Ruokakauppojen erikoistuotteiden valikoima


Päätin kerätä tähän sivulle kattavamman esittelyn tarjolla olevista erityisruokavaliotuotteista. Olen saanut jonkin verran kyselyjä mistä kasvimaitoja, makeutusaineita, leivonnan apuaineita ja jauhoja saa, joten päätin kerätä tähän eri vaihtoehtoja eri tuotteista. Päätin samalla koota myös jonkinlaisen listauksen tällä hetkellä kaupoissa olevista vaihtoehdoista. Ehdotuksia lisättäväksi listalle otan toki mielelläni vastaan :)

Huom! Tarjoiltaessa tuotteita keliaakikolle, varmista aina pakkauksen kyljestä, että tuote on varmasti gluteeniton ja soveltuu keliaakikolle!

"MAITO"TUOTTEET:

Maidottomalla ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, jossa eläinmaidot on eliminoitu pois, myös niistä jalostetut tuotteet, kuten jugurtit ja rahkat. Myös voi kuuluu samalle listalle, tosin jotkut, minä mukaan lukien voivat käyttää kirkastettua voita, mutta tämäkin asia kannattaa aina varmistaa henkilöltä itseltään.
Tällä hetkellä olen nähnyt tavallisissa ruokakaupoissa tarjolla ainakin soijamaitoa, riisimaitoa, kauramaitoa, mantelimaitoa, kookosmaitoa, cashewmaitoa, hasselpähkinämaitoa, tattarimatoa ja hirssimaitoa. Eko- ja luontaistuotekaupoista tai netistä saattaa saada myös muun muassa kvinoamaitoa.
Kasvimaitoja voi valmistaa helposti myös itse soseuttamalla haluamaansa raaka-ainetta (esim. manteli) ja vettä keskenään tehosekoittimessa. Perusohjeen löydät täältä. Alle olen kerännyt kaupasta löytämiäni vaihtoehtoja. Kookosmaidon olen jakanut ns. juomamaitoon ja ruuanlaittomaitoon. Juomamaito käy hyvin kaakaoon, puuron joukkoon tai pelkästään juomaksi. Se on huomattavasti kevyempää ja koostumukseltaan ohuempaa kuin tölkeissä myytävä kookosmaito, joka soveltuu paremmin ruuanlaittoon (keitot, curryt, leivonta).
Kaikissa kaupoissa ei tietenkään ole näitä kaikkia tuotteita, mutta näitä kaikkia kyllä pitäisi ainakin pyytämällä saada Suomen ruokakauppoihin :) Hintatietoja tuotteista tullaan lisäämään vähitellen!KASVIMAIDOT

Maidot löytyvät yleensä erikoismaitojen hyllystä, ei siis kylmähyllystä lukuun ottamatta tuorejuomia. Tosin olen joissakin kaupoissa nähnyt samoja maitoja sekä kylmähyllyssä että huoneenlämmössä. Riippuu kaupasta, joten kannattaa kysyä myyjiltä.

Soijamaidot:* Planti Soijajuoma 0,75l (entinen Nordic)

* Milbona Soja Sweetened 1l (Lidl)

* Milbona Soja Unsweetened 1l (Lidl)

 

Riisimaidot:

* Planti Riisijuoma 0,75l (entinen Nordic)

 

Kauramaidot:

* Planti Kaurajuoma 0,75l (entinen Nordic)

 

Mantelimaidot:

 

Kookosmaidot (juoma):
 

Hasselpähkinämaidot: 

Cashewmaidot:


 

Hirssijuomat:

* Isola Bio Hirssijuoma 1lTattarijuomat:


 

KASVIPOHJAISET JUGURTIT

Soijapohjaiset:Kaurapohjaiset:

 

VANUKKAAT
 

JÄLKIRUOKAKASTIKKEET 

RUOKAKERMAT
 

VAAHTOUTUVAT KERMAT 

HAPANKERMAT


 

KOOKOSMAIDOT JA KOOKOSKERMAT

* Kara kookosmaito 17%

* Kara kookoskerma
* Rainbow Kookosmaito 400ml


* Vitasia Kookosmaito 400ml (Lidl)

 

VILJATTOMAT JAUHOT

Pääsääntöisesti leivon yleensä viljattomasti käyttämällä manteli-, pähkinä- tai kookosjauhoja, mutta aina silloin tällöin tulee myös leivottua jotain gluteenittomilla täysjyväkaurajauhoilla. Hyvä vinkki kaikille tavallisilla jauhoilla leipovillekin nuo täysjyväkaurajauhot: nimittäin kun vehnäjauhot korvataan niillä (+ mahdollisesti sekaan hieman psylliumia/ksantaania tai molempia), niin tulee paljon paremman makuinen leivonnainen kuin vehnäjauhoilla. Meillä on muutamaan kertaan ollut tarjolla yhtä aikaa sama leivonnainen sekä vehnäjauhoilla, että kaurajauhoilla leivottuna ja kaurajauholeivonnainen on äänestetty paremmaksi.

Edellä mainittujen lisäksi tulee käytettyä myös eri pähkinöistä ja siemenistä itse jauhettua (tehosekoittimessa) jauhoja sekä jauhettua Fibrexiä, joka on sokerijuurikaskuitua. Uusi tuttavuus tällä hetkellä on lupiinijauho, jota saa ainakin luontaistuotekaupoista sekä PoFiber, joka perunakuitua. Sitä saa tavallisista ruokakaupoista gluteenittomien tuotteiden hyllystä.

Muita gluteenittomia jauhovaihtoehtoja ovat mm. tattari-, riisi-, hirssi-, maissi-, ja perunajauhot. En kuitenkaan käytä niitä juurikaan, joten en ole nyt käynyt niitä tässä läpi. Toki niitäkin voin tänne lisätä, jos niin toivotaan!

 

MANTELIJAUHO

Mantelijauho on manteleista jauhettua jauhetta. Sitä saa tavallisista ruokakaupoista täysrasvaisena ja jostain erikoiskaupoista/netistä vähärasvaisena, jolloin jauheesta on poistettu osa rasva. Mantelijauhe ja mantelijauho ovat sama asia. Tosin jotkut nimittävät täysrasvaisia jauhoja mantelijauheeksi ja vähärasvaisia jauhoja mantelijauhoksi- Alla on lueteltu vain isommissa pusseissa myytävät mantelijauheet. Muun muassa Meiralla ja Pirkalla ja on mantelijauhetta pienissä 75-100g pusseissa, mutten suosittele ostamaan sellaisia, sillä ne tulevat kalliiksi. Saatavissa seuraavat isommat pussit: 

KOOKOSJAUHO

Kookosjauho valmistetaan jauhamalla kuivattua kookospähkinää. Siitä puristetaan öljyä ja lopputuloksena on gluteeniton, vähärasvainen, proteiinipitoinen ja kuitupitoinen jauho. Jauho on maultaan hieman makeaa ja siinä maistuu miedosti kookospähkinä. Sen makua ei kuitenkaan huomaa leivonnaisissa, joissa on käytetty muitakin jauhoja, joten kookoksen vihaajatkin uskaltavat käyttää sitä maltilla.


 

KAURAJAUHOT

Kaura on itsessään gluteeniton vilja ja soveltuu siten yleensä keliaakikolle. Jotkut ovat kuitenkin sen verran herkkiä, etteivät siedä kauraakaan, joten asia kannattaa aina varmistaa henkilöltä etukäteen. Vaikka kaura onkin gluteenitonta, pitää kuitenkin huomioida, että leivottaessa gluteenittomia tuotteita kaurajauhoista, kaurajauhon pitää olla puhdaskauraa, toisin sanoen varmista paketin kyljestä, että siinä sanotaan tuotteen olevan gluteeniton. Jos näin ei mainita, älä leivo siitä keliaakikolle, sillä vaarana, että tavallinen kaurajauho sisältää jäämiä gluteenipitoisista viljoista. Puhdaskaurassa on nimensä mukaisesti puhdas gluteeniviljojen jäämistä, sillä kauran pitäminen puhtaana on huomioitu kaikissa kauran käsittelyvaiheissa sekä viljelyssä.


