Sivut

perjantai 20. marraskuuta 2015

Hei sinä erityisruokavaliota noudattava trendipelle, lopeta nirsoilu ja ala syömään kuten normaalit ihmiset!


Trendipelle, ruokavammainen, hankala (ravintola-)asiakas....nimityksiä moniallergisille, keliaakikoille, vegaaneille ja muita ruokavaliota noudattaville riittää. Olette kaiken pahan alku ja sosiaalinen elämä kanssanne on hankalaa. Ravintolassa kyselette tarkasti kyllästymiseen asti henkilökunnalta, mitä ruoka sisältää, pyydätte pakkaukset nähtäviksi ja kyseenalaistatte ammattilaisten ruoanlaittotaidon. Kanssaruokailijat huokailevat ja häpeävät! Kyläillessänne viette mukananne omat eväät, jottei emäntä tai isäntä joutuisi näkemään liikaa vaivaa ja kuluttamaan aikaansa mahdottoman ruokavalionne takia. Samalla omat eväät kuitenkin loukkaavat emäntää, onhan se sentään kumma, kun eivät talon pullat ja prötit kelpaa! Ruokavalionne on vain huomion hakua! Ihme nirsoilua teiltä, mokomatkin trendipellet!
Osalle enemmän tai vähemmän tuttua, osa on ehkä säästynyt edellisiltä. Syynä tämän tekstin kirjoittamiseen ovat sosiaalisessa mediassa saamani haukut siitä, miten sokeriton, viljaton, maidoton, gluteeniton, munaton ja muut ton-ton-ton -ruokavaliot ovat trendipelleilyä. Samaan kategoriaan voi niputtaa luonnollisesti myös vähähiilihydraattista, paleota, FODMAP- tai vegaanista ruokavaliota noudattavat. Blogini reseptit ovat pelleilyä ja nirsoilua, ja ihmisen tulisi syödä normaalisti!
Osalle näin varmasti on, mutta valitettavasti on myös hurjasti niitä, joille tämä "muuttomuus" on pakollista jokapäiväistä elämää ja josta lipsuminen voi pahimmassa tapauksessa viedä hengen. Lievemmät tapaukset selviävät kirvelevällä tai kutisevalla ihottumalla, vatsakivuilla, turvotuksella, ripulilla, pahoinvoinnilla, ihon kosketusarkuudella ja kipeillä nivelillä morkkiksen kera varustettuna. Kyllä kelpaa!


Pystyn itse elämään suhteellisen vapaasti, pienemmistä lipsumisista ei yleensä aiheudu suurta haittaa, mutta vatsani ja suolistoni voivat paremmin ilman suurta vilja- ja sokerimäärää, ja nieluni kiittää maidottomuudesta vähäisemmän liman myötä. Ruokavaliota ovat kritisoineet yksittäisten ventovieraiden ihmisten lisäksi myös läheisemmät ihmiset. Ei ole kiva istua pöydässä tuttavien keskellä ja kuulla joka suunnalta kritisoivaa ihmettelyä ja kummastelua höröttävän naurun ja typerän vitsailun kera siitä, miten en tahdo ottaa kermakakkua – koska  sitä jo edellisenä päivänä olin maistanut – vaan koen viisaammaksi pitäytyä minulle terveellisemmissä valinnoissa. Parempi pitää matalaa profiilia ja yrittää valita tarjottavista sen minkä voi. Aina se ei kuitenkaan onnistu!
Sen takia koen suurta mielipahaa niiden vaikeasti moniallergisten tai autoimmuunisairauksista kärsivien puolesta, joille rajoitteinen ruokavalio on ehdoton pakko! Ravintoloissa käynti on hankalaa, koska vaikka toimittaisit selkeän ja yksityiskohtaisen listan soveltuvista ja ei-soveltuvista raaka-aineista etukäteen, saat eteesi kuitenkin annoksen, jossa möllöttää raaka-aine, joka on mainittu "ei-sovellu"-listan ensimmäisenä! Pitää myös huomioida, että edellä mainitussa tilanteessa ravintolan henkilökunta on myös, ehkä ihan ymmärrettävästäkin syystä, päättänyt, mitä moniallerginen syö muun seurueen valitessa listalta haluamansa annoksen. Elämä ei ole koskaan reilua, mutta edellä kuvattua tilannetta ei moni perinteistä ruokavaliota noudattava tule ajatelleeksi. Ilkkuminen, vitsailu ja kritisointi eivät helpota oloa pätkän vertaa ”trendipellenä” oloa!
 
Oma ryhmänsä ovat sellaiset ihmiset – yleensä minkä tahansa ruokavalioryhmän kiihkoilijat, joiden mielestä oma ruokavalio on ainoa oikea ja sitä tulisi kaikkien muidenkin noudattaa. Vaikka ruokarajoitteisille soveltuvista raaka-aineista saisi kehiteltyä kerrassaan kelvollisen ja maukkaan korvikkeen, ei se suinkaan ole sallittua, sillä jos et kykene syömään kuten "normaali ihminen", on parempi olla ilman kyseistä tuotetta tai ruokaa kuin syödä korviketta. Tämä siis ulkopuolisen ihmisen määräämänä, naapurihan yleensä tietää asiasi paremmin kuin itse!
 
Itse yritän olla mahdollisimman suvaitsevainen ja avoin mille tahansa ruokavaliolle: Pystyn käyttämään kananmunia, mutta kehittelen mielelläni myös munattomia reseptejä muiden pyynnöstä ja iloksi. En ole koskaan ollut vegaani, mutta olen kiinnostunut myös vegaaniruokavaliosta ja kehittelen mielelläni myös vegaaneille soveltuvia ruokaohjeita. Osa heistäkin kun on moniallergisia. Eläinperäisten tuotteiden poistaminen ruokavaliosta saattaa myös lisätä viljojen ja palkokasvien käyttöä, mutta entä, kun nekään eivät sovi? Silloin on paras luopua vegaaniajattelusta, sanoisit. Ehkä se olisi helpointa, mutta haluan ainakin yrittää keksiä jotain sopivaa. En ala tuomitsemaan ja nimittelemään muita, vaikka en itse noudattaisikaan kyseistä linjaa.
 
Erilaisten ruoka-aineallergioiden vuoksi jää monia suomalaisille tyypillisiä raaka-aineita pois ruokavaliosta, esimerkiksi kotimaiset viljat, sokeri, maitotuotteet, munat.... Silloin monet haluavat jonkin vastaavan, ei-allergisoivan raaka-aineen tilalle. Tässä vaiheessa aletaan syyllistää lähiruoan puutteesta tai mäkättämään siitä, miten kaiken pitäisi olla luomua. Itse haluaisin suosia luomua ja suomalaista niin paljon kuin mahdollista, mutta valitettavasti luomutuotteet ovat usein kovin arvokkaita ja suomalaisista tuotteista harvoin saa allergialeivonnaista aikaiseksi. Lähiruoka on hieno asia, ja kannatan sitä, mutta kun lähikaupassa on vierekkäin espanjalainen ja paikallinen paprika kahdeksan euron kilohintaerolla, ei varmasti kovinkaan monen tarvitse arpoa tuotteiden välillä. Olkoon kuinka tahansa myrkytettyä ja tappavaa tuo ulkomainen paprika. Ai niin, voisihan sitä syödä kotimaisia juureksia, kaalia ja sipulia. Ja niinhän minä teenkin, varsin ison osan talvea, mutta kyllä maaliskuussa alkavat juureksetkin jo kyllästyttää, vaikka miten maustaisi eri tavoin. Ainakin itse kaipaan vaihtelua ja otan silloin tällöin mieluusti sen ulkomailta rahdatun paprikan.
Siitä huolimatta suosin myös runsaasti suomalaisia tuotteita. Suomalaista kurkkua ei voita mikään – ei ainakaan se espanjalainen. Pyrin välttämään kurkkua talviaikoina, sillä kotimainen kurkku on kirpaisevan kallista ja ulkomainen kurkku mautonta ja sitkeää, välillä voisi sanoa, että jopa pahaa. Haluan hyvää ruokaa!


Haluan hyvää ruokaa siitäkin huolimatta, että ruokavaliosta uupuisi moni perusraaka-aine. Reseptien kehittely on mukavaa. Ruokarajoitteet haastavat ruoanlaittoa ja leivontaa ihan eri tavoin, kuin tavallinen kokkaus. Pidän "ruokavaliokokkausta" mielenkiintoisena, ja on ihana keksiä ja kokeilla uusia juttuja, joista voisi olla iloa myös muille. Näin on tapahtunutkin: olen tutustunut blogin myötä useisiin uusiin ihaniin ihmisiin ja saanut paljon kiitollista palautetta. Toki joukkoon mahtuvat ne muutamat harvat säröäänet, joiden mielestä kaikkien reseptien pitäisi olla vain ja ainoastaan heille suunnattuja, tai vastaavasti reseptit saisi tunkea sinne minne aurinko ei paista, koska henkilö itse on kaikkiruokainen.  Ihmisiä mahtuu joukkoon niin monia. Voisin myös lopettaa blogini, pitää reseptini itselläni ja kehitellä niitä vain omaksi ilokseni. Blogi lähti liikkeelle siitä, että ne läheiset ja tuttavat, jotka tiesivät reseptienkehittelyistäni, pyysivät usein reseptejä itselleen. Siksi ajattelin homman käyvän helpommin blogin kautta. Samalla ajattelin voivani auttaa ja inspiroida myös muita. Onhan tämä myös mukavaa hommaa.


Ihmisillä on kova tarve kritisoida ja syyllistää, jopa haukkua, mikä tuntuu toisinaan pahalta, varsinkin lukijoitani ajatellen, joille ruokavalion kanssa ”pelleily” on armoton tosiasia päivästä toiseen! Mutta, kun saa edes yhden positiivisen kommentin vaivannäöstään, "Ihanaa, kun olet olemassa.", tietää olevansa oikeilla linjoilla! Kiitos lukijoille ja teille, jotka kritisoitte ja arvostelette ruokavalion kanssa kikkailevia, ajatelkaa seuraavalla kerralla kahdesti ja miettikää omalle kohdallenne! Pilkka saattaa nimittäin jonain päivänä osua omaan tai läheistenne nilkkaan! Kuten eräs ihminen totesi, ei itsestään selvyyksiä osaa arvostaa, ennen kuin ne menetetään! Nautitaan siis siitä mitä on, olkoon se sitten vaikka moniallergikko keliaakikko vegaanille suunnattu herkkuleivonnainen!

88 kommenttia:

