tiistai 3. marraskuuta 2015

Mehevä viljaton kakkupohja (viljaton, gluteeniton, sokeriton, maidoton vaihtoehto, vähähiilihydraattinen, paleo)


Olen saanut jonkin verran pyyntöjä viljattomasta ja sokerittomasta kakkupohjasta. Myös muunlaisia pohjia on toivottu hieman eri notulein, joten jatkoa on vielä luvassa, mutta tällä kertaa aloitin itselleni helpoimmasta eli pohjasta, joka on viljaton ja sokeriton käyttäen manteli- ja kookosjauhoja. Meillä tehdään sokerikakkupohja normaalisti munasokerivaahtoon, johon on lisätty vehnäjauhot. Gluteenittomaan kakkupohjaan vehnäjauhot on korvattu perunajauhoilla, joista tulee mielestäni paljon parempi pohja kuin vehnäjauhoista. Suosittelen sitä, vaikka ei olisi mitään ruokarajoitteita!
Tällä kertaa halusin pohjasta kuitenkin normaalia pohjaa mehevämmän ja päätin lisätä joukkoon myös cashewmaitoa ja sulatettua voita. Vaahdotin munat ja Karppisokerin, ja lisäsin sitten muut aineet. Rasva- ja jauholisäyksen jälkeen oli pakko sekoittaa taikinaa rivakammin, sillä ksantaani ja kookosjauhot imevät itseensä melko nopeasti ja tehokkaasti. Siitä syystä munavaahto lässähti melkoisesti, ja taikina muistutti enemmän kahvikakkutaikinaa. No, ei anneta sen haitata, sillä taikina oli todella hyvää! Ei muuta kuin taikina vuokaan ja paisto. Pohjasta tuli aivan törkeän hyvänmakuinen ja normaalia munavaahtopohjaa mehevämpi. Tätä voi lämpimästi suositella!
Kakkupohja ei ole kovin paksu ja sen saa todennäköisesti vain halkaistua. Jos tahdot kolme kerrosta, tee taikinaa enemmän tai sitten jaat taikinan kolmeen yhtä suureen vuokaan ja paistat erikseen, jolloin saat pohjista ohuempia. Paistoaika on tällöin lyhempi. Suosittelen myös voitelemaan ja jauhottamaan vuoan reunat kunnolla ja laittamaan pohjalle leivinpaperi. Minä jätin paperin pois ja vain voitelin ja jauhotin pohjan, jonka takia se jäi hieman kiinni, kuten kuvista näkee :) Onneksi tulee koristeet päälle!


SUPERHYVÄ JA MAUKAS VILJATON JA SOKERITON KAKKUPOHJA
4 isoa munaa
10-20 tippaa toffeesteviaa
(0,25tl vaniljajauhetta)
0,25tl suolaa
100g voita (tarvittaessa kirkastettu), kookosöljyä tai maidotonta margariinia sulatettuna
½dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa
2tl leivinjauhetta
Valmistele halkaisijaltaan noin 21cm vuoka voitelemalla ja jauhottamalla vuoan reunat ja laittamalla pohjalle leivinpaperi. Reunojen voitelun ja jauhottamisen sijaan voit voidella reunat kevyesti esimerkiksi voilla (toimii "liimana) ja vuoraamalla reunat leivinpaperisuikaleilla.
Sekoita mantelijauhe, kookosjauhot, leivinjauhe ja ksantaani keskenään. Vatkaa munat, erytritoli, stevia, suola ja halutessasi vaniljajauhe vatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita nuolijalla joukkoon sula rasva, kasvimaito ja jauhoseos ja kaada vuokaa. Paista uunissa 175C noin 25-30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja kumoa se. Pohja on helpoin halkaista seuraavana päivänä. Säilytä siihen asti kelmulla käärittynä jääkaapissa.



6 kommenttia:

  1. Jes! Tämän ohjeen nappaan talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos jätän Stevian pois, niin tuleeko lisätä kookossokeria?

      Poista
    2. Jos laitat kookossokeria erytritolin tilalle, niin steviaa ei tarvita. Laita kookossokeria vain samanverran, kuin erytritolia.

      Poista
  2. Jos laitan lisäksi kaakaojauhetta, vaikuttaako se käytetyn nesteen (kasvimaito) määrään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit lisätä nestettä saman verran kuin laitat kaakaota. Toisaalta jos laitat kaakaota vain esimerkiksi ruokalusikallisen, niin nesteen lisäys tuskin on tarpeen.

      Poista