Sivut

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Piparkakkukeksit Digestivejä mukaillen (munaton, maidoton, viljaton, gluteeniton, ei pähkinää, mantelia tai kookosta, paleo, vähähiilihydraattinen, vegaaninen)


Minulta on usein kysytty mistä ideani syntyvät ja miten onnistun aina kehittelemään uusia juttuja. En osaa oikein itsekään sanoa mistä ideat syntyvät. Omistan toki useita keittokirjoja ja selaan lehtiä ja blogeja, joista saa inspiraatiota. Haluan kuitenkin kehitellä omat reseptini. Poikkeuksena ovat sellaiset erikoisuudet, joista itsekin innostuu, ideat joissa on hyvä oivallus ja joita ei olisi itse keksinyt. Silloin teen valmiista reseptistä. Aina ei nekään toimi käyttämilläni raaka-aineilla, jolloin pitää tehdä muutoksia. Jotkut taas toimivat heti ja täydellisesti, kuten esimerkiksi vegaaninen parmesaani. Alussa otin myös työn alle ison osan kaupassa myynnissä olevista tunnetuista herkuista, jotka päätin "terveellistää", koska tiedän ihmisten haluavan niitä :D Osa resepteistä on taas täysin omasta päästä keksitty, osa taas esimerkiksi äidin luottoreseptejä muokattuna itselleni tai jollekin toiselle sopivaksi.

Mitä tulee onnistumiseen, niin välillä onnistuu, välillä ei onnistu! Välillä epäonnistuneet tuotokset ovat erittäin kehityskelpoisia ja niistä saa pienillä viilauksilla lopulta hyvän lopputuloksen ja välillä ne taas joutavat roskiin, enkä niihin aio palata! Välillä käy taas tuuri ja omasta päästä revitty kokeilu onnistuu heti ensimmäisellä kerralla täydellisesti. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta kokeilusta on esimerkiksi Digestive-keksit. Päätin näin joulun lähestyessä tehdä niistä pähkinättömän piparkakkuversion korvaamalla saksanpähkinät kurpitsansiemenillä ja lisäämällä joukkoon joulumausteita. Koska olin laiska, en jaksanut kaulia levyä vaan muotoilin taikinasta tangon ja leikkasin siitä ohuehkoja viipaleita. Siitä syytä lopputulos on rustiikkinen. Nämä ovat siten helpompi ja nopeampi valmistaa ja maku oli hyvä.

Tein taikinan alkuun suoraan Digestive-keksien ohjeella ja ihmettelin miten taikina oli paljon kuivempaa kuin alkuperäisten keksien ohje. Olinpa tyhmä, olisi pitänyt miettiä ja ymmärtää jo aikaisemmin. Alkuperäisessä ohjeessa on saksanpähkinöitä 2dl, joten laitoin kurpitsansiemeniä yhtä paljon. Kurpitsan siemenet ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin kokonaiset saksanpähkinät, joten tottakai niitä menee desin mittaan paljon enemmän ja myös jauhetta syntyy paljon enemmän! Eipä siltä hätää, lisäsin joukkoon hieman kasvimaitoa ja taikinasta tuli hyvä. Näitä keksejä voi syödä ihan sellaisenaan tai dipata esimerkiksi kahviin. Tai sitten käyttää kerrosjälkiruoissa hieman kostutettuna. Vaikka raaka-ainelista on pitkä, niin valmistus on silti helppoa ja nopeaa!

PÄHKINÄTTÖMÄT JA VILJATTOMAT DIGESTIVE-KEKSIT PIPARKAKKUMAUSTEILLA MAUSTETTUNA
2dl kurpitsansiemeniä
1dl vaaleita pellavansiemeniä
0,75dl erytritolia (tai haluamaasi sokeria)
1tl inkivääriä
1tl pomeranssia
½tl kardemummaa
½tl soodaa
0,25tl suolaa
75g kirkastettua voita tai kookosöljyä sulatettuna
½dl haluamaasi kasvimaitoa tai vettä
1rkl kookossiirappia, vaahterasiirappia tai hunajaa
maun mukaan toffeesteviaa (tein makeampia, laitoin 35 tippaa)
Laita kurpitsansiemenet ja pellavansiemenet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja hienonna jauheeksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää joukkoon loput kuivat aineet. Sekoita ja lisää joukkoon sula rasva, neste, siirappi ja stevia ja sekoita sekaisin. Anna taikinan seistä muutama minuutti ja muotoile siitä haluamasi paksuinen tanko ja viipaloi se kekseiksi leivinpaperin päälle pellille. Paista keksejä uunissa 175C, noin 10 minuuttia, kunnes reunat saavat hieman väriä. Anna keksien jäähtyä täysin, jolloin niistä tulee kovia ja mureita.




2 kommenttia:

  1. Hei! Jos käyttää Foodinin vähärasvaista kurpitsansiemenjauhoa, paljonko arvioisit sopivaksi määräksi? Onko vaaleilla ja tummilla pellavansiemenillä jotain muutakin eroa, kuin väri? En ole löytänyt mistään kaupasta vielä vaaleita pellavansiemeniä, mistähän niitä löytyisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En ole koskaan käyttänyt vähärasvaisia kurpitsansiemenjauhoja, joten ei ole kokemusta niistä. Jos ne ovat samantapaisia kuin kookosjauhot eli imevät itseensä reilusti, niin laittaisin niitä paljon vähemmän. Määrää on vaikea sanoa, se löytyy yleensä kokeilemalla. Lähtisin liikkeelle puolella desillä ja lisäisin vähän kerrallaan, kunnes koostumus on hyvä.

      Vaaleilla ja tummilla pellavansiemenillä ei ole värin lisäksi hirveästi muuta eroa. Maku vaaleammissa on mielestäni hieman miedompi, kun tummissa on hieman rukiinen, tummempi maku. Minä olen tilannut vaaleita pellavansiemeniä Fitness Firstiltä.

      Poista