 1. Olisi hienoa kun telkkarissa olisi joku erikoisruokavalio kokkiohjelma. Perus ruokaa on nähty tehtävän vaikka minkälaista, mutta kisan idea voisi olla se, että odottamatta joutuu tekemään esim. Gluteenitonta tai maidotonta tai munatonta tai kaikkitonta :) olis haastetta ja moniallergisille, keliaakikoille ja vegaaneillekkin ja jopa perus tallaajille saattaisi tulla vinkkejä ruoanlaittoon ja leivontaan.. Kokit pitäisi toki olla erikoistuneita edes jollain tapaa kun esim. Gluteeniton leipominen on kyllä melko haastavaa.. Asian vierestä, mutta hyvä että sulla on tämä blogi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanja! Itsekin miettinyt joskus että olisi mielenkiintoista nähdä ammattikokkien tuotokset kun yllättäen käskettäisiin valmistamaan erityisruokavalioruokaa :) Tosin olen sitä mieltä että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea ja itse olen ainakin äärimmäisen tyytyväinen, jos löytyy jotain gluteenitonta, maidotonta ja vähäsokerista joka maistuu hyvälle. Mitään ihmeellisen erikoista en kaipaa enkä välttämättä täysin sokeritonta tai viljatontakaan, pystyn joustamaan tietyissä rajoissa. Allergikkoja olen neuvonut kertomaan ravintolalle ruokavaliorajoitteista etukäteen, koska on ymmärrettävää ettei ravintolan henkilökunta pysty välttämättä vastaamaan ruokavaliotoiveisiin yllättäen. Myös ravintoloiden tieto ja taito erityisruokavalioissa on noussut viime vuosina ja varmasti he tekevät parhaansa. Ymmärrän heitäkin, että melkoisissa haasteissa sielläkin välillä varmasti ollaan. Blogin kauttakin olen huomannut, että ei millään pysty joka kerta vastaamaan kaikkien toiveisiin koska ruokavaliorajoitteita on niin useita eri kombinaatioin. Siksi olen pyytänytkin, että jos toivoo jotain tiettyä niin pistää toiveensa sähköpostilla niin katsotaan mitä saan aikaiseksi! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Olen opiskellut vanhoilla päivilläni kokiksi ja luontaisesti gluteeniton ruokavalio on terveydellisistä syistä välttämätön. Hyvärisen suku, josta äitini Rautalammilla polveutuu, on keliakiasuku (ihokeliakia). Minusta olisi hauska TV:ssä valmistaa luont. gluteenitonta ruokaa ja leipoa sen seitsemää sorttia. Mielestäni pitäisi pystyä vastaamaan kysymyksiin miksi ja miten. Olen ajatellut aloittaa blogin joulun jälkeen edellisessä lauseessa mainitsemieni kysymysten pohjalta. Monissa erityisruokavalio blogeissa kirjoitetaan: tee niin ja niin, mutta pienet tärkeät asiat unohtuvat tai niistä ei tiedetä. Itseäni harmittaa, kun jotkut suosittelvat valmiita tuotteita, eivätkä ole perehtyneet siihen, mistä ne on valmistettu. Mielestäni se on jopa eettisesti väärin henkilöitä kohtaan, joille erityisruokavalio on terveydellisistä syistä pakollinen eikä trendi. Jne...

   Poista
  2. Totta Helena! Yksi juttu mihin törmää usein on, että monetkaan eivät esim. tiedä että leivinjauhe sisältää joko maissia tai perunaa. Olen törmännyt jopa ruokajuttuun jota mainostettiin gluteenittomana, pääraaka-aineena oli speltti! Tai sitten luullaan että kookos tai muskotti ovat pähkinöitä.

   Poista
 3. Raskainta tässä -ton ruokavaliossa on juuri ihmisten kritisointi, koska en minäkään kritisoi sitä, että mitä he suustansa alas laittavat. Kun on allerginen monille eri ruoka-aineille tai muuten huomaa voivansa paljon paremmin ilman kyseisiä ruoka-aineita, niin ei helposti halua palata ns. entiseen ruokavalioonsa. Kritisoinnin sijaan ihmisten tulisi mielestäni olla joko hiljaa tai sitten kannustaa "hienoa että olet löytänyt elämäntavan, jonka avulla koet voivasi paljon paremmin". Joillan ihmisillä sanoissa voi olla välillä kateuttakin, sillä ruokavaliomuutosten jälkeen kiloja on karissut, olen eloisampi ja toimeliaampi. Lisäksi erikoisruokavalioiden noudattaminen vaatii paljon itsekuria, aikaa ruuanlaittoon ainakin joskus enemmän sekä halua ottaa selvää ruoka-aineista, ravitsemuksesta ja resepteistä. Kiitos mahtavasta blogista ja jatka samaan malliin! Olen löytänyt monta reseptiä blogistasi jotka ovat auttaneet arjen kiireeseen ja antaneet inspiraatiota!

  VastaaPoista
 4. Niin totta joka sana��

  VastaaPoista
 5. Ihana kirjoitus!! Tämä oli kuin suoraan mun suusta!!
  Jätin viljat pois heinäkuussa, kilpirauhas + iho-ongelmien takia. Molemmat on korjaantunut ruokavaliomuutoksen ansiosta. Silti saan joka kerta kylässä ollessa kuulla tuota samaa. Ei oikein enää edes tee mieli mennä kylään kaikkiin paikkoihin, joissa tiedän että vastaanotto on juurikin tuo.
  Voisin paasata tästä aiheesta vaikka kuinka kauan... ☺ Mutta siis ihana kirjoitus ja muutenkin ihana blogi sulla!! ♥

  VastaaPoista
 6. No näinpä! Minusta on älytöntä, että kaikesta pitää tehdä niin hienosti sokeritointa, gluteinitonta, rasvatonta, lisäaineetonta, hiilaritonta yms yms. Jos kerta pystyy, niin miksi ei nauttisi elämästä ja sen kaikista mauista? Enkä tarkoita sitä, että pitäisi mättää herkkuja joka päivä vaan sitä, että selitellään " en halua pastaa, koska siinä on hiilareita. en halua jälkiruokaa, koska siinä on kaloreita. en halua salaattia, koska siinä ei ole minkäänlaisia ravintoarvoja." Huoh. Kyllä osaa olla vaikeaa :D

  Itselläni on useita hedelmä- ja vihannesallergioita, joten suhtaudun todella varauksella minulle uusiin (raakoihin) kasviksiin, sillä olen todennäköisesti allerginen niille. Muuten kokeilen kaikkea mahdollista, mitä eteen tarjotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pointti olikin siinä että kaikki eivät pysty "normaalisti" nauttimaan niistä ja se tuntuu ärsyttävän niitä, jotka pystyvät. Luulisi olevan toisin päin, en ymmärrä ja tuntui pahalta niiden moniallergikkojen ja autoimmuunisairaiden tai muista syistä tavallisuudesta poikkeavaa ruokavaliota noudattavien puolesta! Ei kuulu muille ne syyt sillä jokainenhan tuntee kroppansa parhaiten. Vegaanit ja muut kasvissyöjät taas noudattavat ruokavaliotaan usein eettisistä syistä, mutta mielestäni kellään ei ole siitäkään huolimatta (ettei ole allergiaa tms. taustalla) oikeutta mennä ilkkumaan heitä. Minun puolestani jokainen syököön kuten parhaaksi tahtoo, tarjoan vain vaihtoehtoja heille, syihin en puutu koska mielestäni on suvaitsevaisempaa antaa "kaikkien kukkien kukkia" :)

   Poista
  2. Ihanaa, kun jaksat selittää... En minäkään ihan vain huvikseni tai ulkonäköni tähden syö viljatonta ja lisäaineetonta ruokaa, vaan terveyteni ja vielä oikeammin sanottuna on helpompi elää ilman pieruja, ripulia ja vatsakipuja. Yölläkin olisi mukava nukkua. Nämä asiat ei muutu helpommiksi, vaikka kuinka "yrittäisin syödä mitä tarjotaan". Minä yritän kyllä enkä valita kenellekään valintojani. Kotona saan kuitenkin syödä juuri sellaista ruokaa kuin haluan. Ja lukea juuri sellaisia blogeja kuin haluan.

