tiistai 2. helmikuuta 2016

Viljattomat Runebergin tortut (viljaton, gluteeniton, sokeriton, maidoton, vhh)


Kohta tulee ensimmäinen vuosi täyteen blogissa. Ajattelin taannoin, että kun ensimmäinen vuosi on käyty läpi, on kaikki "pakolliset" klassikot tehty ja jollakin tasolla se pitää varmasti paikkansa. Tässä on siten periaatteessa viimeinen leivonnainen pakollisista klassikoista eli Runebergin tortut. Blogin hengen mukaan jälleen kerran maidoton, viljaton ja sokeriton.

Runerbergin tortut eivät kuulu mitenkään omiin suosikkeihini. Ne ovat joko rutikuivia tai sitten kostutettu hirveällä punssilitkulla, yök. Siten päätin tehdä omistani sellaisia, kuin minä ne haluaisin, meheviä ja riittävästi hilloa ilman alkoholia. Manteli- ja kookosjauhoilla tehdessä leivonnaisista tuleekin yleensä mehevämpiä kuin perinteisistä vehnävastaavista, kunhan on tarkkana kookosjauhon annostelun kanssa. Hillo tuo mehevyyttä, joten sitä on oltava sekä leivonnaisen sisällä, että myös päällä.

Tomusokerikuorrutteen valmistin tomuerytritolista, jota saa esimerkiksi YesDeliltä tai sitä voi tehdä myös itse. Kokemuksen perusteella erytritolilla kuorrutteesta tulee helpommin valuvaa, joten suosittelen lisäämään kuorrutteeseen hieman maissi- tai perunatärkkelystä, joka korjaa asian. Jos haluat täysin viljaatomat tortut, käytä perunatärkkelystä. Onhan tavallisessa tomusokerissakin perunaa!
Näistä tuli rakenteeltaan hieman murenevia, mutta samalla kuitenkin meheviä. Hillona voi käyttää esimerkiksi kaupan tavallista hilloa (jolloin ei lopputulos ole tietenkään täysin sokeriton), YesDelin sokeritonta mansikkahilloa tai itse tehtyä hilloa esimerkiksi chian siemenistä.

VILJATTOMAT, SOKERITTOMAT JA MAIDOTTOMAT RUNEBERGIN TORTUT
(12kpl)
150g kirkastettua voita (ei, jos pitää olla täysin maidoton!), kookosöljyä tai maidotonta margariinia
0,75dl erytritolia
10-12 tippaa toffeesteviaa
2 munaa
1½tl piparkakkumaustetta
0,75dl haluamaasi kasvimaitoa
1,25dl kookosjauhoja
1½tl psylliumia
reilu 2tl leivinjauhetta
noin ½dl vadelmahilloa

Kuorrute:
½dl erytritolitomua
1tl maissi- tai perunatärkkelystä
noin 2½tl vettä (lisää viimeinen puoli teelusikallista varovasti, jotta saat sopivan koostumuksen. Jos kuorrute on liian löysää, lisää tärkkelystä tai erytritolia)
Vatkaa rasva, erytritoli ja stevia vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat ja lisää sitten loput aineet. Jaa taikina muffinssivuokiin ja tee keskelle kuoppa, jonka täytät hillolla. Paista torttuja uunissa 175C noin 20 minuuttia. Anna niiden jäähtyä täysin ja lisää sitten pinnalle hillo sekä tomusokeri kuorrute (sekoita aineet keskenään, kuorrutteen tulee olla paksua, mutta pursotettavaa).







6 kommenttia:

  1. Olisiko ideaa, miten voisi tuon kanamunan korvata. Täällä kun kanamuna on siellä rastilistalla kans.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi keino on korvata muna 1rkl pellava- tai chiajauhetta sekoitettuna 3rkl vettä. Tuo seos siis vastaa yhtä munaa. Toinen keino on kokeilla omenasoseen ja maissi- tai perunatärkkelyksen seosta tai kaupan kananmunankorviketta. Niistä minulla ei tosin ole valitettavasti kokemusta.

      Poista
  2. Näyttää herkulliselta, täytyypä testata :)

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. En ole varma, mutta ainahan sitä voi yrittää :)

      Poista