Sivut

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Thaimaalainen kookos-kanakeitto Tom Kha Gai (gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton, vhh, paleo, sokeriton)


Minulla on ollut jo pitkään suunnitteilla valmistaa perinteinen ja suosittu thaimaalainen kookos-kanakeitto Tom Kha Gai. Sananmukaisesti nimi tarkoittaa keitto galangal kana. Keitto sisältää siten kookosmaidon ja kanan lisäksi muun muassa galangaljuurta, joka on perinteinen thaikeittiön mauste. Ulkonäöllisesti sekä myös jokseenkin maullisesti se muistuttaa inkivääriä. Galangaljuurta ei taida tavallisista ruokakaupoista löytyä, joten jos haluat sitä käyttää, kannattaa kääntyä aasialaisten ruokakauppojen puoleen. Tarvittaessa voit korvata sen tuoreella inkiväärillä. Minulla oli jemmassa kuivattuja juuria reissutuliaisena, joten käytin niitä sekä vielä lisäksi tuoretta inkivääriä.

Muita keittoon kuuluvia aineita ovat muun muassa kaffirlimenlehdet ja sitruunaruoho. Sitruunaruoho on pitkä ohut, ulkoisesti hieman kevätsipulia muistuttava "oksa", jossa on sitruksinen maku tai kuten äiti aina kommentoi, että kaikki maistuu kaffirin ja sitruunaruohon jälkeen fairylle :D
Jos tuoretta sitruunaruohoa ei ole (tällä kertaa sattui olemaan Citymarketissa), löytyy ainakin isommista kaupoista sitä myös purkissa (muistaakseni Spice Up!), samoin kaffirlimenlehtiä on kuivattuna maustehyllyssä tai siellä, missä on aasialaisia maustetahnapurkkeja. Myyjiltäkin voi toki kysellä. Chiliä voi lisätä maun mukaan. Tavallisesti tämän keiton ei kuulu olla tulinen vaan chili on siellä muutamana palasena, jolloin ne on helppo noukkia pois, jos niitä ei tahdo syödä. Jos olet kalorreiden laskija, niin keitosta saa kevyemmän käyttämällä kevytkookosmaitoa.

Niin ja viimeisenä varoituksena tai ohjeena, että niin inkivääri, galangal, sitruunaruoho kuin kaffirlimetkin lisätään keittoon isoina paloina. Ne ovat kovia/sitkeitä joka tapauksessa eikä niitä ole tarkoitus syödä, ne tuovat vain makua....naurattaa taas ajatus, kun joskus Thaimaassa tuota keittoa söin äidin kanssa ja hän jossain vaiheessa syöntiä totesi, että ihan hyvää on mutta nämä ruohot ja muut sattumat ovat kovin ikävää syötävää ja nyppi samalla sitruunaruohon paloja ja kaffirlimenlehtiä suupielestä. Purskahdin nauruun ja totesin, ettei niitä kuulu syödä! Vedet silmissä nauretaan vieläkin sitä tapausta!
TOM KHA GAI ELI THAIMAALAINEN KOOKOS-KANAKEITTO
(2 pääruoka-annosta tai 3 alkuruoka-annosta)
3dl kanalientä
2-3dl kookosmaitoa
250g broilerin suikaleita
½-1 sitruunaruoho tai maun mukaan sitruunaruohotahnaa purkista
muutama galangal tai inkiväärin siivu (ei tarvitse kuoria)
3 kaffirlimenlehteä
maun mukaan tuoretta chiliä
maun mukaan kalakastiketta tai suolaa
2-5 isoa herkkusientä leikattuna neljään osaan
1-2rkl limenmehua
(1tl kookossokeria, jos tahdot)
Laita herkkusieniä, kalakastiketta, limen mehua ja sokeria lukuun ottamatta kaikki aineet kattilaan. Kiehauta ja keitä kunnes broileri on kypsää. Mausta maun mukaan kalakastikkeella tai suolalla sekä halutessasi sokerilla (thaikeittiölle tyypillistä). Lisää herkkusienet ja keitä vielä hetki. Lisää lopuksi maun mukaan limen mehua ja tarjoile.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti