maanantai 9. marraskuuta 2015

Aurinkokeksit ja punainen palmuöljy (maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei pähkinää, mantelia tai kookosta, vähähiilihydraattinen, paleo)


Sain Bonredilta kokeiltavaksi punaista palmuöljyä. Punainen palmuöljy valmistetaan palmupuun hedelmistä. Öljyn valmistuksessa palmuöljypuusta sadonkorjuussa kerätyt tertut ensin steriloidaan vesihöyryllä ja hedelmät irrotetaan tertuista. Sen jälkeen hedelmän sisällä oleva pähkinä irrotetaan mekaanisesti ja hedelmälihasta puristetaan sen sisältämä öljy pois. Lopuksi öljymassasta erotetaan vesi ja muu ylimääräinen aines pois ja lopputuotteena on punainen palmuöljy.
Öljyn valmistuksessa tertut altistuvat fyysiselle rasitukselle vain kolmesti  normaalin kuuden vaiheen sijaan. Tämän ansioista hedelmän kuoret säästyvät vaurioilta, jolloin myöskään ilma ei pääse hapettamaan hedelmälihaa, jolloin syntyisi vapaita rasvahappoja (FFA). Lisäksi öljyn tuotanto on suunniteltu siten, että puusta poimittu hedelmä on öljynä pullossa maksimissaan 24 tunnin sisällä. Nämä asiat tekevät öljystä laadukkaan.
 
Öljy on nimensä mukaisesti väriltään oranssinpunaista ja se antaa ruokaan pirteän oranssin sävyn. Öljyn maku on mieto. Siinä on miedosti porkkanainen maku pienellä pähkinäisellä lisällä höystettynä. Öljy kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja se on ominaisuuksiltaan kookosöljyn kaltaista. Se jähmettyy kiinteäksi viileässä, mutta sulaa juoksevaan muotoon lämmitettäessä. Tutkiessani asiaa selvisi, ettei punaisella palmuöljyllä ole kookosöljyn tapaan tiettyä terävää sulamispistettä. Saman huomasin käytännössä. Kun öljy oli viileässä, siitä tuli kovaa. Kun sen otti huoneen lämpöön, se suli vain hieman ja pysyi muuten kiinteänä tai ainakin koostumukseltaan paksuna. Kun öljyn siirsi kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle, se muuttui juoksevaksi. Ja kun sen sitten siirsi takaisin keittiöön, öljy pysyi juoksevana. Siten kaksi samanlaista pöydällä olevaa pulloa saattaa olla koostumukseltaan erilaista, toinen lähes kiinteää ja toinen juoksevaa.
Punainen palmuöljy sisältää hurjasti karoteenia, noin viisi kertaa enemmän kuin porkkana. Lisäksi se sisältää runsaasti E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina. Näiden lisäksi öljyssä on K-vitamiinia, Q10:tä, skvaleenia, fytosteroleja, flavonoideja, fenolisia happoja ja glykolipidejä.
Bon Redin palmuöljy valmistetaan vastuullisesti ottaen huomioon metsien hyvinvointi, sekä kasvuston ja eliöstön monimuotoinen säilyminen. Sademetsiä ei hakata plantaasien tieltä ja myös työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan terveyspalveluin, asunnoin, kouluin ja päiväkodein. Bonredin punaisen palmuöljyn valmistajalle onkin myönnetty RSPO sertifikaatti osoituksena kestävästä kehityksestä. (Lähde: Bonred.fi)
 
Kokeilin öljyä sekä makeissa, että suolaisissa leivonnaisissa ja ruoissa ja se yllätti positiivisesti. Öljy antoi kauniin värin niin wokkeihin, leivonnaisiin kuin munakkaisiinkin. Öljyn savuamispiste on hyvin korkea (230C), joten se on mainio wokkausöljy. Sen maku oli mieto ja miellyttävä. Ei samalla tavalla vahva kuin mitä kookosöljyssä tai pippurinen kuten oliiviöljy (vaikka onhan eri oliivilajikkeiden ja merkkien välillä eroa). Siten voin lämpimästi suositella Bonredin punaista palmuöljyä monipuoliseen kokkailuun laidasta laitaan ja hyväksi vaihtoehdoksi kookoksen rinnalle tai vaihtoehdoksi niille, jotka eivät pidä kookosöljyn mausta. Porkkanaleivonnaisiin punainen palmuöljy on aivan mahtava tuote! Resepti hitiksi muodostuneisiin porkkanamuffinsseihin on tulossa myöhemmin. Niitä ovat maistelleet jo kymmenet ihmiset ja reseptin perään on jo kovasti kyselty! Ensin kuitenkin jotain muuta.
Mietin pitkään mitä valmistaisin punaisesta palmuöljystä. Se on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaista kuin kookosöljy, joten sinänsä olisi voinut tehdä mitä vaan, mihin tulee voita tai kookosöljyä ja korvata ne punaisella palmuöljyllä. En kuitenkaan halunnut lähteä liian helposti hommaan. Tein muutamia juttuja kokeeksi osa onnistui ja osa ei.
Ensin ajattelin tehdä vuokaleivän, sillä öljy toisi leipään kauniin värin, kivan pähkinäisen värin ja mehevyyttä. Mitähän mahdoin ajatella? Siis VUOKALEIVÄN KÄYTTÄEN VUOKAA!!! Ihme kuin ei voisarvia! :D Oli sanomattakin selvää, että raa'aksi jäi, ei blogiin (paitsi koottuihin epäonnistumisiin). Seuraavaksi kokeilin jotain jouluaiheisia ja vähän koristeellisempia keksejä. Ei tullut ihan sitä mitä ajattelin.
Lopulta sain aivan mahtavan idean. Moni on kysellyt myös sellaisten reseptien perään, jotka olisivat viljattomia, vähähiilihydraattisia, mutta myös ilman pähkinää, mantelia ja kookosta. Päätin tehdä aurinkokeksejä. Aurinko viittaisi tässä tapauksessa kolmeen asiaan: Kekseissä on käytetty auringonkukansiemeniä, keksien väri on kellertävä öljyn ansiosta ja lopuksi koristelin keksien pinnan auringonkukansiemenillä tehden niistä ikään kuin auringon säteet.

Olin aivan mielettömän innoissani keksinnöstäni ja samalla pelkäsin senkin menevän pieleen. Taikina tuntui sopivalta ja sitä oli helppo muotoilla. Tosin tekemistäni kekseistä tuli kokoa "Amerikka". Mutta kekseistähän voi aina tehdä haluamansa kokoisia ja tällä kertaa näitä jättikeksejä voi kutsua myös vaikkapa ystäväkekseiksi, tehty jaettavaksi :)
Rasvaisiahan nämä ovat, muttei niitä tarvitse kaikkia yksin syödä!  Osa öljystä saattaa irrota pellille paistamisen aikana. Älä välitä siitä vaan anna keksien jäähtyä rauhassa ennen kuin siirtelet niitä. Keksit kovettuvat kyllä jäähtyessään ja ovat koristelun ansiosta hauskan näköisiä.

AURINGONKUKKAKEKSIT PUNAISELLA PALMUÖLJYLLÄ
(12 jättikeksiä tai noin 20-25kpl pieniä keksejä)
3dl auringonkukansiemenjauhetta
2tl inkivääriä
ripaus suolaa
(ripaus vaniljajauhetta)
3rkl punaista palmuöljyä sulana
1 muna
35 tippaa toffeesteviaa
koristeluun kokonaisia auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä
Sekoita kaikki taikinan aineet keskenään. Ota taikinasta haluamasi kokoisia nokareita ja pyörittele ne palloiksi. Laita pallot leivinpaperoidulle pellille ja laita leivinpaperin palanen pallon päälle ja litistä jollain tasapohjaisella astialla (esimerkiksi muki) litteiksi kekseiksi. Koristele pinta siemenillä haluamasi tavalla ja paista keksejä 175C noin 10-15 minuuttia, kunnes saavat hieman väriä. Anna keksien jäähtyä täysin, jolloin niistä tulee rapeita. Laita keksit tarvittaessa jääkaappiin, jolloin keksien sisältämä öljy jähmettyy ja tekee kekseistä entistä rapeampia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti