perjantai 18. joulukuuta 2015

Appelsiini"juusto"kakku uunissa (maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, paleo)


Onnistuin mielestäni maidottoman, avokadopohjaisen glögi"juusto"kakun rakenteessa lähes täydellisesti ja makukin oli ihan hyvä. Kokonaisuutena maisteltuna kakku oli oikein hyvää, mutta pelkkää "juusto"-osaa maistettaessa itseäni hieman häiritsi kypsennetyn avokadon maku. Kyseisessä postauksessa jo vinkkasinkin, että kakkua voisi kokeilla korvaamalla avokadon banaanilla. Nyt päätin itse kokeilla sitä ja valitsin kakun mauksi appelsiinin.

Korvasin avokadon kahdella isolla ja kuorestaan hieman vihertävällä banaanilla. Toki voi käyttää kypsempääkin banaania, mutta ajattelin, että kakusta voisi tulla vähän vähemmän banaaninen, jos ei käytä mustakuorisia banaaneita. Toki banaani kypsyy uunissakin, mutta ajattelin, että saisin kuitenkin tällä tavoin hieman miedonnettua banaanin makua. Glögikakun puolukan ja omenan korvasin kahdella appelsiinilla.

Täytteeksi valmistin oranssin muropohjan käyttäen punaista palmuöljyä, sillä ajattelin sen sopivan hyvin tähän kakkuun. Valmistin täytteen ensin samalla tavalla kuin glögikakussakin. Kun olin kaatanut täytteen vuokaan aloin epäillä, sillä se oli kovin vetelää rakenteeltaan. Pohdin pienen tovin asiaa ja päädyin lopulta kippaamaan täytteen takaisin tehosekoittimeen, lisäämään siihen vielä yhden munan. Täyte takaisin vuokaan ja uuniin.
No miten siinä kävi? Ensin ajattelin, että paistoaika olisi sama kuin aikaisemmin eli 30 minuuttia. Puolen tunnin kohdalla kakku oli päältä hyytynyt mutta heiluttaessa vuokaa kakun sisus löllyi uhkaavasti. Paistoin lopulta kakkua vajaa 50 minuuttia, jolloin se oli täysin kiinteytynyt. Nyt heräsi pelko, että kakusta tulikin liian kiinteä ja kakkumainen. Seuraavana päivänä leikkasin kakun. Tässä lopputulos

MAIDOTON APPELSIINIJUUSTOKAKKU UUNISSA
Pohja:
½dl erytritolia tai sokeria ruokavaliosta riippuen
1 iso muna
3rkl punaista palmuöljyä, voita tai kookosöljyä sulatettuna
1tl (ceylonin)kanelia
ripaus suolaa
0,25dl vettä

Täyte:
2 isoa ja kuoresta vihertävää banaania
4 munaa
2 appelsiinia kuorittuna, voit myös raastaa kuorta mukaan, jos tahdot
0,75dl erytritolia tai sokeria
15 tippaa vaniljasteviaa
0,25tl suolaa
Kiille:
2,5dl appelsiinimehua
2tl liivatejauhetta
Valmistele halkaisijaltaan noin 19cm irtopohjavuoka laittamalla sen pohjalle ja reunoille leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175C. Valmista pohja sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja painele taikina irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyte laittamalla kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja soseuttamalla aineet tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja paista kakkua uunin ala-osassa noin 45-50 minuuttia, kunnes tuntuu kypsältä. Anna kakun jäähtyä täysin ja valmista kakun päällinen. Sekoita liivatejauhe ja ½dl appelsiinimehua keskenään ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi. Kaada seos lopun appelsiinimehun joukkoon. Anna seoksen jäähtyä lähelle hyytymispistettä ja kaada se jäähtyneen kakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin, kunnes kiille on hyytynyt. Maku paranee, kun kakun antaa olla jääkaapissa seuraavaan päivään.






10 kommenttia:

  1. Jaahas, edellisen postauksen teema jatkuu eli syntisen hyvillä jutuilla mennään :D
    Oikeesti, mitään en kiroa niin paljon kuin sitä etten osaa leipoa koska mulla on suoranainen addiktio makeaan ja siihen on yksi syy se että mä voin syödä vaikka kuinka paljon lihoamatta lainkaan. En tiedä mistä se johtuu mutta näin se vaan on ja siksipä usein syönkin pelkän maun takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah :D Tämä kakku on onneksi kevyemmästä päästä ainakin mitä tulee kaloreihin, mikäli käyttää erytritolia ja steviaa sokerin sijaan :)

      Poista
    2. Mulla meni erytritoliat ja steviat yli niinkuin Vaasan kone mutta kait ne jotain makeita juttuja on nekin, luulen ma :D
      Mutta jos totta puhutaan niin tämä sun blogis on siitä hyvä että täällä on s sekä resepti että ohje. Blogspheressä on meinaten monta ruoka/leipomusblogia jossa kyllä brassaillaan hienoilla tekeleillä mutta ei kerrota miten ne tehdään joten niistä ei ole oikein iloa kenellekään. Vähän sama kuin menis konditorian ikkunan taakse kuolaamaan :P

      Poista
    3. :D Kiitos!

      En kyllä näe mitään järkeä ruokablogissa, jossa ei kerrota miten ruoat valmistetaan :D Erytritoli ja stevia ovat luonnollisia makeutusaineita, noista reseptin linkeistä pääsee lukemaan niistä tarkemmin, jos kiinnostaa :)

      Poista
    4. Juu mun täytyy tutkia niitä. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta - siis minulle uutta koska näitä on tainnut olla käytössä jo viime vuosisadalta lähtien ;)

      Poista
  2. Hei Anna!
    Mielenkiintoisia juustokakkujen ohjeita. Mielessä pyörii melkoinen joukko kysymyksiä. :) Oliko täytteen maku mielestäsi banaania käyttäen parempi? Säilyikö rakenne yhtä hyvänä? Voisin kokeilla jouluksi tuota glögikakkua appelsiinikakun pohjalla. Maistuuko kookos pohjassa voimakkaasti? Täytteeseen ajattelin avokadon tilalle yhtä banaania(jos banaanin maku ei tällöin olisi kovin voimakas). Jokin maistuva (hyydytetty tai paistettu) joulukakku olisi kiva tehdä, mutta maidottomuus aiheuttaa pään vaivaa. Saaristolaisleipä oli todella hyvää! Kiitos jälleen toimivasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Satu!
      Täyte oli mielestäni parempi banaanilla ainakin siinä mielessä, ettei siinä maistunut kuumennettu avokado :) Rakenne oli tuolla ohjeella ihan hyvä, vaikka alkuun pelkäsinkin, että paistoin liikaa ja rakenne olisi kakkumainen. Uskon, että yhdellä isollakin banaanilla pärjää. Sellainen huomionarvoinen asia kuitenkin, että kakkua ei kannata tehdä kuin vasta tarjoilua edeltävänä päivänä syystä, että mitä kauemmin se on, niin sitä enemmän kostea täyte vetistää pohjaa ja nesteet alkaa muutenkin tulla läpi. Pari päivää kuitenkin menee ihan hyvin :) Kookos ei mielestäni maistunut pohjassa, mutta halutessaan voi kokeilla toki jotain muutakin pohjaa, esim. mantelijauheesta tehtynä. Toinen keino on maustaa pohjaa sen verran reilummin, että kookos ei maistu niin selvästi :) Vielä kolmas vinkki on tehdä kakku ilman munia ja hyydyttää se liivatteella tai agar agarilla :) Silloin voi huoletta käyttää avokadoakin ;)

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Täytyy punnita eri vaihtoehtojen välillä :)Iloista joulun aikaa!

    VastaaPoista