perjantai 11. maaliskuuta 2016

Peltilihapiirakka liha-kaalitäytteellä (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, vhh, paleo)


Sain jokin aika sitten pyynnön kehitellä vähähiilihydraattinen peltilihapiirakka. Mikäpäs siinä, mielellänihän minä suunnittelen! Päätin tehdä kuoren käyttäen punaista palmuöljyä, sillä ajattelin sen miedon, aavistuksen pähkinäisen maun ja kauniin keltaisen värin sopivan hyvin piiraskuoreen. Broileripasteijoiden kohdalla huomasin, että punainen palmuöljy ja mantelit ovat täydellinen yhdistelmä, joten päätin käyttää jauhojen korvikkeena mantelijauhetta ja lisäksi vielä osaksi kookosjauhoja, jotka sopivat erinomaisesti kokonaisuuteen. Taikina itsessään oli todella hyvän makuista ja valmiin piirakan kuori sekä erityisesti sen rapea reuna olivat aivan taivaallisia.

Perinteinen piirakka tehdään yleensä voi- tai lehtitaikinasta ja se on lehtevä ja rapea. Tämä piirakka on kuorestaan vain rapea, sillä lehtevää ei oikein ilman tärkkelystä saa aikaiseksi, kuten huomasin jo gluteenittomien voisarvien kohdalla. Oli miten oli, mutta maultaan tämä kuoritaikina (niin kypsänä kuin raakanakin) hakkaa mielestäni 100-0 perinteisen lehtevän piirakan.

Täytteeksi tähän käytin peltikaalia, sillä halusin täytteeseen mukaan myös kasvista ja pidän kovasti pitkään haudutetuista kaaliruuista. Halutessasi voit tehdä täytteen myös pelkästään jauhelihasta, korvata kaalin muilla kasviksilla tai riisillä tai vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaessa slim riisillä eli shiratakiriisillä. Yllätyin todella miten herkullista tästä tuli ja miten hyvin piirakka pysyi koossa, jopa paloiksi leikattuna. Tätä on helppo ottaa myös evääksi mukaan esimerkiksi töihin tai vaikka piknikille! :)
PELTILIHAPIIRAKKA JAUHELIHA-KAALITÄYTTEELLÄ
Täyte:
1 annos peltikaalia

Kuoritaikina:
1½tl psylliumia
1tl suolaa
2tl leivinjauhetta
0,75dl punaista palmuöljyä, voita tai kookosöljyä
1rkl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
3 isoa munaa
4-5rkl vettä

Voiteluun:
1 muna
Sekoita kuoritaikinan kuivat aineet sekaisin kulhossa. Sekoita toisessa astiassa kosteat aineet keskenään sekaisin ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna seistä 10-15 minuuttia. Ota taikinasta noin puolet ja kauli se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Laita päälle peltikaali tai muu haluamasi täysi, jätä reunoista muutama sentti vajaaksi. Kauli loppu taikina niin ikään kahden leivinpaperin välissä pohjan kokoiseksi levyksi ja aseta se leivinpaperin avulla piirakalle kanneksi. Painele reunat umpeen ja voitele pinta munalla. Pistele pinta haarukalla ja paista piirakkaa uunissa 200C noin 20 minuuttia tai kunnes se on kypsää ja saanut väriä.









5 kommenttia:

  1. Mahtavaa Anna! Tätä on odotettu :) Voisiko tuon palmuöljyn korvata jollain muulla? Vai kannattaako lähteä soveltamaan? Se saattaa olla se juttu tuon maun suhteen... :) Täytyy varmaan vihdoin hankkia sitä. Kiitos reseptistä, ehdottomasti kokeilen pikapuoliin! Ihanaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos Pia! Palmuöljyn voi korvata kookosöljyllä tai voilla, lopputuloksen mausta en tosin osaa sanoa, kun en ole kokeillut. Palmuöljyllä ainakin tulee tosi kauniin väristä ja mikä parasta, todella hyvän makuista! Taikinan olisi voinut syödä vaikka raakana ;)

      Poista
    2. Niin ja hyvää viikonloppua myös sinulle! <3

      Poista
  2. Heippa! Hyvännäköisiä reseptejä sulla täällä :) Olsikos mahdollista saada koko annoksen hh määrät reseptin loppuun tai alkuun, jos niiden laskemisesta ei ole liikaa vaivaa? Osa aineista on mulle niin vieraita et mietin vaan onko niissä mulle liikaa hiilareita edes reseptien kokeiluunkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan! Olisi mukavaa saada kaikkiin resepteihin energiamäärät ja makrot, mutta valitettavasti on todettava, että resurssini eivät siihen tällä hetkellä riitä. Niiden laskeminen ja koostaminen blogiin käsipelin vie kuitenkin aikaa, ja kun huomioi sen, että yhden postauksen tekeminen voi hyvin viedä vähintään 8h, ei aika oikein riitä enää laskemiseen. Jos kuitenkin haluat niitä itsellesi laskea niin vinkkinä voin kertoa, että fineli.fi on hyvä paikka pistä löytyy paljon eri raaka-aineiden tietoja ja sitten voi käyttää hyväksi paketeissa mukana olevia taulukoita.

      Poista