Sivut

tiistai 19. tammikuuta 2016

Detox-kuurin vihreä monsteri (smoothie) (gluteeniton, sokeriton, munaton, maidoton, vegaaninen, paleo, vhh)


Aloitin ihan koemielessä detox-kuurin. Tarkoituksenani on seurata amerikkalaisen lääkärin, Alejandro Jungerin kehittämää detox-ohjelmaa, jonka pääideana on syödä päivisin kolme ateriaa. Niistä kaksi on nestemäistä ja yksi kiinteä. Ruokavaliossa on tietysti joitakin raaka-ainerajoitteita, mutta toisaalta jo valmiiksi pääosin viljatonta, sokeritonta ja maidotonta noudattavana uusi ruokavalio ei juuri tuonut muutosta vanhaan. Suurimpana muutoksena olivat kananmunien, tomaatin ja paprikan karsiminen pois.
Joulukuun kaikettomien ja kaikellisten herkkujen nauttimisen jälkeen on hyvä aloittaa alkuvuosi kevyemmin, nollata tilanne ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Kuurilla on tietysti paljon hurjia lupauksia, joten mielenkiinnosta kokeilen tätä myös testinä itselleni. Miten tässä tulee käymään, saat lukea juttua kuurista ja sen tuloksista myöhemmin ja varmasti valotan tilannetta myös muissa blogipostauksissa kuurin edetessä.
Tätä kirjoittaessani on kuurin ensimmäinen päivä ja alku ainakin sujui hyvin :D Tein tämän smoothien aamupalaksi. Nimitän sen vaikka Vihreäksi Monsteriksi, sillä väri on myrkyn vihreä ja se sisältää paljon kaikkea vihreää sekä terveelliseksi, laihduttavaksi ja kehoa puhdistavaksi todettuja raaka-aineita. Vaikka olen toki sitä mieltä, että näiden kuurien laihduttava teho perustuu lähinnä nesteen poistumiseen ja puhtaasti siihen, että kalorimäärä jää pienemmäksi :) Siitä huolimatta mielenkiinnolla odotan miten tässä käy ja mitä muita vaikutuksia itsessäni tulen huomaamaan, jos mitään.

Uskon kyllä, että lähes kaikki vihreä tekee hyvää ja siispä kehitin tämän detox- smoothien yhdistämällä kaikkia tehokkaiksi miellettyjä puhdistavia ainesosia ja aloitin siten kuurin heti täysillä kunnon terveyspommilla. Olen luonteeltani aikalailla "kaikki tai ei mitään". Jos päätän tämän tehdä, niin sitten tehdään sata lasissa. Kokeilin kuuria pari vuotta sitten, joten aivan uusi juttu se ei ole. Homma tosin kaatui silloin puolentoista viikon jälkeen kovaan nälkään, koska syömäni smoothiet ja ruoat olivat todella kevyitä. Siitä viisastuneena olen nyt päättänyt tehdä päivittäiset ateriat vähän täyttävämmiksi.
Raaka-aineina käytin tässä avokadoa, vehnänorasjauhetta, matcha-jauhetta (japanilainen vihreä tee, saa terveyskaupoista, esim. Ruohonjuuri sekä netistä tilaamalla), pinaattia, vaniljajauhetta, kanelia, inkivääriä, sitruunaa, vaniljariisiproteiinia, vaniljasteviaa, ja nesteenä kookosvettä ja makeuttamatonta mantelimaitoa. Lisäsin omaan smoothieeni vehnänorasta teelusikallisen, joka on suositeltu päiväannos. Tosin alkuun suositellaan pienempää annosta, koska se voi aiheuttaa pahoinvointia puhdistusreaktion takia. Minulla ei tosin moista tunnetta ole koskaan tullut, joten täysillä päin haastetta!
Alkuun smoothie maistui todella terveelliselle, joten lisäsin siihen steviaa ja yön yli jääkaapissa maustuttuaan, se oli ihan hyvää, ei maistunut lainkaan terveelliselle :D. Jos haluat makeuttaa juoman käyttämättä steviaa, niin hyvä vaihtoehto on korvata nesteestä noin osa päärynällä. Kuurissa suositaan luomua, joten jos käytät sitä niin lisää päärynä kuorineen, jolloin saat myös enemmän kuituja. Tällä lähtee hyvin ensimmäinen detox-päivä käyntiin yrttiteen kera!


VIHREÄ MONSTERI SMOOTHIE, JOKA EI MAISTU TERVEELLISELLE (omasta mielestäni)
(1 iso annos)
½-1 avokado (verkkopussista isohko)
kourallinen tuoretta pinaattia
3dl makeuttamatonta kasvimaitoa (ei kaura eikä soija)
1dl kookosvettä (ei saa sisältää sokeria)
2rkl vaniljalla maustettua riisiproteiinia
1tl matcha-jauhetta (lue lisää täältä)
½-1tl vehnänorasjauhetta
1½rkl tuoretta sitruunamehua
0,25tl inkiväärijauhetta (tai käytä tuoretta raastettuna maun mukaan)
vaniljasteviaa maun mukaan (laitoin 25 tippaa), tai päärynää (lue johdanto!)
(hyppysellinen suolaa, ei pakko, mutta vie "vetisen" maun pois)
Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja hienonna aineet sileäksi juomaksi. Jäähdytä ennen tarjoilua.

6 kommenttia:

  1. Nonni. Kävin tuolla sun aineopin sivullasi lueskelemassa näistä erikoisemmista aineista ja hetikin on kysyttävää:

    -voiko ja kannattaako (proteiinilisäystä ajatellen) riisiproteiinia käyttää esim. aamupuuron/jogurtin/rahkan kanssa esim. ripottelemalla sitä edellä mainittujen joukkoon?

    - missä hinnoissa mahtavat olla nuo nestemäiset steviat koska mulla on massanlisäykseen tarkoitettua jauhetta ja vaikka sekoitan sen normaalisti maitoon (vedestä ei kannata edes puhua), niin se maistuu aika hemmetin pahalta joten tuumin että saisiko makua muutettua paremmaksi vaikkapa muutamalla tipalla vaniljasteviaa?

    - paljonko tämä smoothie (nyt esittelyssä oleva) menee metsään jos en saa hommattua ceyloninkanelia, riisiproteiinia enkä matcha - jauhetta? :)
    Aika paljonhan tuossa jo on mutta voiko noita puuttuvia korvata millään "normaalikaupasta" saatavalla tuotteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisiprotskua voi käyttää juuri kuvailemallasi tavalla, mutta varoitan, että maustamaton tavara on aika...pahaa...tosi viljaista ja mun mielestä aavistuksen kitkerää. Sopii maltillisissa määrin leipätaikinaan, mutta makeissa jutuissa esim. smoothiet se ei mun mielestä toimi, toki makuasia. Mulla on myös suklaan ja vaniljan makuista riisiproteiinia ja ne on jo ihan ok :)

      Maustetut steviat maksaa kympin molemmin puolin ja pullossa on yleensä 50ml, tosin merkkien välillä voi olla eroa. Kuulostaa varmaan kalliilta, mutta toi pullo riittää pitkälle, kun annostellaan pipetillä (pullossa mukana)

      Voit käyttää tavallista kanelia (ei siihen taatusti kuole kumariinin takia on mun mielipide, laita maun mukaan), matchan voi jättää pois ja samoin riisiprotskun :)

      Poista
    2. Kiitos informaatiosta koska mua on yhä enenevässä määrin alkanut kiinnostaa joka aamuiseksi vaihtoehdoksi joku muu (eli just tämän tyyppiset jutut) kuin se hemmetin kitti jota osaavien käsien tekemänä puuroksi kutsutaan.

      Poista