sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Vaniljavanukkaalla täytetty kurpitsa (munaton, maidoton, sokeriton, gluteeniton, viljaton, paleo, vhh, vegaaninen)


Tämä syksyinen jälkiruoka on alkujaan thaimaalainen. Alun perin tässä jälkiruoassa kurpitsa on täytetty kookosvanukasmassalla, jossa on kookosmaitoa, munaa, palmusokeria ja suolaa. Täytetty kurpitsa höyrytetään kypsäksi, jolloin sekä kurpitsa, että täyte kypsyvät yhdessä. Tähän kolmanteen kokeiluversioon jouduin tosin tekemään muutoksia muutaman epäonnisen kokeilun jälkeen.

Tein täytteen sokerittomasti käyttäen Karppisokerin eli erytritolin ja nestemäisen vaniljastevian yhdistelmää. Lisäksi maustoin täytteen vaniljajauheella. Sitten laitoin kurpitsan pieneen uunivuokaan ja koko komeus kattilan höyrytys osaan. Huonosti kävi! Kurpitsa alkoi kypsyessään haljeta päälle leikatun neliön reunoista ja vanukasmassaa valui ulos, ei hyvä...paitsi maku!

Periksi ei anneta joten uusi yritys. Nyt leikkasin kurpitsaan pyöreän aukon ja ajattelin sen auttavan halkeamisongelmaan. Jätin myös uunivuoan pois. Ensimmäisellä kerralla keitin vesihöyryssä täytemassaa jäätelömassan tapaan kiisseliksi ennen kuin kaadoin sen kurpitsaan, mutta tällä kertaa päätin jättää sen välistä. Huonosti kävi taas! Kurpitsa alkoi haljeta sivuilta eikä täyte hyytynyt yhtään. Kaadoin sitten täytteen kattilaan ja keitin sen täysin kypsäksi ja laitoin jääkaappiin ja oli aivan taivaallisen hyvää muutaman päivän jälkeen jäähtyneenä! Täyte oli kuin maailman parasta viiden tähden vaniljavanukasta! No ei tullut kurpitsaa kuitenkaan!
Kolmas kerta toden sanoo vai miten on? Leikkasin pyöreän aukon, tyhjensin sisuksen ja höyrytin kurpitsan kypsäksi ilman täytettä. Täytteen valmistin ilman munaa ja hoidin hyydytyksen agar agarilla. Kurpitsan jäähdyttyä täyte sisään ja homma toimi täydellisesti!

Jätin täytteestä pois vaniljajauheen, sillä se värjäsi valkean täytteen ikävän harmaaksi, joten käytin vaniljan lähteenä vain steviaa. Jokainen voi tietenkin tehdä miten haluaa. Tässä on hauska ja erilainen ja taatusti huomiota herättävä jälkiruoka syksyiseen pöytään!

Jos kaipaa kurpitsaan lisää makeutta voi sen sivellä sisäpuolelta esimerkiksi kookossiirapilla, hunajalla tai vaahterasiirapilla ennen täyttämistä. Kannattaa valita riittävän pieni kurpitsa, jotta se mahtuu höyrykattilaan. Mehumaija on myös hyvä väline tähän ;) Valmista täytettä enemmän, jos se ei riitä, se kun riippuu ihan siitä kuinka iso kurpitsa on ja paljonko sen sisällä on tilaa. Täytettä kannattaa myös maistella valmistusvaiheessa ja tehdä siitä normaalia makeampaa ja voimakkaasti vaniljamakuista, jolloin se on juuri sopivaa yhdessä miedon kurpitsan kanssa. Jos ei välitä sokerittomuudesta niin stevian ja Karppisokerin voi korvata esimerkiksi vanilja- ja tomusokerilla maun mukaan makeuttaen!
KOOKOS-VANILJAVANUKKAALLA TÄYTETTY KURPITSA
1 pienehkö pyöreä kurpitsa
(hunajaa, vaahterasiirappia, kookossiirappia tms. jos haluat)

Täyte:
400g Santa Maria luomu kookosmaitoa (toki voit käyttää muutakin)
0,25tl suolaa
40-50 tippaa vaniljasteviaa
0,75dl erytritolia
1dl vettä
2tl agar agaria
Leikkaa kurpitsan pintaan pyöreä aukko terävällä veitsellä. Kaavi siemenet ja rihmainen sisus pois kurpitsasta. Huuhtele se sisältä ja valuta huolellisesti. Laita kurpitsa höyrykattilaan ja kypsennä, kunnes se on kypsää sisältä, muttei liian vetelä. Anna jäähtyä täysin ennen kuin valmistat täytteen.
Sekoita agar agaria ja vettä lukuun ottamatta kaikki aineet tehosekoittimessa keskenään. Sekoita agar agar ja vesi keskenään pienessä kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ja kaada seos blenderin käydessä kookosseoksen joukkoon. Kaada täyte sen jälkeen välittömästi kurpitsan sisään  sillä agar agar hyytyy jo huoneen lämmössä. Jos se kuitenkin ehtii hyytyä ennen aikojaan, voi täytettä lämmittää varovasti kattilassa, kunnes se on taas juoksevaa. Laita kurpitsa jääkaappiin kunnes se on täysin jäähtynyt. Parasta vasta seuraavana päivänä, kun on maustunut kunnolla. Tarjoile viipaleina sellaisenaan tai esimerkiksi marjakastikkeen kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti