maanantai 5. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän valkosuklaafudget (viljaton, gluteeniton, sokeriton, munaton, vhh)


Kohta vietämme taas itsenäisyyspäivää. Viime vuoden tapaan haluan juhlistaa sitä blogissa valmistamalla, jotain siihen liittyvää herkkua. Viime vuonna valmistin mustikkaleivoksia, joiden pinnalla oli marenkikuorrute. Kuorrute muistutti minua lumisista hangista ja samaa sinivalkoista teemaa lähdin tänäkin vuonna toteuttamaan. Päätin tehdä mahdollisimman yksinkertaisen ja helpon, mutta hyvän reseptin ja päädyin lopulta valmistamaan marmoroituja sinisävyisiä valkosuklaafudgeja, joihin ei tarvita kuin kolme raaka-ainetta: valkosuklaata, cashewvoita ja sinistä nestemäistä elintarvikeväriä.
 
Ensin suunnitelmissa oli lisätä seokseen myös mustikkajauhetta, sillä koen mustikassa olevan suomalaista arvoa, olkoonkin että sanonta väittää muun maan olevan mustikka. Idea oli teoriassa hyvä, mutta käytäntö näytti, että seoksesta ei saa mustikan lisäämisen jälkeen tekemälläkään sinistä. Nestemäinen elintarvikeväri muuttaa myös fudgeseoksen koostumuksen juoksevasta kiinteäksi, aivan muovailuvahan tapaiseksi, sillä kaakaovoihan ei siedä vettä. Tässä tapauksessa sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä väristä tuli silti ihanasti marmoroitu ja valmiit herkkupalat toivat mieleen kylmän talvisen Suomen. Olkoonkin, että nykyään täällä Länsi-Suomessa joulukuussa voi olla jopa 11 astetta lämmintä.
Nämä palat voi valmistaa vähähiilihydraattisesti ja sokerittomasti käyttäen vähähiilihydraattista valkosuklaata. Cashewvoin tilalla voi käyttää jotain muuta vaaleaa pähkinä- tai mantelivoita. Cashewvoin valmistin itse hienontamalla suolaamattomia ja paahtamattomia cashewpähkinöitä tehosekoittimessa maapähkinävoita muistuttavaksi tahnaksi. Fudge onnistuu varmasti myös esimerkiksi vaalealla tahinilla eli seesamisiementahnalla tai vaalealla (paahtamattomalla) kookosmassalla. Tosin kookosmassalla tehdessä koostumuksesta tulee kovempi, sillä kookoksen sisältämä rasva kovettuu kylmässä toisin kuin pähkinöiden, manteleiden ja siementen rasva.

ITSENÄISYYSPÄIVÄN HELPOT JA NOPEAT KOLMEN RAAKA-AINEEN VALKOSUKLAAFUDGET
(20-25 kpl)
250g sokeritonta valkosuklaata tai muuta haluamaasi valkosuklaata
175g cashewvoita tai muuta vaaleaa pähkinä-, siemen- tai mantelivoita
2tl sinistä nestemäistä elintarvikeväriä
Sulata pilkottu suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Lisää joukkoon cashewvoi ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Lämmitä tarvittaessa seosta hieman lisää. Jaa seos puoliksi ja lisää toiseen osaan elintarvikeväri ja sekoita. Seos muuttuu paksuksi ja muistuttaa hieman muovailuvahaa. Lisää joukkoon loppu vaalea seos ja sekoita huolettomasti, niin että seoksen väri jää epätasaiseksi ja kaada seos pieneen, noin 9x9cm leivinpaperoituun rasiaan ja painele seos sinne tiiviiksi. Siirrä jääkaappiin ja anna jähmettyä vähintään pari tuntia. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi.
 
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Ihania, pakko kokeilla. Nää onnistuin varmaan ihan kaakaovoistakin, ja makeutukseksi tiraus vaahterasiirappia tai hunajaa?

  VastaaPoista
 2. Aaah... sinivalkoista syntiä.
  Kiitos, nyt ollaan tilanteessa jossa mulla on entistä enemmän aikaa perehtyä näihin ruokajuttuihin joten tätä täytyy ehdottomasti kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 kiva kuulla sinustakin pitkästä aikaa!

   Poista
  2. 😊 kiva kuulla sinustakin pitkästä aikaa!

   Poista