torstai 22. lokakuuta 2015

Nanaimo-palat (viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton, sokeriton, vhh, paleo, vegaaninen)


Siinä se nyt on, kanadalainen klassikko, josta tuskin juuri kukaan on Suomessa kuullut. Nanaimo-palat tai -leivokset, miksi niitä nyt haluaa kutsua, ovat peräisin Kanadan länsirannikolta paikasta nimeltä Nanaimo. Nanaimo palat valmistuvat ilman uunia ja ne koostuvat kolmesta kerroksesta: Pohjalla on kaakaolla maustettu taikina, jossa on usein mukana keksi- tai vohvelimuruja sekä kookoshiutaleita tai pähkinöitä tai molempia. Pohjan päällä on vaniljakreemi ja leivos on lopuksi kuorrutettu suklaalla. Muunnelmia reseptistä on useita ja ne ovat suosittuja niin Kanadassa kuin Pohjois-Amerikassakin.
Onpa Nanaimo-palat kanadalaisille jopa niin tärkeitä, että niiden tiimoilta järjestettiin leivontakilpailu 1986, jotta löydettäisiin se kaikkein paras resepti leivoksille. Kilpailu kesti kaikkiaan neljä viikkoa ja sinä aikana esiteltiin lähes 100 erilaista versiota Nanaimo-paloista.

Päätin tehdä noista Kanadan herkuista oman versioni viljattomana, munattomana ja sokerittomana. Käytin pohjaan voita, mutta maidottoman reseptistä saa helposti korvaamalla voi kookosöljyllä tai maidottomalla margariinilla. Kun suklaana käyttää maidotonta, niin nämä soveltuvat myös vegaaneille.
Käytin vaniljakreeminä jauhettuja cashewpähkinöitä, mutta jos et voi tai halua käyttää niitä, ne voi korvata esimerkiksi kookoksella tai valmistaa haluamastasi kasvimaidosta kunnon jämäkkä tai tiukka kiisseli, joka pysyy hyvin pohjan päällä. Tässä on minun versioni.

(Muistutan vielä käynnissä olevasta arvonnasta, johon ehtii vielä hyvin osallistumaan. Tarkemmat ohjeet ja palkintona olevan tuotepaketin sisällön esittelyn löydät Bounty-proteiinipatukoiden postauksesta.)

NANAIMO-PALAT VILJATTOMASTI JA VEGAANISTI
(12kpl)
Pohja:
3rkl haluamaasi kasvimaitoa
1rkl pellavansiemenjauhetta (käytin itse vaaleaa, sillä maku on mielestäni miedompi)
50g voita (kirkastettuna, jos tarve), kookosöljyä tai maidotonta margariinia
(ripaus suolaa, jos käytät suolatonta rasvaa)
½dl erytritolia tomusokeriversiona (tai tavallista tomusokeria)
2rkl tummaa kaakaojauhetta
½-1dl saksanpähkinöitä rouhittuna
4rkl kookoshiutaleita

Täyte:
2dl cashewpähkinöitä
1,5dl cashewmaitoa
0,25tl vaniljajauhetta
10-15 tippaa vaniljasteviaa
ripaus suolaa
0,75dl vettä
2rkl agar agar -hiutaleita (luontaistuote- ja ekokaupat)

Päälle:
2-3tl neutraalin makuista öljyä
Valmista ensin pohja. Sekoita kasvimaitoon pellavajauhe ja jätä sivuun odottamaan. Pehmennä rasva kulhossa ja lisää joukkoon (tarvittaessa suolaa), erytritoli, kaakaojauhe, saksanpähkinät, kookoshiutaleet ja vaniljajauhe. Lisää joukkoon pellavaseos ja mantelijauhe sekä kookosjauhot. Painele taikina leivinpaperilla 12x16 cm levyksi ja laita jääkaappiin kovettumaan täytteen teon ajaksi.
Valmista täyte hienontamalla cashewpähkinät ja cashewmaito tehosekoittimessa hienoksi. Mausta vaniljajauheella, suolalla ja vaniljastevialla. Jätä seos blenderiin odottamaan. Laita vesi pieneen kattilaan ja ripottele päälle agar agar -hiutaleet ja kuumenna seosta sekoittamatta kunnes se alkaa kiehua. Keitä seosta sen jälkeen koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes hiutaleet ovat täysin liuenneet veteen. Lisää seos kuumana cashewseoksen joukkoon blenderin käydessä ja levitä sen jälkeen välittömästi pohjan päälle, sillä täyte hyytyy nopeasti. Jos niin käy liian aikaisin, voit varovasti lämmittää seosta kunnes se on löysempää. Anna täytteen hyytyä.
Sulata suklaa yhdessä öljyn kanssa (pitää kuorrutteen pehmeämpänä) ja levitä se (ei liian kuumana, ettei täyte sula) täytteen päälle ja anna vielä pintakerroksen jähmettyä, ennen kuin leikkaat levyn haluamasi kokoisiksi paloiksi (minulla oli 4x4cm).






12 kommenttia:

  1. Näyttää ihanalta! :)
    Harmittaa, kun olen allergisoitunut ilmeisesti kaikille pähkinöille. Tyydyn siis ihailemaan kuvia ja kuvittelemaan maun suussani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :( Kookoskaa ei siis käy? Kookoshan ei suinkaan ole nimestään huolimatta pähkinä vaan hedelmä! Ehkä voisit kokeilla jotain tämäntapaista käyttäen esimerkiksi auringonkukansiemeniä. Niihin tulee tosi hyvä, vähän popcornia muistuttava maku kun niitä paahtaa kuivalla pannulla (polttamatta) :)

      Poista
  2. Näyttää tosi hyvälle eikä kuulosta hirveän hankalalta valmistaa! Oliskohan tässä vaihtoehtoinen herkku porkkanakakulle... :D

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ettei :) Aika tuhtia tuo on eli ei kannata leikata isoja paloja. Sitä paitsi, kun leikkaa pieniä paloja, niin voi syödä useamman :D

      Poista
  3. Ah, kuola alkoi valua suusta. Herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  4. Ja taas kokeiltavien kansioon...Kuulostaa ihanilta :)

    VastaaPoista
  5. Mitä voisi käyttää agarin tilalla? liivatetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liivate sopii hyvin agarin tilalle. Tarkempi annostus löytyy liivatepaketin kyljestä. Laittaisin ehkä 3-4 lehteä, mutten ole käytännössä kokeillut mikä olisi hyvä määrä. :)

      Poista
  6. Hei! Näyttää herkulliselta. Onko pellavansiemenjauheella jokin tietty funktio pohjassa? Voiko sen korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellavansiemen toimii yhdessä nesteen kanssa kananmunan korvikkeena ja tässä reseptissä sitovana osana. Tosin uskoisin, että pohja pysyy kasassa ilman sitäkin, mutten ole kokeillut. Pellavansiemenet voi korvata chiansiemenillä.

      Poista