   Poista
 7. Olen niin samaa mieltä tästä kanssasi! Turhauttaa miten ihmiset kokevat oman ruoka-allergian uhkana ja naurettavinta mitä olen kuullut on se, kuinka kuulemma itse olen aiheuttanut allergian itselleni. Kyllä, sehän onkin oikein tarkoitus että niitä allergioita haalii itselleen! Mutta siis, mahtava teksti, pitäisi jokaisen arvostelijan ja epäilijän lukea tämä :) Upea blogi muutenkin, ilo seurata tätä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin törmännyt siihen, että väitetään allergian olevan itse aiheutettu. En oikein muutenkaan ymmärrä miksi toisten ihmisten ruokavaliot jaksavat herättää niin paljon tunteita toisissa :D Tosin sen ymmärrän esimerkiksi kylässä tai ravintolassa jos joku on ilmoittanut noudattavansa erityisruokavaliota, mutta viimeistään jälkiruoan kohdalla ne kaikki on jo unohdettu...en edes itse ilmoita mitään erityisruokavaliota vaan valitsen pöydästä sen minkä parhaaksi näen ja kiitän siitä. Tosin silloin tällöin taas muut vieraat saattavat kytätä lautasta ja ihmetellä miksen ottanut joka ikistä sorttia ja alkavat siitä vaahtoamaan, mutta se on vain elämää! :)

   Poista
 8. Onneksi löysin blogisi ja reseptisi! Olen tosi monelle perusruoka-aineelle allerginen. Täytyy todeta, että olen saanut hyvää palvelua ravintoloissa ja toiveisiini on suhtauduttu vakavasti. Ystävät ja sukulaiset syövät meillä käydessään samaa ruokaa kuin minä ja tykkäävät ruuistani. Hyvää jatkoa sinulle ja kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Sinulla on ihania ystäviä ja kiva kuulla, että olet saanut myös mukavia ravintolakokemuksia! :)

   Poista
 9. Ihana kirjoitus ja se on juuri noin kuin kirjoitat. Itsellä on aika rajattu ruokavalio terveydentilan takia ja tunnistan niin äärettömän hyvin kyllä nuo kaikki mistä kirjoitat. En myös itse pidä ehdottomuuksista se varsin ahdistavaa.

  Kiitos, että jaat ihania reseptejä meidän kaikkie iloksi ja opiksi :)

  terkuin mari

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvästä jutusta ja hyvistä resepteistä :)

  VastaaPoista
 11. Itse olen koulutukseltani diettikokki, eli ammattini puolesta erityisruokavaliot ovat siis kovin tuttuja. Meillä töissä jokainen asiakas saa jotakin. Olemme kuitenkin iso yksikkö ja on ihanaa jos asiakas ilmoittaa etukäteen erityisruokavalionsa. Kaikkea ei kuitenkaan aina pysty toteuttamaan. Taannoin kävi tilanne jossa asiakas ilmoitti että hän tarvitsee myös jälkiruokakeksi(tottakai kun kuuluuhan se muillekin asiakkaille) meidän ei kuitenkaan ollut mahdollista leipoa hänelle sitä viljatonta, maidotonta, sokeritonta keksiä vaan tarjosimme vaihtoehdoksi joko pähkinöitä tai hedelmää. Kiitokseksi siitä että olimme saaneet hänelle vaihtoehdon sain huudot 400 muun asiakkaan edessä miten olen ammattitaidoton paska....ruokimme kuitenkin kaiken kaikkiaan tuon 3 päivän tapahtuman aikana 2500 henkeä, ja jokaiselle taattiin ruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni olisi äärimmäisen kiitollinen tuollaisesta palvelusta ja on ihanaa ja kiitollista, että kaltaisianne on olemassa! Ystäväni oli taannoin työmatkalla (Suomessa) jonka aikana ruokailtiin ravintolassa. Toimitti ravintoiloihin etukäteen listat ja toisessa paikassa joutui kahdesti palauttamaan lautasen keittiöön. Kolmannella kerralla sai sitten eteensä lautasen josta jo suurin osa oli hänelle sopivaa. Sitä vastoin seuraavana päivänä puolet halvemmassa paikassa, jonne menivät extempore näytti ruokalistaansa tarjoilijalle,joka vei sen kokille. Hän sai eteensä heti ensimmäisellä kerralla sopivan annoksen ja oli hyvää. Annos oli pienin muutoksin saatu sopivaksi listalla valmiina olleesta annoksesta. Sanoi, että harvoin saa yhtä hyvää palvelua eikä ollut edes kallis. Ja hän ei suinkaan ole nirso vaan allergiat ovat todellisia. Siedätystä on kokeiltu, mutta jouduttu keskeyttämään...söisi mitä vaan jos vain voisi!

   Poista
 12. Luitko Rosa tästä tekstistä muuta kuin otsikon?

  VastaaPoista
 13. Koulukiusaaminen jatkuu aikuisilla vähättely ja toisten arvosteluna. Nykyään kaikki ovat niin kärkkäitä arvostelemaan tietämättä asiasta mitään. Suvaitsevaisuutta saa harvoin osakseen. Jatka Anna valitsemallasi tiellä. Hienoa, että jaksat ottaa huomioon muut ihmiset. Se on kaunis luonteenpiirre ihmisellä.

  VastaaPoista
 14. Hyvä kirjoitus, kiitos Anna! Itse kuulun niihin onnellisiin, jotka voivat periaatteessa syödä mitä vaan, mutta yleinen hyvinvointi on kyllä paljon parempi, kun vähän katson mitä suuhuni laitan. Uskomatonta, miten itsekkäitä jotkut voivat olla. Onneksi on sinun kaltaisia ihmisiä, jotka ajattelevat myös muita. Jatka samaan malliin. Olen vinkannut blogistasi sukulaisille, joille kaikki aineet ei käy.

  VastaaPoista
 15. Mahtava kirjoitus ja muutenkin aivan loistava blogi! Kiitos ihanista resepteistä joita jaksat tänne laittaa ja suunnitella. On niin ihanaa kun kaikkea ei tarvitse miettiä ja ihmetellä itse. Joskus sitä todellakin turhautuu siihen kun ihmiset ihmettelevät syömisiä ja motkottavat kuinka kaikkea pitää syödä. Miksi pitäisi kun olo on parempi ilman. Minulla on vain muutama hengenvaarallinen allergia mutta muuten valitsen ihan hyvän olon perusteella mitä suuhuni laitan. Kiitos vielä kerran tästä ihanasta blogista ja kaikkea hyvää Sinulle jatkossakin! :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos hyvistä ohjeista. Moni ymmärtää vilja-allergiani= keliakia. Kiva sitten selittää ettei ole sama asia ja olen muuten riisi/maissi/hirssi allerginen myös. Voin syödä pieniä määriä, ei ole kuolemaksi, mutta ne jälkiseuraamukset jotka kestää viikon niin mieluummin olen täysin ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuostakin meinasin kirjoittaa mutta olisi tekstistä tullut turhan rönsyilevä, joku toinen kerta sitten. Mutta joo, ihmiset eivät ymmärrä vilja-allergian ja keliakian eroja, tosin en heitä siitä syytä. Ei kaikkea voi tietää ja silloin on hyvä kertoa heille miten asiat on. He jotka välittämät, ymmärtävät kyllä, ne muut....pitää tunkkinne. Luin muuten facesta jutun, jossa ravintolan ammattilainen oli todennut laktoositonta pyytäneelle, että heillä on kaikki Hylaa koska nykyään kaikilla on maitoallergia ;)

   Poista
  2. Miten voi ravintolatyöntekijän tiedot olla noin heikot?! Joskus hävettää näiden kollegoiden puolesta 🙈

   Poista
  3. Sitä on monet kohtalotoveritkin välillä ihmetelleet :) Itse pitää olla tarkkana!

   Poista
  4. Juu kyllä väliin saa hävetä kun tosiaan vähälaktoosinen, laktoositon ja maidoton menevät sekaisin. Samoin välillä saa vääntää rautalangasta että puhdaskaura ei ole sama kuin elovena tai että paprikaton ei voi syödä paprikajauhetta jollei toisin mainita. Tai että jos joku laktoositon voi syödä vuohenjuustoa niin se ei tarkoita sitä että vuohenjuusto automaattisesti kävisi kaikille

   Poista
  5. Tuttuja juttuja....samoin kuin peruna-allergikko ei voi syödä ruokaa, jossa on perunatärkkelystä!

