keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Mokkapalaproteiinipatukat (munaton, maidoton, gluteeniton, sokeriton, vhh, paleo, vegaaninen)


Olen tehnyt muutamia proteiinipatukkakokeiluja muun muassa suklaanBountyn ja maapähkinätoffeen makuisena ja nyt ajattelin kokeilla tehdä mahdollisimman proteiinipitoisia suklaapatukoita ilman turhia kaloreita. Proteiinina käytin vaniljan makuista riisiproteiinia, joka on riisiproteiiniksi ihan kelpo tuote. Riisiproteiini kun tuppaa olemaan maultaan aika jauhoista ja hieman kitkerää ja makeisiin juttuihin turhan viljaista. Valitsin mauksi mokkapalan, eli laitoin makuaineiksi kaakaota ja pikakahvia luomuna.

Siemenlisänä käytin tällä kertaa hampunsiemeniä sen suuren proteiinipitoisuuden ja omega-3-rasvahappojen takia. Siemenistä tuli alkuun hieman hernemäinen maku, mutta se peittyi lopulta melko hyvin vaniljan, kaakaon ja kahvin alle. Hampunsiementen maku ei siis ole millään lailla huono, mutta se ei ehkä maullisesti "mätsää" ihan kaikkein parhaiten makeisiin juttuihin ;) Valmistin patukat vanhempieni luona, jossa ei ole Rawmixin tasoista blenderiä. En siten jaksanut kuluttaa tuntia kaapimalla muutaman sekunnin välein blenderikannun reunoja ja taas jatkaa jauhamista, kunnes siemenistä lopulta tulee tahnaa. Jos sinulla on tehokas blenderi, niin se on hyvä juttu, sillä uskon tahnaksi jauhettujen siementen sitovan taikinaa paremmin, mutta ilmankin tulee siis toimeen! Jauhoin ensin siemeniä hetken, kunnes jauhe alkoi olla hieman tarttuvaa. Lisäsin sitten nesteen ja jatkoin jauhamista, kunnes lopputuloksena oli piimän paksuista litkua ja jatkoin siitä ohjeen mukaisesti loppuun.

Patukoista tuli aika voimakkaan makuisia, ja toki niissä riisiproteiini hieman maistuu, mutta sain proteiinipitoisuuden mielestäni kohdalleen, eikä näissä ole mitään "ylimääräistä". Kaakaon ja kahvin määrää voi vähentää, jos pitää makeammasta ja lisätä joukkoon vaikka erytritolia tomusokeriversiona. Jos hampunsiementen maku epäilyttää, voi ne korvata esimerkiksi cashewpähkinöillä tai paahdetuilla auringonkukansiemenillä (auringonkukansiementen maku on parempi paahdettuna, cashewit voi laittaa naturellina). Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää joukkoon varovasti nestettä esimerkiksi teelusikallinen kerrallaan, kunnes koostumus on kuin muovailu vahaa. Jos taikina on löysää, lisää hieman riisiproteiinia. Valmiita patukoita kannattaa säilyttää jääkaapissa tai tarvittaessa pakastaa.
Patukat voi halutessaan vielä kuorruttaa tai päällystää tummalla prosenttisuklaalla tai tummalla sokerittomalla suklaalla (esimerkiksi YesDeliltä), muttei se ole tietenkään pakollista. Patukoiden kalorit ja makrot on laskettu ilman suklaakuorrutetta!

Lopuksi muistuttaisin vielä meneillään olevasta arvonnasta, jossa palkintona laatikollinen (9kpl) Bonredin punaista palmuöljyä sekä Tuoriniemi Dream Oy:n ihanan lämpimät lapaset. Tarkemmat osallistumisohjeet  sekä kuvan palkinnoista löydät porkkanamukikakun postauksesta. Käykäähän osallistumassa! :)

Ai niin, meinasin jo aivan unohtaa eli kuten tarkkasilmäisimmät ovatkin jo huomanneet niin Antipastaa löytyy nykyään myös Instagramista luonnollisesta käyttäjätunnuksella antipastaa. Sinne on tulossa kuvia tasaiseen tahtiin niin tulevista resepteistä, kulissien takaa kuin kodin ulkopuoleltakin. Sinne siis vaan joukolla seuraamaan mitä blogiin on mahdollisesti tulossa tulevaisuudessa! :D
MOKKAPALAN INSPIROIMAT PROTEIINIPATUKAT RIISIPROTEIINISTA
(12kpl)
1,5dl (75g) kuorittuja hampunsiemeniä (tai cashewpähkinöitä/auringonkukansiemeniä)
2,25dl makeuttamatonta mantelimaitoa (tai muuta haluamaasi maitoa)
1rkl (tai maun mukaan) pikakahvirakeita
5rkl sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta
½tl suolaa
25 tippaa vaniljasteviaa
2,5dl (100g) vaniljan makuista riisiproteiinijauhetta
0,5tl vaniljauutejauhetta (ei pakollinen)
maun mukaan toffeen makuista steviaa (laitoin 50 tippaa)
Jauha hampunsiemenet tahnaksi tai ainakin hienoksi jauheeksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kasvimaito ja kahvi. Jatka jauhamista, kunnes seos on sileää. Kaada seos kulhoon ja lisää muut aineet. Sekoita seos tasaiseksi. Maista tarviiko lisää makeutusta, maku on viljainen ja voimakas, mutta voit säätää sitä makusi mukaan kahvilla, kaakaolla ja stevialla/erytritolilla tai voit halutessasi laittaa vaikka hieman kookossiirappia. Taikinan tulisi olla kuin muovailu vahaa. Lisää nestettä, jos se on liian kuivaa. Painele taikinasta kelmulle kelmun reunoja apuna käyttäen (tai ihan miten haluat, tyyli vapaa!) 20x15cm levy. Anna levyn kuivahtaa jääkaapissa seuraavaan päivään (älä siis peitä kelmulla) ja leikkaa sitten 10x2,5cm patukoiksi. Säilytä patukoita peitettynä jääkaapissa tai pakasta. Halutessasi voit kuorruttaa ne tummalla suklaalla.´





6 kommenttia:

  1. Mukana molemmilla tavoilla! (:

    piila@windowslive.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käypä jättämässä tämä viesti tuonne porkkanamikrokakun postauksen alle, niin olet mukana! :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta. Sain just noita steviatippoja, pääsee testaan! ;)

    VastaaPoista