkipannussa rasva kuumaksi ja kypsennä siinä ensin liha. Wokatessa on tärkeää, ettei täytä pannua liikaa. Muuten lämpötila laskee liikaa ja ruoka kiehuu kypsäksi paistamisen sijaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kun lihat ovat kypsiä, ota ne pannulta ja lisää pannulle tarvittaessa rasvaa. Lisää joukkoon porkkanat, kypsennä hetki, ja lisää palsternakka ja rosmariini. Odota hetki ja lisää sipuli ja valkosipuli. Paista hetki ja lisää lihat pannuun. Mausta vielä suolalla ja pippurilla ja lisää pannulle hunaja, puolukat ja tarvittaessa pieni tilkka vettä. Lisää joukkoon persilja ja kiehauta seos. Tarjoile välittömästi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti