torstai 25. helmikuuta 2016

Bagelit (viljaton, gluteeniton, maidoton, sokeriton, hiivaton, vhh, paleo)


On jälleen toivetorstain aika. Sain jokin aika sitten eräältä henkilöltä useamman toiveen, joista yksi oli viljattomat ja vähähiilihydraattiset bagelit. Bageleja kutsutaan Suomessa myös vesirinkeleiksi johtuen niiden valmistustavasta. Perinteiset bagelit kun valmistetaan siten, että niitä ensin keitetään hetki vedessä, jonka jälkeen ne kypsennetään uunissa.

Minusta bagelit eivät kuitenkaan juuri eroa leivästä, enkä ole koskaan niiden päälle ymmärtänyt, joten toteutin toiveen valmistamalla jotain leivän tapaista rinkelin muotoisena. Helpointa touhu olisi ollut, jos omistaisin rinkelivuoan, mutta koska sellaista ei minulla ole, enkä sellaista myöskään ajatellut ostaa, päätin tehdä sen verran tiukan taikinan, että siitä pystyi painamaan rinkelimuorilla rinkeleitä.

Ihan suunnitelmien mukaan homma ei mennyt, sillä ilmeisesti taikina oli sen verran paksua ja painavaa, ettei se juuri uunissa noussut. Löysemmällä taikinalla taas siitä ei olisi saanut otettua muotilla irti yhtään mitään. Koska taikina on viljaton, ei taikinaa voi muotoilla samalla tavalla kuin perinteistä taikinaa. Lisäksi painelin taikinasta vähän turhan ohuen, joten siitä syystäkin nämä jäivät kovin ohuiksi. Mutta mikä positiivista, maku oli mielestämme ihan mielettömän hyvä, hyvä kun ei koko raakaa taikinaa tullut syötyä siltä istumalta :D Punainen palmuöljy toi kivan oranssin värin ja ihanan pehmeän ja miedon pähkinäisen maun, voin lämpimästi suositella. Viime perjantaina julkaistun porkkanamukikakun postauksessa onkin arvonta, jossa yhtenä palkintona on 9 pulloa punaista palmuöljyä. Osallistumisohjeet kyseisessä postauksessa.

Tapani mukaan nämä ovat myös hiivattomia ja maidottomia.

Jos ei sinulla ole valmista rinkelimuottia, voi rinkelit valmistaa pyöreällä piparkakkumuotilla ja painaa keskelle pienemmällä muotilla reikä. Jos sinulla on rinkelimuottipannu (tai miksi sitä nyt voisi kutsua), voisi kokeilla tehdä taikinan vähän löysemmäksi, lisätä ehkä vielä hieman kohotusainetta ja paistaa rinkelit siinä. Sillä tavoin koostumus voisi olla kuohkeampi.
VILJATTOMAT JA HIIVATTOMAT BAGELIVIRITELMÄT
2rkl pellavansiemeniä (käytin vaaleita)
2tl leivinjauhetta
½tl sooda
½tl suolaa
(1-2rkl paahdettuja seesaminsiemeniä, jos haluat)
3 isoa munaa
1½rkl omena- tai valkoviinietikkaa
1rkl vettä
2rkl punaista palmuöljyä tai muuta haluamaasi rasvaa

Pinnalle:
tummia tai vaaleita seesaminsiemeniä tai muita siemeniä
Jauha pellavansiemenet ja seesaminsiemenet hienoksi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon munat, etikka, vesi ja rasva ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna seistä noin 10 minuuttia ja taputtele siitä sitten haluamasi paksuinen levy leivinpaperilla. Ota taikinasta muotilla rinkeleitä ja ripottele päälle esimerkiksi seesaminsiemeniä. Paista uunissa 175C noin 20-25minuuttia.







6 kommenttia: