Laitoin jokin aika sitten Antipastan Facebook- ja
Intragram-sivuille kuvan näistä kehittämistäni maailman kevyimmistä brownieista
ja sain heti yhteydenottoja, joissa pyydettiin reseptiä. Eikä ihme, sillä
vaikka näissä suklaaherkkupaloissa ei ole energiaa kuin 25kcal palaa kohti, ei
maku ole kuitenkaan yhtä vaatimaton.
Koska toisinaan on kiva "leikkiä" ruualla ja
koettaa kehittää milloin mitäkin, päätin kokeilla suklaan suurena ystävänä
kehittää niin kevyitä mokkapaloja / brownieita, kuin suinkin pystyn uhraamatta
liikaa makua. Rasvan sijaan käytin pohjana myskikurpitsasosetta, jonka
valmistin itse höyryttämällä kurpitsanpaloja kypsäksi ja soseuttamalla ne.
Myskikurpitsa on maultaan mietoa, hieman makeaa ja aavistuksen voisen ja
pähkinäisen makuista ja kuitenkin erittäin kevyttä, joten ajattelin sen olevan
hyvä pohja kevyisiin suklaabrownieisiin. Suklaan maku tulee tietenkin tummasta
makeuttamattomasti kaakaojauheesta, jonka makua korostaa pieni määrä
pikakahvimurua. Taikinan kokoaa munanvalkuainen, joka tuo suklaapaloille
samalla proteiinipitoisuutta. Myös psyllium auttaa sitomaan taikinan ja antaa
hieman kuitua. Makeutus hoituu kalorittomasti erytritolin (eli Karppisokerin) ja
nestemäisen maustetun stevian avulla. Kaneli on myös yksi suklaan makua
korostava tuote, joka auttaa myös tasoittamaan verensokeria, joten nämä palat
sopivat mainiosti niin diabeetikoille, kuin laihduttajillekin. Ja mikä parasta,
taikina valmistuu todella helposti vain aineet sekoittamalla!
MAAILMAN KEVYIMMÄT
RASVATTOMAT BROWNIET / MOKKAPALAT / SUKLAAPALAT
(8kpl)
2dl
myskikurpitsasosetta
3rkl tummaa
kaakaojauhetta
1tl pikakahvia
1rkl makeuttamatonta
mantelimaitoa
3 erittäin isoa
valkuaista (XXL munista)
1-1,25dl erytritolia
1tl ceyloninkanelia
ripaus
vaniljajauhetta
ripaus suolaa
30-40 tippaa
toffeesteviaa
1rkl psylliumia
2tl leivinjauhetta
Millä korvaisit allergiselle mantelimaidon?
VastaaPoistaMaito tai mikä tahansa maidon korvike käy myös tai esim. vaikka appelsiini mehu. Valitsin mantelimaidon siksi, että se on maidon korvikkeista vähäkalorisin. :) Toisaalta uskoisin, että sen voi myös jättää ihan kokonaan poiskin!
PoistaMenee heti kokeiluun, kunhan saan sen kurpitsan hyppysiini. Rakastan muutenkin
VastaaPoistamyskikurpitsaa, joka muodossa.
Nämä kuulostavat lupaavilta, kiitos taas , olet ihana, kun jaksat kokeilla ja keksiä näitä herkkuja !
Kiitos ihana Anne! Nämä tosiaan olivat oikein hyviä näinkin vähäkalorisiksi, ei tietenkään aivan samanlaisia kuin täysrasvaiset suklaalla ja sokerilla, mutta nyt mentiinkin kevyemmälle puolelle vaihteeksi ;)
PoistaVoisikohan mysikurpitsasoseen korvata kukkakaalisoseella tai esim omenasoseella? Näyttää hirmuhyviltä :)
VastaaPoistaMIkä ettei, kunhan on riittävän tönkköä sosetta. Kukkakaali kuulostaa hieman oudolta, mutta saattaa hyvinkin toimia! Omenasose kuulostaa herkulliselta! :)
PoistaKiitos, ihanankuuloinen ohje! Voisikohan kurpitsan korvata jollain toisella vähäkalorisella?
VastaaPoistaPaksua omena- tai bataattisosetta voisi kokeilla :)
PoistaKiitos hyvänkuuloisesta reseptistä, meni juuri uuniin ja taikina maistui hyvältä. Mietin vain, onko tuon vuoan mitat ihan oikein? Laitoin taikinan suurinpiirtein tuonmittaiseen vuokaan, ja se näyttää enemmänkin kakulle :) Ei varmaankaan vaikuta makuun, mutta minun leivonnaisistani ei tule läheskään noin ohuita..
VastaaPoistaMittasin käyttämäni vuoan ilman leivinpaperia niin mitat olivat 14x22cm :) tosin rypistetty leivinpaperi vie hieman tilaa, mutta jotain tuota luokkaa kun on vuoka niin hyvä on! :D
PoistaHuomenta, kiireesti kun piti kokeilla, niin minäkin tein sillä Bonne omenasoseen lopulla enkä laittanut lainkaan nestettä, kun se on sen verran löysää .Kurpitsalla tulisi varmaan parempi koostumus. Mutta olivat oikeasti hyviä ja helppoja, KIITOS! Valkuaisina purkki-sellaisia ja taikinan lusikoin silikonimuffinsvuokiin. Taatusti tulee tehtyä jatkossakin!!
VastaaPoistaEn löytänyt kaupasta erytrolia enkä toffeesteviaa :O Millä ne voi korvata? Ei ainakaan makeutusainehyllyllä ollut..
VastaaPoistaAika monessa Prismassa on erytritolia, myydään nimellä Karppisokeri. Steviaa olen tilannut nettikaupoista. Ne voi korvata millä tahansa kiteisellä paistonkestävällä sokeria vastaavalla makeutusaineella. Myös esim. Kookossokeria voi käyttää mutta lopputulos ei tietenkään ole enää niin kevyt. ☺
PoistaVoisikohan valkuaiset korvata laittamalla psylliumia enemmän?
VastaaPoistaPelkäämpä, että browniet eivät silloin pysy lainkaan koossa ja kypsy, valkuainen kun toimii tässä sitovana aineena. Jos valkuainen on pannassa niin voisi kokeilla korvata sen kikherneliemellä tai sitten riisijauhoilla tai peruna- tai maissitärkkelyksellä ja lisätä hieman nestettä jos tarpeen, ettei ole liian kuivaa. Toki makrot ja kalorit muuttuvat silloin hieman.
PoistaKuinkahan monta normaalinkokoista valkuaista tähän menisi? Entä jos erytritolin korvaa ihan sokerilla/kookossokerilla/hunajalla, mitä tulisi ottaa huomioon?
VastaaPoistaVoit laittaa kaupan normaalikokoisia valkuaisia 4kpl (kaupan isoja). Jos ne on pieniä niin 5kpl. Erytritolin voi korvata samalla määrällä mitä tahansa sokeria (jos jätät stevian pois, niin sokeria voi laittaa hieman enemmän, tämä on tietysti makuasia, kuinka makeasta kukakin pitää). Jos laitat hunajaa, niin vähennä hieman mantelimaidon määrää, sillä hunaja tuo nestettä taikinaan.
Poista