Sivut

Käyttämiäni erityistuotteita

Tälle sivulle olen koonnut esittelyn joistakin käyttämistäni erikoisruokavaliotuotteista. Näitä tuotteita löytää parhaiten luontaistuote- ja hyvinvointikaupoista. Joitain näitä saa myös ihan tavallisista ruokakaupoista.


 
 
Erytritoli
Erytritoli kuuluu sokerialkoholeihin. Nimestään huolimatta se ei silti ole sokeria eikä alkoholia. Erytritoli on luontainen ja kaloriton makeutusaine. Erytritoli on koostumukseltaan kuin sokeria ja toimii sokerin lailla kaikissa leivonnaisissa. Se valmistetaan käymisteitse rypälesokerista. Erytritoli ei ole aivan yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, joten korvatessa tavallisen sokerin erytritolilla, voi pieni määrän lisäys olla tarpeen. Erytritoli ei myöskään vaikuta verensokeriin, kuten tavallinen pöytäsokeri eikä se aiheuta laksatiivisia vaikutuksia, kuten monet muut sokerialkoholit. Erytritolia myydään "terveyskauppojen" lisäksi myös jo monissa tavallisissa kaupoissa.

Stevia
 Stevia on kasvi, josta saatava makeutusaine on 300 kertaa sokeria makeampaa. Stevia on täysin luontainen ja kaloriton, eikä näin ollen vaikuta verensokeriin. Steviaa myydään sekä jauheena että nestemäisenä (pullossa). Itse tykkään käyttää mieluummin nestemäistä steviaa pullossa olevan pipetin ansiosta, sillä annostelu on täten tarkempaa ja helpompaa kuin jauheen. Nestemäistä steviaa myydään myös monin tavoin maustettuna (mm. vanilja, suklaa, toffee, vadelma, sitruuna, kookos....). Stevian jälkimaku on hieman lakritsiin vivahtava, mutta omasta mielestäni se korostuu enemmän jauheessa. Maustetut steviat eivät mielestäni jätä samanlaista jälkimakua. Eräs vinkki piilottaa jälkimaku on sekoittaa erytritolia ja steviaa keskenään. Itse käytän steviaa usein juomissa ja suklaassa. Steviaa saa luontaistuotekauppojen lisäksi nettikaupasta tilaamalla.


Kookospalmusokeri
Kookospalmusokeri (myös kookossokeri) on kookospalmun kukkien nektarista valmistettua sokeria. Maku on karamellimainen ja sopii siten hyvin fariinisokerin korvaajaksi. Makeudeltaan kookossokeri on hieman miedompaa kuin tavallinen sokeri. Sen glykeeminen indeksi on matala (35) eikä se täten nosta verensokeria samalla tavalla kuin tavallinen sokeri. Se sisältää myös jonkin verran vitamiineja ja hivenaineita. Kookossokeria saa nykyään jo monen ruokakaupan hyllyltä.

Psyllium
Psyllium on jänönratamon (Plantago ovata) siemenistä valmistettua jauhetta, joka tuo leivonnaisiin sitkoa ja auttaa gluteenittomia tuotteita pysymään koossa. Psyllium on lähes kaloritonta ja käytännössä hiilihydraatitonta. Myydään tavallisissa kaupoissa joko leivota hyllyllä tai gluteenittomien tuotteiden hyllyllä. Psylliumin lisäksi tätä myydään myös tuotenimellä Fiber Husk.

Mantelijauhe
Nimensä mukaisesti jauhettua mantelia. Tätä myydään sekä täysrasvaisena versiona, että vähärasvaisena (osa mantelin rasvasta poistettu). Mantelijauhetta myydään nykyisin myös isoissa pusseissa. Ainakin Salliselta löytyy 800g pussi, joita myydään ihan perus ruokakaupassa.Kookosjauho
Kookosjauhoa saadaan kun jauhetusta kookoksesta puristetaan rasva pois. Jäljelle jää kuitu- ja proteiinipitoista jauhoa. Jauho on hieman makeaa, joten toimii leivonnaisissa myös luontaisena makeuttajana. Kookosjauho ei mielestäni maistu yhtä voimakkaasti kookokselta kuin kookoshiutaleet. Valmiit leivonnaiset eivät maistu kookokselta, joten kookoksen vihaajatkin uskaltavat tätä käyttää. Tätä saa mantelijauheen tapaan myös tavallisista ruokakaupoista isoissa pusseissa.

Kookosöljy
Kookosöljy on kookospähkinästä puristettua öljyä. Sopii erityisen hyvin leivontaan ja paistamiseen, sillä se kestää hyvin kuumentamista. Huom! Kookosöljyllä tarkoitan tässä kylmäpuristettua, käsittelemätöntä, lasipurkissa myytävää tavaraa en sitä kauppojen kylmähyllyllä hopeanvärisessä kääreessä myytävää ties miten ja kuinka moneen kertaan käsiteltyä rasvaa. Kookosöljy sopii erityisen hyvin myös ulkoiseen käyttöön esimerkiksi iholle ja rohtuneisiin huuliin.

Kookosvesi
Kookosvesi on kookospähkinän sisältä saatavaa kirkasta nestettä. Se ei maistu juurikaan kookokselle vaan maku on raikas ja lievästi makea. Kookosvesi pitäisi nauttia ehdottomasti mahdollisimman kylmänä, sillä maku on silloin parhaimmillaan. Varo joissakin kaupoissa myytäviä makeutettuja kookosvesiä (useimmiten sokeria) ja käytä vain kookosvettä, jonka purkin kyljessä ei mainita muita ainesosia kuin itse kookosvesi (ja mahdollisesti c-vitamiini eli arkorbiinihappo). Kookosvesi on erityisen hyvä helle- ja palautusjuoma, sillä se sisältää reilusti kaliumia ja magnesiumia ja sillä on sama elektrolyyttitasapaino kuin ihmisellä.

Pakuri
Pakuri on pohjoisella pallonpuoliskolla useimmiten koivuissa esiintyvän lahottajasienen eli pakurikäävän aiheuttama kasvannainen. Kansanlääkinnässä pakuria on käytetty tuhansia vuosia mitä erinäisimpien sairauksien hoitoon (mm. syöpä).  Suomessa pakurista on pula-aikana keitetty ns. tikkateetä. Teen maku muistuttaa kahvia, mutta on miedompaa eikä yhtään kitkerää. Pakuritee on emäksistä, joten erittäin hyvä ja vatsaystävällinen tapa valmistaa kahvia, on keittää kahvi käyttäen veden tilalla pakuriteetä, joka neutraloi kahvin happamuutta. Pakuria myydään luontaistuotekaupoissa ja ruokakauppojen superfood-hyllyllä joko jauheena, paloina, teepusseina tai pikateenä. Itse suosin jauhetta tai paloja. Vaikka hinta on kova, niin jauhe on erittäin riittoisaa, sillä samaa jauhetta voidaan käyttää aina uudestaan niin kauan kuin siitä irtoaa väriä.

Sokerijuurikashiutaleet
Erittäin kuitupitoisia, sokerittomia ja vähäkalorisia hiutaleita, jotka lisäävät leivonnaisten kuitupitoisuutta ja mehevyyttä ilman gluteenia. Myydään ruokakauppojen gluteenittomien tuotteiden hyllyllä useimmiten tuotenimellä Fibrex.


Ceyloninkaneli
Käytetään myös nimeä aitokaneli. Ceyloninkaneli ei sisällä maksalle haitallista kumariinia, kuten tavallisessa kaupassa kanelina myytävä kassiakaneli. Siten ceyloninkanelia voi käyttää päivittäin reilujakin määriä pelkäämättä maksavaurioita. Ceylon-kanelin maku on pehmeämpi ja hedelmäisempi, sanoisinko aromikkaampi kuin kassiakanelin, joka omassa suussani maistuu karvaalle ja kitkerälle. Ceyloninkanelia voi ostaa luontaistuotekaupoista tai netistä tilaamalla.

Soija-, manteli- ja pähkinämaidot
 Kasvimaidot ovat hyvä korvike lehmänmaidolle. Soijamaito sisältää kasvimaidoista eniten proteiinia. Kannattaa kokeilla eri merkkien maitoja, sillä maussa on todella eroa vaikka purkissa olisikin samaa tavaraa. Vannoin vielä vuosi sitten etten koskaan aio käyttää soijamaitoa, koska se on kertakaikkisen pahaa, mutta nyt olen onnistunut löytämään hyvänmakuisen ja suhteellisen edullisen luomusoijamaidon. Kannattaa huomioida, että kasvimaidot on monesti makeutettu sokerilla, mutta makeuttamattomiakin löytyy. Itse käytän vain makeuttamattomia versioita ja soijamaidoista vain luomua (GMO-vapaa).  Kasvimaitoja saa luontaistuotekauppojen lisäksi ihan perusruokakaupoista.


Soijalesitiini
Soijalesitiini on soijapavuista valmistettu ravintoaine, joka sisältää koostuu pääosin fosfolipideistä. Niitä tarvitaan muun muassa rasva-aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. Soijalesitiini tuo ruokiin kermaisuutta ja täyteläisyyttä ja se toimii myös emulgointiaineena esimerkiksi suklaan valmistuksessa, jolloin rasvainen ja nestemäinen osa (esimerkiksi kaakaovoi ja hunaja) saadaan sidottua yhtenäiseksi seokseksi.
 
Toco
Toco eli tocotrienols on riisilesejauhetta, joka antaa jäätelöön, smoothieen, suklaaseen ja leivonnaisiin makeutta ja kermaisuutta. Toco sisältää erityisesti E-vitamiinia, josta se on saanut nimensä. Toco sisältää jonkin verran hiilihydraatteja, mutta jo pienillä määrillä saadaan aikaan kermainen maku, joten käytännössä Tocon tuoma hiilihydraattimäärä jää kohtuullisen pieneksi. Tocoa saa luontaistuotekaupoista, netistä tilaamalla ja mahdollisesti isompien markettien terveyshyllyltä.

Kaakaomassa ja kaakaovoi
 Kaakaojauhe on kaikille tuttu ja sitä tuleekin käytettyä melko usein kaakaojuomassa. Monelle vähemmän tuttuja ovat kaakaomassa ja kaakaovoi. Kaakaomassa on hienoksi jauhettua kokonaista kaakaopapua. Kun tuo massa puristetaan, saadaan siitä erotettua kaakaon rasva eli kaakaovoi ja jäljelle jäävästä osasta syntyy kaakaojauhe. Kaakaomassaa ja -voita saa luontaistuotekaupoista ja netistä.


Ravintohiiva
Ravintohiiva on inaktivoitua hiivaa eli se ei ala käymään elimistössä. Se sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja ja tuo ruokiin paahdetun juuston makua. Tuotetta myydään muun muassa verkkokaupoissa ja luontaistuotekaupoissa.


Chian siemenet
Chian siemenet ovat ravinnerikkaita siemeniä, jotka sisältävät runsaasti proteiinia, omega3- ja omega6-rasvahappoja ja kuitua. Chian siemenet imevät itseensä jopa 9-kertaisen määrän nestettä ja näin niistä muodostuu geelimäistä hyytelöä. Ne tuleekin aina nauttia turvotettuna (vähintään 15min)! Chian siemeniä voi käyttää korvaamaan liivatteen vanukkaissa ja hyytelöissä ja niistä saa tehtyä myös hilloa yhdessä marjojen kanssa.

Vaniljajauhe
Vaniljajauhe on jauhettua vaniljatankoa. Hintavaa, mutta voittaa maussaan vaniljasokerin mennen tullen, vanilliinisokerista puhumattakaan. Vaniljajauhetta voi tilata netistä ja sitä myydään myös luontaistuotekaupoissa. Myös isommista ruokakaupoista voi löytää vaniljajauhetta.Riisiproteiini
Riisiproteiini on idätetystä riisistä kasvientsyymein valmistettua proteiinia. Jauheiden proteiinipitoisuudet vaihtelevat 70–90% välillä riippuen merkistä. Sitä voi ostaa muun muassa luontaistuotekaupoista. Omaan makuuni jauhoinen ja hieman viljaisa maku ei toimi makeisiin pirtelöihin, mutta leivonnaisiin ja mausteisiin keittoihin tuote uppoaa hyvin.Ksantaani

Ksantaani toimii monissa resepteissä sakeuttajana ja sillä saa pikkuleipiin ja kakkuihin kestävämmän rakenteen ja leivälle kuohkeutta ja rapean kuoren ilman gluteenia. Ksantaani valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaanilla voi valmistaa esimerkiksi pikajugurttia sakeuttamalla maidon ksantaanilla. Ksantaania myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa joko leivontahyllyssä tai gluteenittomien tuotteiden hyllyssä Vuohelan Herkku -tuotemerkin alla (pieni pyöreä puna-valkoinen purkki).

8 kommenttia:

 1. Hei, kiitos kaikesta tästä tiedosta koottuna :) olen nyt paljon viisaampi ja valistuneempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tästä oli apua. Päätin koota kaikki erikoisemmat raaka-aineet yhteen ja linkittää resepteistä tänne, koska muuten reseptit menevät kovin sotkuisiksi, jos jokaiseen pitää erikseen selittää mitä mikäkin on ja mistä niitä voi ostaa. Ajattelin näin olevan selkeämpi :)

   Poista
 2. Onpa kiva lukea noita ohjeita ja nähdä tuotteita kuvina, kiitos 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minun on pitänyt uudistaa tätäkin sivua jo tovi, kyllä se sieltä joskus tulee :D

   Poista
 3. Hei! Onko tuossa ksantaanissa hiilihydraatteja kun se oli kerran valmistettu sokeriliemestä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä, noin 80g/100g, mutta sitä käytetään niin pieniä määriä, ettei sillä ole juurikaan vaikutusta kokonaisuuteen, kun puhutaan hiilarimääristä annosta kohti.

   Poista
 4. Hej!

  Kookosvesi on hirmu hyvää, ja elektrolyyttitasapaino kuulostaa hienolta sanalta, mutta todellisuudessa siinä on kaliumia niin sikana että helle/palautus/urheilujuomana se voi olla suorastaan vaarallista. Jos samalla syö tai juo jotain mistä saa natriumia niin ei hätää, eikä perusterveellä aikuisella muutenkaan pieni K/Na heitto haittaa, mutta lapsille ja vanhuksille pitää ehdottomasti antaa suolaa jos tykkäävät hörppiä isoja määriä kookosvettä.

  Intiassa kookosvettä käytetään mummojen eutanasiaan. Kun muori on muuttunut taakaksi, niin hänet voidellaan kookoksella, laitetaan paastolle ja sitten miniä alkaa juottaa kookosvettä kuppi toisensa jälkeen. Seuraavana päivänä nousee kuume, ja sitä seuraavana viimistään munuaiset pettää kaliumin yliannostuksen takia ja mummo siirtyy samsaran pyörässä seuraavaan inkarnaatioon.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Thalaikoothal

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä asiassa sitä mieltä, että kaikkea kohtuudella. Harva tuskin juo kookosvettä sellaisia määriä. :) Itsellä kroppa toimii niin, että kertoo kyllä koska tarvitsee jotain suolaista. Huomannut sen useasti rantalomilla, että ei tule varsinaisesti nälkä, mutta alkaa tekemään mieli jotain suolaista (kunnon ruokaa) kun alkaa tulla sellainen "tyhjä" olo ja ajatuskin vedestä etoo.

   Poista