maanantai 19. lokakuuta 2015

Amerikkalainen kurpitsapiirakka (gluteeniton, viljaton, maidoton, vähähiilihydraattinen, paleo, sokeriton)


Minulla ei alun perin ollut tarkoitustakaan tehdä tänä vuonna kurpitsapiirakkaa, mutta eräs lukija laittoi minulle postia ja kysyi olenko tehnyt sellaista ja että voisinko tehdä, kun haluaisi itse kokeilla. Toiveena oli, että piirakka olisi perinteinen amerikkalaistyylinen ja lisäksi viljaton, sokeriton ja maidoton (laktoositon voi sopi). 
Kurpitsa hankittiin lähiruokaostoksena, ihan vain tuollainen pieni ja söpö minikurpitsa kuten kuvasta näkyy! Siitä riittää piirakka-ainesta varmaan koko kylälle :D Kiitos lukijalle toiveesta, saatiin sunnuntaina syötäväksi todella maukasta piirakkaa!

Pohjan valmistin kookos- ja mantelijauheen seoksella, sillä ajattelin pelkästä mantelista valmistetun pohjan olevan liian rasvainen ja ajattelin sen kaipaavan jotain mikä imee itseensä enemmän eli kookosjauhoja. Pelkästä kookoksesta valmistetun pohjan taas ajattelin olevan liian kuiva. Täytteen makeutuksen hoidin erytritolin ja toffeestevian seoksella. Jos sokerilla ei ole sinulle väliä niin erytritolin ja stevian voi korvata pohjassa 1dl tavallista sokeria ja täytteeseen voi laittaa reilun desin tai maun mukaan tavallisen sokerin ja fariinisokerin sekoitusta.


AMERIKKALAINEN KURPITSAPIIRAKKA ILMAN MAITOA, SOKERIA JA VILJOJA
Pohja:
100g voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia (+ hyppysellinen suolaa jos rasvassa ei sitä ole)
10-15 tippaa toffeesteviaa
1 muna

Täyte:
500g kurpitsaa
2dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa (käytin cashewmaitoa)
3 isoa munaa
1dl erytritolia
25 tippaa toffeesteviaa
1tl kanelia
½tl inkivääriä
½tl neilikkaa
0,25tl maustepippuria jauhettuna
0,25tl muskottia (raastoin kokonaisesta pähkinästä)
1tl vaniljauutetta tai 0,25tl vaniljajauhetta tai maun mukaan
Aloita piirakan valmistus kurpitsasoseen tekemisellä. Laita uuni kuumenemaan 200C. Halkaise kurpitsa ja poista sisältä siemenet ja rihmamainen osa. Pilko kurpitsa reiluiksi paloiksi ja kuori ne. Paahda kurpitsan paloja uunissa 40-60 minuuttia tai kunnes ne ovat täysin kypsiä ja saaneet hieman väriä. Kypsymisen aikana niistä irtoaa nestettä, joten anna sen haihtua, jolloin valmis kurpitsasose on maukkaampaa ja tiiviimmän makuista. Samalla voi valmistaa enemmän kurpitsasosetta ja pakastaa ylimääräinen. Myös valmis 100% kurpitsasose käy.
Valmista kurpitsan paahtumisen aikana pohja vatkaamalla voi, erytritoli, stevia ja vanilja keskenään kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina halkaisijaltaan noin 26cm voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Kun kurpitsat ovat kypsiä, ota ne pois uunista ja säädä uuni 175C. Kun uuni on valmis, laita piirakka uuniin keskitasolle ja paista noin 12 minuuttia, kunnes reunat alkavat saada hieman väriä. Valmista sillä välin täyte.
Laita 500g kurpitsaa (voit antaa hieman jäähtyä), 2dl kylmää kasvimaitoa (jäähdyttää vielä lisää sosetta), erytritoli, stevia, mausteet ja lopuksi munat tehosekoittimeen ja aja seos sileäksi. Jos munat laitetaan suoraan soseen päälle, käy huonosti! :D (eli ne kypsyvät).
Kun pohja on valmis, ota se uunista ja kaada täyte vuokaan. Paista piirakkaa vielä noin 40 minuuttia. Ja anna sen jälkeen jäähtyä kunnolla, ennen kuin siirrät sen kelmulla peitettynä kylmään. Piirakan kannattaa antaa maustua seuraavaan päivään, jolloin se on maukkaampaa. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kerma- tai kookosvaahdon kera.









 

2 kommenttia:

  1. Oih! Ihanaa kurpitsapiirasta. Tämä testiin. Olinkin ajatellut soveltaa omaa ohjetta, omaan ruokavalioon sopivaksi, mutta tulipa kuin tilauksesta ohjeesi :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kuulla, että muutkin ovat tätä halunneet! Toivottavasti pidät tästä minun versiosta. :)

      Poista