tiistai 13. joulukuuta 2016

Tiikerikakku (gluteeniton, viljaton, maidoton, sokeriton, vhh, paleovaihtoehto)



Tuttu oli kokeillut tiikerikakun valmistusta ilman sokeria ja viljoja käyttäen erytritolia eli Karppisokeria ja mantelijauhetta. Sain soiton ja pyynnön, josko voisin mennä konsultoimaan asiassa, sillä kakusta ei tullut mitään. Se ei pysynyt kasassa, vaan hajosi palasiksi. En ollut vielä kokeillut tiikerikakun valmistusta, joten piti kokeilla sitä ennen kuin lähden enempää neuvomaan asiassa. Alla oleva resepti on toinen yritys. Ensimmäisessäkään ei ollut varsinaisesti mitään vikaa, mutta se oli omaan makuuni hieman turhan rasvainen ja aavistuksen mureneva. Se pysyi kuitenkin hyvin kasassa myös kakkua leikatessa, mutta pidän mehevämmistä kuin kovin kuivista ja murumaisista kahvikakuista.

Tein pieniä viilauksia reseptiin ja toisella yrittämällä sain koostumuksesta juuri sellaisen kuin halusinkin. Käytin vehnäjauhojen tilalla mantelijauhetta ja kookosjauhoja. Mantelijauhe tuo mehevyyttä, mutta jos sitä laittaa liikaa, on lopputulos liian rasvainen. Pelkillä kookosjauhoilla leipoessa taas pitää olla tarkkana, ettei niitä laita liikaa, sillä muutos lopputulos on kuiva ja sahajauhoinen. Kokeilemalla löytyy sopiva yhdistelmä. Tämä kakku oli maukas ja mehevä ja se menee hyvin kurkusta alas ilman kahvikuppostakin :)
Erytritoli käyttäytyy leipoessa eri tavoin kuin sokeri. Se kiteytyy helpommin, jolloin se saattaa rahista hampaissa valmiissa leivonnaisissa. Yleinen syy siihen on myös se, että sitä käytetään liikaa. Sen takia korvaan sokerin usein erytritolin ja nestemäisen stevian sekoituksella. Stevia korvaa osan makeudesta, jolloin erytritolia ei tarvitse käyttää niin paljon. Toinen hyvä vinkki on käyttää erytritoli tehosekoittimessa ennen käyttöä, jolloin siitä tulee tomusokeria. Erytritolin hienontaminen on taatusti varsinkin pienten lasten mieleen, sillä kun konetta on käyttänyt ja avaa kulhon kannen, ilmassa leijailee vaaleaa erytritolipölyä! Aivan kuin Aladdinissa! Ihanan lapsellista! :D Halutessasi voit korvata erytritolin ja stevian 1½-2dl tavallista sokeria tai paleoversioon kookossokerilla.


VILJATON JA SOKERITON TIIKERIKAKKU
150g voita (ei maitoallergiselle), kookosöljyä tai maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
25 tippaa vaniljasteviaa
3 isoa munaa huoneenlämpöisenä
1½tl leivinjauhetta
½dl haluamaasi kasvimaitoa (tai tavallista maitoa)
1-2rkl kaakaojauhetta  (riippuen kuinka vahvaa suklaan makua haluat)
Laita erytritoli tehosekoittimeen ja hienonna se jauheeksi. Vatkaa rasva, hienonnettu erytritoli, stevia ja vaniljajauhe kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten ja lisää lopuksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet kaakaojauhetta lukuun ottamatta. Lisää joukkoon vielä kasvimaito. Ota taikinasta kolmannes erilleen ja lisää siihen kaakaojauhe ja sekoita sekaisin. Laita puolet vaaleasta taikinasta litran vetoisen kahvikakkuvuoan pohjalle. Tasoita pinta ja lisää kaakaotaikina päälle. Tasoita ja lisää pinnalle loppu vaalea taikina. Halutessasi voit vetää veitsellä kakkutaikinan läpi, jolloin saat enemmän marmorikuviointia. Tasoita kakun pinta ja paista sitä uunissa 175C noin 40 minuuttia. Tarkkaile kakkua paistamisen aikana ja kun sen pinta alkaa saada väriä, laita kakun päälle leivinpaperi, jottei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sitten vuoasta. Anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Mielestäni kakku on parasta jääkaappikylmänä.





5 kommenttia: