Sivut

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Helppo ja nopea fenkolisosekeitto (munaton, maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, paleo, vhh, vegaaninen)


Kuten olen monesti todennut, olen lähes kaikkiruokainen mitä tulee ruokaan maullisesti. Iän myötä on oppinut pitämään sellaisistakin raaka-aineista, joista ei aiemmin pitänyt yhtään. Yksi tällainen on fenkoli. Riittävän monta kertaa, kun olin sitä maistanut, sattui kerran kaupassa tapaus, jolloin nähtyäni fenkolin hyllyssä, alkoikin tehdä sitä mieli, vaikka aikaisemmin se oli lähinnä pakollinen hankinta harjoittelun vuoksi. Tapanani kun on silloin tällöin käydä kaupan hyllyjä läpi vähän tarkemmalla silmällä, josko löytäisin jotain uutta ja mielenkiintoista.

Fenkolista olen jo aiemmin valmistanut salaatin kinkulla höystettynä. Jatketaan siis kevyemmällä linjalla eli helpon ja yksinkertaisen keiton parissa. Vaikka tykkään kokeilla uusia ja erikoisempiakin makuja ja makuyhdistelmiä ja soveltaa loputtomiin (kunnes lopulta tuloksena on jotain täysin käsittämätöntä ja syömäkelvotonta tavaraa), niin välillä on todettava myös se, että yksinkertainenkin voi olla kaunista ja hyvää. Siten tässä keitossa on vain muutama raaka-aine, mutta maku oli siitä huolimatta vai pitäisikö sanoa juuri sen takia varsin maukas ja helposti lähestyttävä. Jos haluaa keitosta ruokaisamman voi sekaan lisätä haluamaansa proteiinilisää.

HELPPO JA NOPEA FENKOLISOSEKEITTO
1 iso sipuli kuorittuna ja silputtuna
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja silputtuna
1 iso fenkoli. Leikkaa kuivat päät pois (hennot tilliä muistuttavat lehdet voi käyttää koristeluun), poista tarvittaessa uloimmat lehdet ja pilko fenkoli pieneksi.
noin 4dl kasvislientä ja/tai kasvimaitoa valintasi mukaan
noin 10cm pätkä purjoa huuhdeltuna ja pilkottuna
maun mukaan suolaa, mustapippuria ja halutessasi chiliä
sitruunamehua maun mukaan (laitoin puolisen desiä)
tuoreita yrttejä silputtuna maun mukaan
tilkka öljyä
lLita öljy kattilaan ja lisää sipuli, valkosipuli, fenkoli ja purjo ja kuullota muutama minuutti, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää neste ja mausteet (tuoreet yrtit ja sitruunamehu vasta lopuksi). Keitä kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella ja lisää tuoreet yrtit ja sitruunamehu. Tarkista maku. Halutessasi voit laittaa osaksi nestettä kookosmaitoa tai kermaa (jos käytät maitotuotteita), jolloin saat täyteläisemmän maun.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti