torstai 21. heinäkuuta 2016

Katukivikakku kaurajauhoilla ja mansikkahillolla (sokeriton, maidoton, gluteeniton)


Tässä kolmas versio katukivikakusta, joka oli mummuni luottoresepti. Aikaisemmin tein kyseisen piirakan sekä kookosjauhoilla käyttäen Yesdelin sokeritonta tropical-hilloa, että mantelijauhoilla käyttäen YesDelin sokeritonta aprikoosihilloa. Tämä versio on tehty käyttäen samaisen firman sokeritonta mansikkahilloa ja korvaamalla pohjataikinan jauhot gluteenittomilla täysjyväkaurajauhoilla. Kaurajauhoilla saa leivonnaisista paljon maukkaampia kuin vehnäjauhoilla, joten suosittelen "ihan tavallisia" leipojiakin vaihtamaan vehnäjauhot kaurajauhoiksi :) Taikinan teossa huomioimisen arvoista on, että taikina saattaa alkuun tuntua liian vetelältä, mutta kun annat sen seistä hetken, niin se turpoaa ja siitä tulee käsiteltävää.
GLUTEENITON JA SOKERITON KATUKIVIKAKKU KAURAJAUHOILLA JA MANSIKKAHILLOLLA
100g (kirkastettua, jos tarve) voita tai kookosöljyä
1,5dl erytritolia (tai sokeria, jos et halua tehdä sokeritonta)
1 muna
2,5-3dl gluteenitonta täysjyväkaurajauhoa
2tl leivinjauhetta
0,25tl vaniljajauhetta (tai 1tl vaniljasokeria)
(0,25tl suolaa)

noin 1dl YesDelin sokeritonta mansikkahilloa (noin ½ purkkia)

Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kaurajauho, leivinjauhe ja vaniljajauhe (sekä suola, jos käytät kirkastettua voita tai kookosöljyä) keskenään. Vatkaa muna ja erytritoli kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sula rasva ja kuivat aineet. Anna tekeytyä noin 5 minuuttia, jolloin taikina tiivistyy.
Ota taikinasta puolet ja painele se noin 24cm vuoan pohjalle ja reunoille noin sentin korkeudelta. Pohjasta tulee ohut. Levitä pintaan hilloa ohuehko kerros, siten että pohja peittyy. Ota lopusta taikinasta pieniä paloja ja litistä ne ohuehkoiksi. Laita palat hillon päälle, siten että syntyy mukulakivimäinen pinta. Paista uunissa 175C noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.




2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta ;) Täytyypä testata kaurajauhoja, kiitos vinkistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Ihan kaikkiin resepteihin ei vehnäjauhoja voi suoraan korvata kaurajauhoillalla, mutta suurin osa pikkuleivistä ja piirakkapohjista voi ja maku on meidän mielestämme parempi kauralla.

      Poista