sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Helppo lihapulla-nuudelikeitto (gluteeniton, viljaton vaihtoehto, maidoton, munaton, vhh, paleo)


Lihapullat ovat monien mieleen ja erityisesti ne tuntuvat olevan lasten suosikkeja. Jääkaapissa oli broilerin jauhelihaa, joten päätin valmistaa broileripyöryköitä. Mietin, saisiko niitä hyödynnettyä jotenkin näppärästi ja tehtyä jotain erilaista. Sain idean lihapullakeittoon. Laajensin ideaa vielä lisää ja lisäsin keittoon kesäkurpitsaa ja porkkanaa spiraalileikkurilla suikaloituna. Jos ei omista kyseistä leikkuria, niin kasvikset voi suikaloida myös julienneraudalla tai esimerkiksi juustohöylällä. Lisäsin vielä shiratakinuudeleita, mutta ne voi jättää pois tai korvata haluamallaan spagetilla. Keitosta tuli ikään kuin "lihapullat ja spagetti" -keitto tai lihapulla-nuudelikeitto. Sopii hyvin kevyempään ruokavalioon ja jos haluaa keitosta rasvaisempaa, voi sekaan lisätä esimerkiksi paistettua pekonia ja kermaa/kookosmaitoa. Maku oli todella hyvä ja uskoisin sen maistuvan mietona, mutta maukkaana koko perheelle vauvasta vaariin.
HELPPO LIHAPULLAKEITTO
Lihapullat:
400g broilerin jauhelihaa
1tl paprikajauhetta
½tl jeeraa eli juustokuminaa
0,25tl valkosipulijauhetta
½tl inkiväärijauhetta
0,25tl maustepippuria
½tl sipulijauhetta
½tl suolaa
1tl kuivattua persiljaa
5rkl tomaattipyreetä

Keitto:
5-6 keskikokoista porkkanaa suikaloituna
1 pientä kesäkurpitsaa suikaloituna
1 iso makea sipuli silputtuna
1 pussi shiratakinuudeleita (tai haluamasi määrä spagettia, esim. 50g)
tilkka öljyä
1l vettä
2dl lihalientä (käytin kinkun paistolientä)
maun mukaan suolaa, mustapippuria, valkosipulia ja lipstikkaa
tuoretta persiljaa silputtuna
Sekoita jauhelihan joukkoon muut aineet ja pyörittele taikinasta pieniä lihapullia leivinpaperoidulle pellille. Paista lihapullia uunissa 200C noin 20 minuuttia. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää sipuli ja porkkanat ja freesaa hetki. Lisää nesteet ja mausteet sekä lihapullat ja kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Lisää joukkoon hyvin huuhdellut shiratakinuudelit ja kesäkurpitsat ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Tarjoile. Jos käytät spagettia, lisää keiton nestemäärää ja mausteita (spagetti imee nestettä) ja lisää spagetit samaan aikaan nesteen kanssa ja keitä kypsäksi.





2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä, kiva idea nuo myös nuo extrakasvissuikaleet keitossa. Sattuipa muuten sopivasti, minäkin keittelin lihapullanuudelisoppaa tuossa kuluneella viikolla. :) Ensi kerralla voisinkin tehdä broileripyöryköitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa sattuma! Tosin väkersin tämän jo joskus kuukausi sitten :D

      Poista