torstai 29. lokakuuta 2015

Äidin viljattomat piparkakut (viljaton, gluteeniton, maidoton vaihtoehto, paleo)

 
Jihuu, joulu tulee, joten laitetaan toivetorstai käyntiin ensimmäisellä piparkakkuohjeella. Tämä resepti ei ole sokeriton, mutta halusin julkaista sen piparkakkuresepteistäni ensimmäisenä, sillä tätä on ehditty jakaa tuttaville jo pari joulua. Sokerittomia (tai oikeastaan vähäsokerisia) piparkakkuja on tulossa vielä ainakin muutaman reseptin voimin, joten älä huoli, jos haluat vähäsokerisemman version :)

Blogin ensimmäinen piparkakkuresepti on muokattu äitini Paraisten piparkakkujen ohjeesta, jolla äitini on leiponut piparkakut niin kauan kuin muistan. Se ohje on äitini ehdoton suosikki, sillä siitä tulee ihanan rapeita ja nekkumaisia pipareita. Ei mitään kuivia tai tollukoita, joita melkein kaikki kaupan piparkakut ovat.
 

Tämä resepti on muokattu terveellisemmäksi ja ruokavalioomme sopivammaksi käyttämällä kirkastettua voita (ei maitoheraa), korvaamalla valkoinen sokeri kookossokerilla ja siirappi vaahterasiirapilla (kookossiirappiakin voi käyttää). Vehnäjauhot on korvattu mantelijauheen, kookosjauhon ja psylliumin seoksella. Nämä piparkakut ovat esikuviensa tapaan nekkumaisia, kunhan kaulii levyn tarpeeksi ohueksi.

Lopuksi muistutan vielä kaikkia, että lauantaina 31.10.2015 on viimeinen mahdollisuus osallistua YesDelin hienon tuotepaketin arvontaan. Jos haluat osallistua siihen, etkä ole vielä sitä tehnyt, niin tarkemmat ohjeet ja paketin sisältämät tuotteet näet TÄÄLTÄ.
 
ÄIDIN VILJATTOMAT PIPARKAKUT

2tl soodaa

2½-3dl kookosjauhoa

1½rkl psylliumia



1dl vaahterasiirappia


1½tl neilikkaa

2tl inkivääriä

1tl kardemummaa

½tl maustepippuria

1tl pomeranssinkuorta

1tl suolaa

muutama rouhaisu mustapippuria

 

250g kirkastettua voita tai maidotonta margariinia

1 muna

Sekoita kookosjauhot, mantelijauhe, psyllium ja sooda keskenään. Kookosjauhojen määrää voi joutua säätämään. Älä laita ainakaan heti enempää. (Voi laittaa ehkä vähemmänkin, koska imevät aika tehokkaasti nestettä).

Sekoita vaahterasiirappi ja mausteet kattilassa keskenään ja kiehauta. Lisää joukkoon kookossokeri ja voi ja anna voin sulaa. Ala vatkata seosta kylmässä vesihauteessa ja lisää joukkoon muna. Vatkaa seosta kunnes se jäähtyy, kuohkeutuu ja muuttuu vaaleammaksi. Lisää lopuksi joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin yön yli.

Kauli seuraavana päivänä taikina parin millin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pipareita leivinpaperoidulle pellille. Paista uunissa noin 170C noin 10 minuuttia. Seuraa paistoa, koska liian kuumassa palavat helpommin, kuin ns. normi piparkakut.
 


12 kommenttia:

  1. Näitä pitää tehdä =) Laitan kyl vaan mausteeks kanelia, siirappia ja vanilijaa...

    VastaaPoista
  2. Esittäisin reseptitoiveen: hiivattomat ja gluteenittomat vesirinkelit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toive otettu vastaan! :) Yritän kehitellä jotain! :)

      Poista
  3. Hyviä tuli....Ite korvasi vaan mantelijauheen perunajauhoilla. Lapset tykkäsi kovasti :)

    VastaaPoista
  4. Hei!

    n. kuinka monta piparia tällä ohjeella tulee? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu tietysti koosta, mutta sanoisin noin 80kpl. :)

      Poista
  5. Mitenköhän toimii ilman munaa... Meillä kun on sekin pannassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todenäköisesti toimii, mutta voit myös kokeilla laittaa taikinaan 1rkl pellavajauhetta ja 3rkl kasvimaitoa tai vettä. Blogista löytyy myös Resepti munattomiin piparkakkuihin. 😊 huom. Blogi täällä bloggerissa tulee lähiaikoina tiensä päähän ja siirtyy osoitteeseen antipastaa.fi mutta älä huoli kaikki täällä olevat reseptit löytyvät myös sieltä ja huomattavasti helpommin 😉

      Poista
  6. Moikka! Mitenhän pitkään säilyvät huoneenlämmössä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että säilyvät useamman viikon.

      Poista