keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Kalkkunavartaat itse marinoiden (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton, paleo, sokeriton ja vhh vaihtoehto)

Meillä ei käytetä valmiita marinadeja eikä meillä myöskään juuri koskaan ole valmiiksi marinoituja tuotteita. Illanistujaisvieraat toivat ison paketin kalkkunan lihaa, johon kehitin oman marinadin lähinnä ajatuksella ei-mitään-ajatusta. Mentiin siis puhtaasti fiilispohjalta maustekaappia tutkien ja lopulta tästä tuli kai jokin aasialais-meksikolainen mausteyhdistelmä Hyvin toimi, hyvältä maistui ja liha oli mehevää ja mureaa ja maistui kaikille.

Kaakaojauhe oli oma päähänpistoni, mutta eivät valmiit vartaat ainakaan kaakaolle maistuneet. Sitä en osaa sanoa, miltä vartaat olisivat maistuneet ilman kaakaolisäystä, sillä vertailukohdetta ei ollut. Kirjoitan reseptin kuitenkin sellaisena tähän kuin se oli, jotta ainakin itse osaan tehdä tätä toistekin. Jos et halua tehdä vartaita, voit marinoida pihvejä tällä samalla reseptillä. Broileri toimii tässä yhtäläisesti!
ITSE MARINOIDUT KALKKUNAVARTAAT
500-750g kalkkunan tai broilerin fileetä

Marinadi:
1tl inkivääriä
½tl kanelia
0,25tl neilikkaa
½tl chilihiutaleita
1tl sipulijauhetta
0,25tl valkosipulijauhetta
½tl savupaprikajauhetta
1tl kaakaojauhetta (tummaa)
½tl maustepippuria
1rkl limen mehua
1rkl appelsiinimehua
2rkl haluamaasi kasvimaitoa, kanalientä, kasvislientä tai vettä
2rkl vaahterasiirappia, kookospalmusiirappia, agavea, hunajaa, steviaa tai erytritolia
1tl seesamiöljyä

1-1½tl suolaa
Sekoita marinadin aineet keskenään. Leikkaa kalkkunafileet noin 3-4cm levyisiksi suikaleiksi ja laita ne muovipussiin yhdessä marinadin kanssa. Purista pussista ilma pois ja sulje pussi. Pyörittele ja painele pussia, jotta marinadi leviää kunnolla lihoille. Anna marinoitua vähintään pari tuntia.
Liota puisia grillivartaita tunnin verran kylmässä vedessä estämään niiden palamisen grillaamisen aikana. Jos käytät metallisia vartaita, liottamista ei tarvita. Pujota fileesuikaleet vartaisiin ja grillaa niitä välillä käännellen, kunnes liha on läpikotaisin kypsää ja pinnalla hyvä väri. Tarjoile esimerkiksi salaatin kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti