sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Vegaaniset browniet ilman viljaa (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, vhh, paleo, vegaaninen, ei pähkinää tai mantelia)


Sain eräältä lukijalta ihanan palautteen. Hänen tyttärensä ei voi syödä viljaa, maitotuotteita eikä munia. Myös sokerimäärien tuli olla pieniä, joten palautteesta inspiroituneena päätin kehitellä nämä suklaabrowniet. Koska näissä ei ole munaa, eikä maitotuotteita, niin nämä sopivat myös esimerkiksi vegaaneille, joilla on keliakia. Makeutin browniet erytritolin (eli Karppisokerin) ja nestemäisen stevian yhdistelmällä. Jos haluat käyttää sokeria (esim. tavallinen, kookos- tai intiaanisokeri) voit käyttää sitä saman verran kuin erytritolia ja jättää samalla stevian pois. Käyttäessäni erytritolia lisään samalla myös nestemäisiä steviatippoja kolmesta syystä:
1. Erytritoli on makeudeltaan noin 70-80% tavallisesta sokerista. Lisäämällä steviaa saa makeuden vastaamaan sokeria.
2. Erytritoli ei liukene samalla tavalla kuin sokeri ja suuremmilla määrillä se kiteytyy, jolloin suutuntuma on rakeinen eikä kovin miellyttävä. Siten erytritolia ei viitsi pistää määrällisesti niin paljoa, että lopputulos olisi riittävän makea. Siten stevia korjaa asian.
3. Erytritolissa on hieman viileä jälkimaku (kuten esimerkiksi ksylitolissa). Stevian jälkimaku on taas hieman lakritsimainen, "lämmin". Yhdistämällä nämä kaksi, on lopputulos parempi. Tosin mielestäni viileyttä ei kaikissa leivonnaisissa huomaa, varsinkin jos siinä on käytetty paljon vahvoja makuja, mutta esimerkiksi marengeissa stevian lisäys on ehdoton! Toinen vaihtoehto on käyttää valmista tomuerytritolia, jossa on mukana steviaa. Nämä browniet valmistin lisäksi tummalla sokerittomalla suklaalla, joten nämä ovat täysin sokerittomia. Suklaan makeus vastaa taloussuklaata, mutta voit myös käyttää vahvempaa prosenttisuklaata (70-90%). Tarkista silloin taikinan makeus ja jos haluat makeampaa niin lisää jotain makeutta antavaa maun mukaan. Nämä browniet on tehty lasten makuun ;)

Voit siis valmistaa nämä browniet joko sokerittomasti erytritolin ja stevian avulla tai sokeria käyttäen. Ruskealla sokerilla saa vielä hieman maukkaamman lopputuloksen kuin valkoisella sokerilla. Browniet kannattaa leikata paloiksi vasta, kun ne ovat jäähtyneet, sillä sisus on kuumana pehmeä (ja siten kauniiden palojen leikkaaminen voi olla hankalaa), mutta juuri siksi niin herkullinen. Hyvän jälkiruoan tästä saa, kun lämmittää brownieita varovasti esimerkiksi mikrossa ja tarjoilee sen kanssa vaniljajäätelöpallon ja vaikka vadelmia tai mansikoita.
MUNATTOMAT JA VILJATTOMAT BROWNIET
(noin 8-10 palaa)
150g tummaa sokeritonta ja maidotonta suklaata (YesDeli) tai muuta maidotonta tummaa suklaata
1dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa (huomio ruokarajoitteet!)
2rkl vaaleaa pellavansiemenjauhetta
1rkl kaakaojauhetta
5-10 tippaa vaniljasteviaa
ripaus suolaa
1tl leivinjauhetta
Laita paloiteltu suklaa, rasva ja kasvimaito kulhoon ja lämmitä varovasti mikrossa 15-20 sekuntia kerrallaan, kunnes suklaa on lähes sulanut. Sekoita ja odota, kunnes suklaa on täysin sulanut ja lisää sitten joukkoon loput aineet. Kaada taikina noin 21x12cm leivinpaperoituun vuokaan ja paista uunissa 175C noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä täysin. Paloittele ja tarjoile.







4 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla. Voisiko tuon suklaan määrää vähentää ja lisätä kaakaojauhoja ? Saisi kalorimäärää pienemmäksi ? Arkipäivien kahvitauolle...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sitä toki kokeilla, mutta lopputuloksesta en osaa sanoa, kun en ole kokeillut. en voin kuitenkin kertoa, että tein viime viikonloppuna kevyitä vegaanisia brownieita eli kaipaamasi resepti on kyllä tulossa ellei halua itse säveltää :) Kehitteillä on myös "maailman kevyimmät browniet", joissa yritän saada kalorit niin alas kuin suinkin mahdollista kuitenkaan makua liikaa uhraamatta. Se tosin on vielä ihan suunnittelutasolla, kunhan jaksan kokeilla.

      Poista
  2. Siis niitä odotellessa...;)Ihanaa !

    VastaaPoista