tiistai 9. elokuuta 2016

Hasselbackan omenat (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton, sokeriton, vhh, paleo, vegaaninen)


Hasselbackan perunat, nuo ruotsalaiset herkulliset siivutetut, mutta kokonaisina tarjottavat perunat, jotka ovat kuorrutettu juustolla ja/tai korppujauhoilla ovat varmaan kaikkien tiedossa! Mutta oletko kuullut Hasselbackan omenoista? En minäkään ennen tätä! Sain idean lukiessani vanhoja menukokonaisuuksia mitä on tullut vuosien varrella suunniteltua ja tarjottua. Niistä löytyi Hasselbackan perunoita parikin kertaa ja kun aikani niitä luin osui silmiini pöydällä yksinäisenä möllöttävä omena.


Hasselbackan omenat, siinäpä hyvä idea, pakko kokeilla miten siinä käy! Jotta tuo omena ei olisi niin yksinäinen, ostin sille muutaman kaverin ja sitten veitsi kauniiseen käteen ja murhaushommiin. Poistin omenoista keskiosan, siivutin omenat Hasselbackan perunoiden tapaan ja valmistin omenoille täytteen. Omput uuniin ja jännittämään. Paistoin omenat vanhassa leivinuunissa, joten lämpötila saattaa vaihdella. Jännitystä lisäsi se, ettei nähnyt mitä uunin sisällä tapahtuu. Joko onnistuu tai sitten ei. Tällä kertaa meni putkeen! Uunin jälkeen omenat suorastaan kiljuivat kilpaa "syö meidät, olemme herkullisia!". Tässä on uusi ja hieman normaalista poikkeava tapa tarjota uuniomenoita. Omenoiden kanssa voi tarjota esimerkiksi ruokavalionsa mukaista vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta.


HASSELBACKAN OMENAT
(5kpl)
5 luomuomenaa

Täyte/Kuorrute:
½tl kardemummarouhetta
ripaus suolaa
1rkl kookosöljyä, punaista palmuöljyä tai voita sulatettuna(vegaanit jättävät voivaihtoehdon välistä)
5 tippaa toffeesteviaa
Poista omenoista keskiosa esimerkiksi omenaporalla tai kuorimaveitsellä tai muulla parhaaksi katsomallasi tavalla. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi siten, että ne jäävät kuitenkin pohjasta vielä kiinni. Sekoita täytteen aineet keskenään ja täytä omenoiden keskiosa täytteellä ja ripottele loppu täyte omenoiden pinnalle. Paista omenoita uunissa noin 200C (tein leivinuunissa, joten lämpötila saattaa vaihdella) noin 30 minuuttia. Tarjoile haluamallasi tavalla.
2 kommenttia: