keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Porkkanajuustokakku äitienpäiväksi (gluteeniton, viljaton, vhh, munaton, sokeriton vaihtoehto)

 
Sain lukijalta toiveen kehitellä jotain hyvää äitienpäiväksi. Kakku oli päällimmäisenä toiveena ja kriteereinä, että tuotos olisi vähähiilihydraattinen ja vähälaktoosinen tai laktoositon. Kun tiedustelin tarkemmin, minkälaisista kakuista ja mauista tai makuyhdistelmistä lukija pitää, hän kertoi, että erityisen hyviä ovat juustokakut tai esimerkiksi porkkanakakku.
Eli siis porkkanajuustokakku? Lukija nauroi ja sanoi tarkoittaneensa jompaakumpaa. Olin kuitenkin sitä mieltä, että jos tykkää kummastakin niin miksi pitäisi valita niiden välillä, yhdistetään siis nuo kaksi! Olen viime jouluna tehnyt tänne blogiin maidollisen vähähiilihydraattisen suklaajuustokakun, tosin se kakku oli paistettava versio. Tämän tein tällä kertaa hyydytettynä.

Pohjan ajattelin tehdä käyttämällä pähkinöitä tai manteleita ja pienen mietinnän jälkeen päädyin pekaanipähkinöihin, sillä ne sopivat mielestäni porkkanakakkuun aivan täydellisesti. Kaneli on klassinen porkkanakakun mauste, joten sitä mukaan. Pohja oli aivan napakymppi tässä kakussa. Halutessaan pekaanipähkinät voi toki korvata muillakin pähkinöillä tai allergiset voivat käyttää esimerkiksi auringonkukan tai kurpitsan siemeniä. Kun siemenet paahtaa kuivalla pannulla kevyesti ennen jauhamista, niiden maku paranee huomattavasti. Pekaanipähkinöille paahtaminen ei ole tarpeen.
Käytteen valmistin perinteisesti tuorejuustosta ja kermavaahdosta, johon lisäsin tuoretta porkkanaa, kanelia, Karppisokeria eli erytritolia, vaniljaa sekä muutaman ruokalusikallisen kookossokeria tuomaan karamellimaista makua. Jos olet kuitenkin erittäin tiukka sokereiden suhteen, voi korvata kookossokerin erytritolilla. Loppusilauksena käytin täytteessä vielä lorauksen punaista palmuöljyä, joka antaa täytteelle kauniin keltaisen sävyn sekä korostaa porkkanan luontaista makua. Kannattaa kokeilla, jos löydät sitä kaupastasi. Myyntipaikat löytyvät tästä linkistä. Jos et löydä punaista palmuöljyä tai halua käyttää sitä, voit jättää sen pois.


Lopuksi valmistin kakulle vielä perinteisen porkkanakakun tapaan sitruunaisen tuorejuustokuorrutteen, vaikka se vähän hölmöltä tuntuikin, täytteessä jo olleen tuorejuuston takia, mutta kuorrute koristi kakun todella kauniiksi ja toi mukavaa kirpeyttä korostamaan täytettä. Äidillehän kelpaa vain paras!
Tätä kakkua tarjottiin vappuna vieraille. Pitivät kovasti ja kehuivat, että kakku oli juuri sopivan makea. Ei ällö vaan ihanan raikas. Kakun voi koristella parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvassa on kakun päälle leikattu "porkkanoita" appelsiininkuoresta ja naatteina toimivat basilikan lehdistä leikatut suikaleet. Hyvää äitienpäivää!

VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN PORKKANAKAKKU ILMAN MUNAA, VILJOJA JA SOKERIA
Pohja:
5dl pekaanipähkinöitä
4rkl erytritolia tomusokerina
½tl suolaa
35g laktoositonta voita sulatettuna

Täyte:
450g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä
1½dl erytritolia
2rkl kookossokeria tai erytritolia (tai muutama tippa toffeen makuista steviaa)
4dl porkkanaraastetta
2tl ceyloninkanelia
0,25tl muskottipähkinää
3rkl punaista palmuöljyä sulatettuna
2rkl sitruunamehua
7 liivatelehteä
2dl laktoositonta kuohukermaa

Tuorejuustokuorrute:
40g laktoositonta voita
1½dl erytritolitomusokeria
(vaniljajauhetta maun mukaan)
200g laktoositonta tuorejuustoa
½ sitruunan kuori raastettuna
1tl sitruunamehua
Voitele noin 22cm irtopohjavuoan reunat voilla ja kiinnitä siihen leivinpaperi, niin että paperin reuna tulee hieman vuoan reunoja korkeammalle. Aseta myös vuoan pohjalle leivinpaperi.
Valmista pohja hienontamalla pekaanipähkinät tehosekoittimessa karkeaksi jauheeksi. Kaada seos kulhoon ja lisää joukkoon muut pohjan aineet ja sekoita sekaisin. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.
Valmista täyte laittamalla liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kaikki aineet sitruunamehua, liivatetta ja kuohukermaa lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta seos tasaiseksi ja sileäksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu kattilassa liedellä tai lasissa mikroaaltouunissa. Purista liivatteista vesi ja liota ne kuumaan sitruunamehuun. Kun se on tasaista, lisää se tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisääs lopuksi joukkoon kermavaahto ja kääntele aineet sekaisin. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja anna kakun hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli, jolloin maut ovat tasaantuneet.
Valmista kakun kuorrute vatkaamalla voi ja tomuerytritoli sekä halutessasi vaniljajauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä sitruunan kuori ja mehu ja vatkaa sekaisin. Levitä kuorrute hyytyneen kakun päälle ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Koristele haluamallasi tavalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti