maanantai 6. helmikuuta 2017

Kinuskiset puolukka-pakurivälipalapatukat (viljaton, gluteeniton, sokeriton, munaton)

(Tämä postaus on tehty yhteistyössä Polat Nutritionin kanssa)

Näin vuoden alussa moni on todennäköisesti tehnyt jos jonkinmoisia lupauksia kuluvalle vuodelle. Lähipiirissäni nuo lupaukset liittyvät useimmiten terveellisempään elämään. Joku vähentää sokerin käyttöä, toinen taas lisää kasviksia ruokavalioonsa ja kolmas aloittaa liikuntaharrastuksen. Itse lupasin olla lupaamatta yhtään mitään!
Lupauksettomasta vuodesta huolimatta on kuitenkin hyvä harrastaa sopivasti liikuntaa, pitää silmällä sokerimääriä ja syödä reilusti ja monipuolisesti kasviksia. Toisinaan kuitenkin tekee mieli jotain herkullista tai kaipaa jotain terveellisempää ja helposti saatavilla olevaa välipalaa. Sitä ajatellen laadin yhteistyössä Polar Nutritionin kanssa kinuskiset puolukalla ja pakurilla maustetut proteiinivälipalapatukat.
Polar Nutrition on pakuriuutetta valmistava kolmen lapsuudenystävän Esko Koivulan, Toni Veteläisen ja Tommi Paloniemen perustama kuusamolainen perheyritys. Haave yrityksen perustamisesta oli kytenyt ystävysten mielessä aina. Luonto on myös aina ollut heidän sydäntään lähellä ja isovanhemmiltaan he ovat oppineet perimätietona keinoja hoitaa itseään luontaisin keinoin.  Tommin isoisä luotti pakurin voimaan, joten täysin puhdas pakuriuutejauhe tuntui luontevalta kehitettävältä tuotteelta sen puuttuessa Suomen markkinoilta ja kaverusten huomattua itse sen terveysvaikutukset sitä kokeiltuaan. Siten syntyi Polar Nutrition, jossa työskentelee ihmisiä jopa kolmessa sukupolvessa.
Pakurikääpä on pohjoisten alueiden lehtipuihin tarttuva lahottajasieni, jolloin puun puolustusreaktiona syntyy puun ulkopuolelle näkyvä pakuri. Tästä osasta valmistetaan nautittavaksi tarkoitettuja pakurituotteita. Pakuri tunnetaan sen terveysvaikutuksista. Sen antioksidanttimäärää kuvaava ORAC-luku on korkeampi kuin millään muulla tunnetulla ruoka-aineella (keskimäärin noin 52000). Sen on myös todettu hillitsevän tulehduksia, parantavan vastustuskykyä ja alentavan verenpainetta. Se sisältää betuliinia, joka ehkäisee syöpäsolujen kasvua ja alentaa kolesterolia ja lisäksi se sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Polar Nutritionin pakuriuutetta voidaan käyttää suoraan purkista sellaisenaan ja se sisältää vain 100 % kehoon liukenevia ainesosia. Se sekoittuu helposti niin kuumaan kuin kylmään nesteeseen ja soveltuu erinomaisesti myös leivontaan. Polar Nutritionin pakuriuute eroaa muista markkinoilla olevista pakuriuutteista siten, että se sisältää pelkästään pakuria eli on täysin lisäaineeton. Se on valmistettu ilman alkoholia, joten soveltuu hyvin myös lapsille. Erityisen huomionarvoista on Polar Nutritionin pakuriuutteen ORAC-luku, joka on huikeat 146300 eli lähes kolme kertaa suurempi kuin keskiarvo. Pakuriuutteen huikean laadun huomaa myös maussa, sillä mausta puuttuu sienimäinen vivahde. Sitä vastoin maku on puhdas ja maistuu selvästi salmiakille. Tässä onkin hyvä vinkki niille, jotka rakastavat salmiakkia, mutta välttävät sitä esimerkiksi korkean verenpaineen takia. Polar Nutritionin pakuriuutteella on myös pitkä säilyvyys, peräti kolme vuotta. Koska tuote on 100 % tiivistä pakuria, sen käyttömääräksi vuorokautta kohti riittää puolikas teelusikka saadakseen siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Tosin on pakko myöntää, että kyllähän tuota söisi suoraan purkista enemmänkin, sillä salmiakista pitävänä maku oli minulle erityisen mieluisa! Polar Nutritionin pakuriuutejauhetta myyvät luontaistuotekaupat ja muun muassa Punnitse ja Säästä sekä Ruohonjuuri. Tarkemmat tiedot jälleenmyyjistä löydät Polar Nutritionin sivuilta.

Salmiakista se siis lähti, nimittäin proteiinipitoisten välipalapatukoiden maun kehittely. Halusin tuoda patukoihin jotain suomalaisuutta henkivää ja valitsin salmiakille makupariksi puolukan. Makeutuksen halusin hoitaa käyttäen mahdollisimman helposti saatavilla olevia raaka-aineita ja päädyin kuivattuihin pehmeisiin taateleihin. Niitä kun saattaa olla vielä joulun jäljiltä kaapissakin. Proteiinina käytin maustamatonta heraproteiinia, jossa on maitomainen ja siten aavistuksen kinuskinen maku. Se tekee myös koostumuksesta sitkeämmän, joten ajatus kinuskin, puolukan ja lakritsin yhdistelmästä tuntui täydelliseltä. Pelkällä taatelilla patukoista tulee kovin makeita, mutta puolukan kirpeys taittaa sitä kivasti. Toisena proteiinilisänä ja terveellisiä rasvoja tuomaan käytin cashewpähkinöitä. Koska halusin patukoihin myös reilusti kuitua, sidoin seoksen taikinaksi käyttäen sekä psylliumia, että kookosjauhoja, joista jälkimmäinen tuo myös oman makeutensa patukoihin.

Patukat valmistuvat helposti ja nopeasti ilman uunia tai ylipäätänsä kuumentamista käyttäen blenderiä tai monitoimikonetta. Raaka-aineiden korvattavuudesta sen verran, että cashewpähkinät voi korvata millä tahansa muilla pähkinöillä, siemenillä tai manteleilla. Maku saattaa kuitenkin hieman muuttua, koska noissa kaikissa on oma makunsa. Pähkinäallergisille suosittelen erityisesti kuivalla pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä, sillä paahtamattomissa on mielestäni hieman tympeä maku, joka muuttuu pähkinäiseksi paahdettaessa.
Maitoa välttelevät voivat korvata heraproteiinin esimerkiksi vaniljalla maustetulla riisi- tai herneproteiinilla. Tällöin pitää kuitenkin huomioida, että niiden koostumus on aivan toisenlainen kuin heraproteiinin. Edelliset ovat ”jauhoisia” ja imevät reilusti nestettä, kun taas heraproteiinia saa lykättyä nesteen joukkoon vaikka kuinka paljon ja lopputulos on tahmean sitkeä. Siten riisi- ja herneproteiinia kannattaa laittaa vähemmän kuin heraproteiinia ja samalla vähentää kookosjauhon ja psylliumin määrää.

Alkuun ajattelin, että pitäisin patukat vieläkin suomalaisempina käyttäen kookosjauhojen tilalla gluteenitonta kaurajauhoa. Lopulta päätin kuitenkin tehdä patukoista viljattomia, mutta halutessasi voit korvata kookosjauhot kauralla. Kaurajauhoja tarvitaan kuitenkin hieman enemmän, sillä kookosjauhot imevät nestettä itseensä enemmän. Kookosjauhot ovat myös luontaisesti hieman makeita, toisin kuin kaurajauho, joten lisää halutessasi taateleiden määrää. Kuten huomaat taikinaa voi muutella monella tapaa tarpeen mukaan. Jos patukat tuntuvat sellaisenaan turhan arkisilta ja haluat patukoista juhlavampia, voit koristella ne esimerkiksi valuttamalla niiden pinnalle sulatettua kookosmassaa (tunnetaan myös nimillä kookossose, kookosmanna ja kookosvoi) tai esimerkiksi raakavalkosuklaata.
Ilman kuorrutusta yhden patukan energiasisältö alla olevan reseptin mukaan valmistettuna on seuraava: 138kcal, 13,5g hiilihydraatteja, 10g proteiinia, 3,5g rasvaa, 7,5g kuitua.
KINUSKISET PUOLUKKA-PAKURIVÄLIPALAPATUKAT
(12kpl)
3dl kokonaisia puolukoita (1½dl puolukkasurvosta)
200g kuivattuja pehmeitä kivettömiä taateleita
1dl cashewpähkinöitä (suolaamaton & paahtamaton)
1dl makeuttamatonta mantelimaitoa, cashewmaitoa tai vettä
1½rkl Polar Nutritionin pakuriuutetta
½tl suolaa
0,25-½tl vaniljajauhetta
3dl maustamatonta heraproteiinia
½dl psylliumjauhetta (käytin Finaxin psylliumia, joka on puolikarkeaa)
noin 1½dl kookosjauhoja

Koristeluun:
40-50g kookosmassaa tai raakavalkosuklaata
Laita puolukat, taatelit, cashewpähkinät, neste, pakuriuute, suola ja vanilja tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hienonna seos sileäksi. Kaada seos kulhoon ja lisää joukkoon heraproteiini ja sekoita. Lisää sitten psylliumjauhe ja sekoita. Lisää lopuksi joukkoon kookosjauhoja sen verran, että seos on kuin taikinaa ja muovailtavissa. Muotoile taikinasta noin vajaa 1cm paksuinen levy. Itse koen helpoimmaksi laittaa taikina pakastuspussiin ja painella taikinasta sen jälkeen levy, jolloin pussin reunat auttavat kuin itsestään muotoilemaan taikinasta säntillisen suorakulmion. Siirrä levy kylmään muutamaksi tunniksi (tai yön yli), jolloin siitä tulee hieman jämäkämpi. Leikkaa levy terävällä veitsellä 12 patukaksi tai haluamasi kokoisiksi paloiksi ja koristele halutessasi sulatetulla kookosmassalla tai raakavalkosuklaalla. Patukat säilyvät jääkaapissa 4-5 päivää. Ylimääräiset patukat kannattaa kääriä yksittäin leivinpaperiin ja pakastaa pakastusrasiassa, jolloin yksittäisen patukan ottaminen pakastimesta ja helppoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti