Sivut

maanantai 18. tammikuuta 2016

Matcha chai latte (munaton, sokeriton, maidoton, gluteeniton, viljaton, vhh, paleo, vegaaninen)


Tammikuun terveellisiin sopii mainiosti tämä vihreään teehen valmistettu herkullinen teelatte. Ostin Matcha-teejauhetta ja päätin kokeilla sitä tekemällä chai maustetun latten. Matcha on japanilaista vihreää teetä, jota käytetään jauheena. Jauhe sekoitetaan kuumaan veteen ja juomaa vatkataan bambuvispilällä, jolloin pintaan muodostuu kevyt vaahto.
Machalla on todettu tavallisen vihreän teen tavoin useita terveysvaikutuksia. Se tasaa verensokeria, verenpainetta ja kolesterolia, edistää rasvan palamista, tappaa bakteereja ja estää virusten leviämistä. Lisäksi sen on todettu estävän syöpää. Se sisältää myös runsaasti antioksidantteja. Macha-teelle tehtyjä tutkimustuloksia löytyy ainakin täältä.
Chai taas on intialainen mausteseos, jonka mausteet vaihtelevat alueittain, jopa perheittäin. Se voi sisältää muun muassa kanelia, nelikkaa, inkivääriä, kardemummaa, fenkolin siemeniä, musta- ja maustepippuria, muskottia ja tähtianista. Reseptissä olevat mausteet muodostavat oman suosikkini, mutta voit muunnella niitä oman makusi mukaan.
Maitona käytin makeuttamatonta mantelimaitoa, jolloin juomasta tulee myös hyvin kevyt, mutta mikä tahansa kasvimaito tai halutessasi tavallinen maitokin käy. Makeudeksi lisäsin muutaman tipan vaniljasteviaa, mutta juoman voi makeuttaa juuri niin kuin itse tahtoo. Kyseessä on siis hyvin muokattavissa oleva resepti.
Itse tykkään hauduttaa mausteita liemessä hetken aikaa, jotta juomassa on kunnolla makua. Hyvä vinkki onkin valmistaa maustettua maitoa isompi annos ja säilyttää sitä jääkaapissa (säilyy muutamia päiviä). Tällöin aamulla, jos vielä on kiireisempi, on helppo ottaa tarvittava määrä maitoa ja lämmittää juoma nopeasti, jolloin haudutteluun ei kulu aikaa. :)
MATCHA CHAI LATTE
(1 annos)
2,5dl haluamaasi makeuttamatonta kasvimaitoa
0,25tl kardemummaa
0,25tl inkivääriä
1mm neilikkaa
1mm maustepippuria
ripaus muskottia
½ tähtianis
1tl matcha-jauhetta
(halutessasi makeutusta mieltymyksesi mukaan)
Sekoita mausteet ja kasvimaito kattilassa. Kuumenna kiehumispisteeseen ja hauduta kannen alla 10-15 minuuttia. Poista tähtianis ja vatkaa joukkoon macha-jauhe ja tarjoa heti.

 

6 kommenttia:

  1. Voisi olla ihan maistamisen/kokeilun arvoinen asia.
    Muutoinhan minä olen saanut teestä tarpeekseni koska sitä tarjottiin aikoinaan armeijassa kaikkina muina päivinä paitsi keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, jolloin aamupalan yhteydessä sai kahvia. No, jos armeijan kahville haetaan verrokkia siviilimaailmasta, niin veikkaanpa että lähimmäksi pääsee Laxoberon tai vastaava mutta joka tapauksessa se armeijan kahvi tuntui taivaalliselta teehen verrattuna.

    Liekö tuota saatavilla missään noin niinkus valmiina. Samaan tapaan kuin näitä tavallisia tee -merkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Sinulla on aina niin hauskoja juttuja, kiitos niistä! Piristävät mukavasti ja saa kunnon naurut :D Tarkoitatko valmiina saatavilla, että vähän niin kuin kahvilassa tms.? Ehkä sitä saa jostain hifistelypaikoista, miten olisi Starbucks ja vastaavat paikat? Oman matcha-jauheeni olen ostanut Ruohonjuuresta ja sitä saa tilattua myös nettikaupoista, tosin on aika tyyristä tavaraa, mutta todella hyvää, kun en muuten ole teen ystävä (yrttiteet erikseen, jotka eivät olekaan varsinaisesti teetä).

      Poista
    2. Juu eli tarkoitin just valmiina pussitavarana ja sehän tuli selväksi joten kiitosta vaan paljon. Minen noissa Bucksiloisissa paljo käy kun on syrjäisempienkin kahviloiden ovella sanottu että viehän ne lampaat hevon vimpulan mäjelle ja voi olla parempi jos muutenkin jatkat teputtamista eteenpäin joten minä olen sitten kotona ryystänyt sen mitä olen ryystänyt :)

      Poista
  2. Kuulostaa kokeiltavalta ja ihanan herkulliselta! Juuri mietin että mitä tuosta matchasta keksisi, se kun tavallisena teenä on hieman liian ärtsyä.. Oletko kokeillut miten se passaa mantelimaidon kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse pidin tuosta kovasti, enkä muuten tykkää vihreästä teestä yhtään :) Uskon, että sopii myös mantelimaidon kanssa, pistaasimaito voisi olla ihanaa :)

      Vinkiksi, että tänne blogiin on aivan lähiaikoina tulossa paljon smoothie- ja leivontaohjeita, joissa on käytetty matchaa, joten pysyhän kuulolla! Todella ihana ja inspiroiva blogi sulla! :)

      Poista