Sivut

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Balsamico-mansikkahillo (gluteeniton, viljaton, maidoton, paleo, vegaaninen, munaton, sokeriton ja vhh vaihtoehto))

Osallistuin jo vuosi sitten Dansukkerin kilpailuun, jossa piti tuunata perus mansikkahillo uuteen uskoon. Kuten usein ennenkin, reseptin julkaisu siirtyi ja siirtyi, kunnes oli jo talvi, joten ajattelin nyt olevan täydellinen hetki sen julkaisuun. Ensimmäinen idea mikä mieleen tuli oli vanilja. Todella omaperäistä! Piti siis keksiä jotain muuta ja sitten mieleen juolahti balsamico. Mansikat makean balsamicohillon kanssa on jo oikeastaan klassiko, joten päätin valmistaa hilloni sillä.
Kilpailussa hillo piti valmistaa hillosokeria käyttämällä, mutta valmistin hillosta myös sokerittoman version. Tämä postaus sisältää reseptit kumpaankin.

Balsamico sopi hillon yltiö äitelään makuun täydellisesti. Aluksi ajattelin lisätä balsamicoa vaan pari ruokalusikallista, mutta ei se maistunut hillossa yhtään. Yllätyin lopulta siitä, miten paljon balsamicoa piti lisätä, jotta sen vieno happamuus maistui. Älä huoli, tämä hillo on ainakin omaan makuuni edelleen todella makea eikä suinkaan happaman muikea, kuin ehkä voisi balsamicon määrästä kuvitella! Balsamico vain taittaa hieman makeaa makua ja tuo hienostuneen maun hillolle, kuten eräs testimaistaja totesi. Voit toki lisätä sitä alkuun vähemmän ja lisätä maistamisen jälkeen lisää, jos tunnet kaipaavasi. Lisäsin hilloon myös hieman vaniljajauhetta, mutta se ei juurikaan maistu hillossa, joten sen voi jättää poiskin tai lisätä enemmän. Sokerittoman hillon makeutin osittain myös vaniljastevialla.
Loppuu vielä vinkki hillontekijöille, että itse en pidä hillosokerilla tehdyistä hilloista, sillä ne ovat todella makeita ja lopputulos on kuin kaupan hillo. Sitä vastoin kannattaa käyttää hillosokerin tilalla hillohyytelösokeria (siis jos ei vältä sokeria), jolloin lopputulos on edelleen makea, mutta samalla raikas. Mansikoista tehty hillo maistuu keskellä talvea aivan tuoreille mansikoille, toisin kuin hillosokerilla tehty hillo.
SOKERILLINEN BALSAMICO-MANSIKKAHILLO
500g mansikoita pilkottuna
250g hillosokeria
1,25dl tummaa balsamicoa (tai maun mukaan)
1 vaniljatangon sisus
Laita mansikat, sokeri, balsamico ja vaniljatangon sisus kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Laita alkuun vaikka vähemmän balsamicoa, sillä sitä saa lisättyä valmiiseen hilloon myöhemminkin, jos tarve vaatii (niin minäkin tein: 2rkl muuttui 1,25dl). Keitä miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Keitä hilloa miedolla lämmöllä 10 minuuttia ja anna sen hieman jäähtyä ennen purkitusta. Maista hilloa ja lisää makusi mukaan balsamicoa lisää.
SOKERITON BALSAMICO-MANSIKKAHILLO
250g mansikoita pilkottuna
1,5dl erytritolia tomusokerina
15 tippaa vaniljasteviaa
1-1,5rkl balsamicoa
0,25-½tl ksantaania (riippuen kuinka paksua hilloa haluaa)
Lisää ksantaania lukuun ottamatta kaikki aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Ota kattila hellalta ja ota seoksesta osa nesteestä toiseen astiaan. Lisää siihen ksantaani varovasti ripotellen koko ajan voimakkaasti vispilällä vispaten, jotta vältät paakut. Lisää seos takaisin lopun mansikkaseoksen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Mikäli haluat soseuttaa koko hillon, voit silloin lisätä ksantaanin soseutetun seoksen joukkoon suoraan. Syy, miksi ksantaani kannattaa ensin sekoittaa nesteen joukkoon on, että jos sitä yrittää sekoittaa koko seokseen, jossa on myös mansikan palat, se tuppaa paakkuuntumaan, eikä lopputulos ole kaunis.





9 kommenttia:

  1. Ihana idea!!! Rakastan mansikoita, arkastan balsamicoa ja rakastan niiden yhdistelmää, joten enköhän tule rakastamaan myös tätä hilloa :)

    Menen varmaan sokeriversiolla, vaikka sokeritonkin kiinnostaa. En vain tunnista noita sokerittoman kaikkia aineksia, ne on mulle vieraita. Onnistuiskohan sokerittoman hillostaminen myös Chia-siemeniä käyttämällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Chiansiemenilläkin varmaan onnistuu, mutta kannattaa käyttää kokonaisia siemeniä, sillä jauhettuna niiden hyydyttävä vaikutus pienenee huomattavasti.

      Vinkkinä, että resepteissä mainituista erikoisemmista raaka-aineista on linkki erilliselle sivulle missä on kerrottu niistä tarkemmin ja mistä niitä voi ostaa. Tällaiset linkit tunnistat eri välisestä (oranssista) tekstistä. 😊

      Poista
  2. Mikä ihme on hillohyytelösokeri?? Tarkoitatko hillo-marmeladisokeria?
    Voiko sokeritonta hilloa enää nimittää hilloksi...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äiti aina puhuu hillohyytelösokerista, joten pitää varmistaa asia. Voi olla että tuotteen nimi on muuttunut? Ja voiko sokeritonta hilloa kutsua hilloksi, niin tietenkin voi 😊.

      Poista
    2. Nyt tuli varmistus eli samaa tavaraa ovat mutta eri asia kuin hillosokeri. Hillo-marmeladilla tulee vähemmän makea ja raikkaampi lopputulos, jossa maistuu marjojen oma aito maku.

      Poista
    3. Siksi kysyin kun hillosokerin ja hillo-marmeladisokerin lisäksi on tuotteita nimellä Hyytelösokeri.

      Poista
    4. Hyvä kun kysyit :)! Eli ei hyytelösokeria vaan hillo-marmeladisokeria :D

      Poista
  3. Kiitos erinomaisesta ohjeesta. Tein sitä aamulla ensimmäisen erän ja hetki sitten jo toisen erän tänään. Suunnitelmani on paistaa uunissa halkaistu patonki vuohenjuuston kanssa ja syödä tätä leivän päällä. Balsamicon maku on juuri sopiva ja jopa 2-vuotias tyttärenikin piti tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Mansikka-balsamicohillo vuohenjuustokera kuulostaa täydelliseltä! :)

      Poista