 

SIEMENET

Siemenillä voi korvata mantelit ja pähkinät leivonnassa, jos on allerginen pähkinöille tai manteleille. Ne voi helposti jauhaa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Itse olen käyttänyt kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, chian siemeniä ja pellavansiemeniä. Pellavaa on tavallisissa ruokakaupoissa tarjolla vain tummana, mutta erikoiskaupoissa sitä on myös vaaleana, jolloin lopputulos on usein kauniimpi (riippuen mitä leipoo). Pellavaa on tarjolla kokonaisina siemeninä, sekä rouheena, paahdettuna ja ilman. Itse suosin maun takia kokonaisia paahtamattomia, jotka jauhan itse. Chian siemeniä on myös tarjolla tummia ja vaaleita (vaaleita taitaa saada vain erikoiskaupoista). Maulla tai lopputuotteen koostumuksella ei ole eroa, mutta vaalea antaa tietyissä tapauksissa kauniimman lopputuloksen (esim. hillot). Huomionarvoinen seikka on, että jostain syystä chian siementen hyytelöivä vaikutus heikkenee selvästi, kun siemenet jauhaa.


* Arimex Auringonkukansiemen 300g


 

SOKERIT JA MUUT MAKEUTTAVAT AINEET

Valkoisen sokerin korvaajaksi on nykyisin kaupassa tarjolla paljon vaihtoehtoja. Osa on kalorittomia, osa ei. Energiapitoisissa luonnollisissa makeuttajissa on kuitenkin se ero valkoiseen sokeriin, että ne sisältävät myös ravintoaineita (vaikka eivät itsessään olekaan varsinaisia terveystuotteita). Niillä on usein myös valkoista sokeria matalampi glykeeminen indeksi, joka tarkoittaa sitä, että niiden vaikutus verensokeriin on maltillisempi.

Kalorittomista luonnollisista makeuttajista mainittakoon erytritoli, joka on ksylitolin tapaan sokerialkoholi, sekä stevia. Steviaa myydään sekä jauheena, että nestemäisenä. Nestemäistä steviaa saa luontaistuote- ja ekokaupoista, myös maustettuna. Itse pidän enemmän nestemäisen stevian mausta. Steviassa on hieman lakritsiin vivahtava jälkimaku, kun taas erytritolissa on ksylitolin tapaan viileä jälkimaku. Erytritolin jälkimaku ei kuitenkaan usein maistu lopputuotteessa riippuen leivonnaisesta. Marenki on tyyppillinen tuote, jossa erytritolin viileyden huomaa hyvin. Yhdistämällä erytritolia ja steviaa, saa usein hyvän lopputuloksen.

Kookospalmusokerissa, kuten muissakin ruskeissa sokereissa ja siirapeissa on kinuskinen maku. Hunajia en ole luetellut, sillä niitä löytyy runsaasti pienistäkin kaupoista.

 

ERYTRITOLIT


 

KOOKOSPALMUSOKERIT

RUOKO- JA INTIAANISOKERIT 

VAAHTERASIIRAPIT


* Maple Joe Vaahterasiirappi 250g 

STEVIAT
LEIVONNAN APUAINEET, KUIDUT JNE.

Leivonnan apuaineilla tarkoitetaan tässä tuotteita, jotka auttavat gluteenittomia leivonnaisia pysymään koossa.


PSYLLIUMIT* Oriola Oy FiberHUSK 100g

SOKERIJUURIKASKUIDUT

* Reformi Fibrex sokerijuurikashiutaleet 400g
PERUNAKUIDUT
 
KSANTAANIT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti