torstai 3. maaliskuuta 2016

Munaton pannari (munaton, maidoton, viljaton, gluteeniton, sokeriton, vegaaninen)

Sain reseptitoiveen maidottomalle, munattomalle ja viljattomalle pannarille eräältä blogin lukijalta. Olen todennut kikhernejauhot oivaksi korvikkeeksi tällaisissa tapauksissa, silloin kun pähkinät/mantelit eivät käy eikö toteutuksen tarvitse olla vähähiilihydraattinen. Valmistin tosin taikinan käyttäen mantelimaitoa, mutta nesteenä voi käyttää mitä tahansa kasvipohjaista "maitoa" esimerkiksi kaura-, soija- tai riisimaitoa, siis mitä tahansa mikä sopii ruokavalioon. Käytin lisäksi hieman psylliumia, joka vielä lisää "sitkoa" ja auttaa taikinaa pysymään kasassa. Tosin suurin syy sen lisäykseen oli tässä tapauksessa se, että psyllium imee itseensä reilusti nestettä ja toisinaan se tekee jotkin leivonnaiset jopa raaoiksi. Ajattelin sen siten tekevän lopputuloksen pannarin tapaan sisustastaan kosteaksi. Koostumus olikin melko lähellä aitoa pannaria.
 
Tein oman versioni pannarista sokerittomana makeuttamalla taikinan stevialla, mutta makeutukseen voi käyttää mitä tahansa, kuten esimerkiksi haluamaasi sokeria tai siirappia. Suosittelen kuitenkin käyttämään jotain makeutusta, sillä omasta mielestäni ilman sitä taikina maistuu silloin aavistuksen kikherneelle, mikä nyt ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa tarkoitus, vaikka niitä taikinassa onkin. Koska tykkään, että pannarissa itsessäänkin olisi jotain (lisä)makua, niin lisäsin vielä taikinaan ceyloninkanelia ja kardemummaa, mutta ne voi jättää halutessaan pois tai maustaa taikinan muulla tavalla (vanilja on todella hyvää pannarissa ja letuissa)! Tästä annoksesta tuli 9 palaa.


MUNATON, MAIDOTON, SOKERITON JA VILJATON PANNARI
5dl haluamaasi kasvimaitoa
1½rkl psylliumia
3dl kikhernejauhoja
1½tl leivinjauhetta
1rkl punaista palmuöljyä tai muuta haluamaasi miedon makuista öljyä
35 tippaa vanilja- tai toffeesteviaa
maun mukaan suolaa
(ripaus vaniljajauhetta)
(1tl kardemummaa)
Sekoita kulhossa kaikki aineet vatkaimella sekaisin ja kaada taikina reunalliseen vuokaan. Paista uunissa 175C noin 35 minuuttia tai kunnes pannari on kypsää. Tarjoile hillon tai marjasoseen kera.





2 kommenttia:

  1. Onpas kiva ohje taas. =) Voisiko kikhernejauheen korvata vaikka mantelijauhoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valitettavasti ei voi, kikherneet tekevät koostumuksesta munakasmaisen. Mantelijauheella koostumus olisi pelkkää litkua.

      Poista