   Poista
  6. Miten voi ravintolatyöntekijän tiedot olla noin heikot?! Joskus hävettää näiden kollegoiden puolesta 🙈

   Poista
  7. Välillä todella ihmetyttää, mutta pitää myös todeta tähän väliin, että joukossa on myös niitä, jotka tietävät ja ottavat rajoitteet vakavasti ja tosissaan ja myös palvelu on hyvää eikä lainkaan vaivaannuttavaa! Itsekin saanut myös todella osaavaa ja hyvää palvelua ravintoissa, mutta toki on niitä huonompiakin kokemuksia.

   Poista
 17. Kiva, että joku jaksaa kehitellä meille ruokavammasille perheillekin vaihtoehtoja kokeiltavaksi ;) Meillä ei yksittäiset ruokavaliot ole yksilön ongelmia, mutta näin 6 henkisessä perheessä on ihan kiva joskus syödä yhtä ja samaa ruokaa/herkkua koko perheen kesken :) Ja näin äitinä, eli tämän talon pääasiallisena ruokavastaavana on kiva, kun näitä ohjeita voi ammentaa välillä jostain muualtakin kuin omien väsyneiden aivosolujen viidakosta. Tästäkin blogista löytyy monta herkkuohjetta(sekä suolaisia, että makeita), joiden ilo on moninkertainen kun lapset pääsee seuraamaan/osallistumaan tekemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla ja kiitos sinulle. Vielä on ennen joulua tulossa pari joululahjavinkkiä, joiden tekemiseen voivat lapsetkin mainiosti osallistua! ;)

   Poista
 18. Itse olen joskus pamauttanut sanoa, että mulla on kuule ihan allergiasairauksien asiantuntijalääkärin määräämä ruokavalio, että jos et ole itse lääketieteen ammattilianen, niin voisitko olla hiljaa. Aika harva taitaa avata suunsa sen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pointsit tälle! Valitettavasti kaikilla ei rohkeus riitä moiseen.

   Poista
 19. Mä rakastan sun blogia! Älä ikinä muutu/muuta mitään. Olen saanut hurjan määrän vinkkejä, maittavia herkkuja ja ennen kaikkea positiivista asennetta tehdä asiat itselleen hyvin. Terveisin toinen tällaisesta ruokavaliosta avun saanut trendipelle Heidi ❤️

  VastaaPoista
 20. Hieno kirjoitus. Ja olen samaa mieltä, kunpa vain kaikki ymmärtäisivät tämän.
  Mietinpä vaan että mitä tehdä ihmiselle joka on moniallerginen ja häntä varten on joka kekkereihin yms. tehty syötävät (jotka ovat myöskin todella herkullisia ja osaa niistä resepteistä käytämme itsekin normaalisti välillä vaikkei perheessämme sampja allergioita olekaan) vain häntä varten ja kun vieraat on häipyneet niin tämä allergikko alkaa syömään ruokia, joiden suurimmalle osalle ainesosista on allerginen, todella hyvällä ruokahalulla. Ja jokaikinen kerta hän kumminkin nostaa haloon siitä että kun hän on niin kovin allerginen sille, tälle ja tuolle(ja automaattisesti valmistamme vain häntä varten syötävää, josta riittäisi useammallekin henkilölle ja vielä sitä ennen varmistamme allergiansa uudelleen ettei mikään unohdu) ja myöhemmin hän sitten valittaa niitä vaivojaan mitä niistä ruoista hänelle tulee joita ei saisi syödä. Mitäs tämmöselle pitäis tehdä?
  Kieltämättä käynyt jo useampaan otteeseen mielessä tämän takia jättää valmistamatta häntä varten mitään erityisruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa tuohon antaa mitään kunnon vastausta. Tämä ihminen kuitenkin on siis ihan oikeasti allerginen, muttei ilmeisestikään hengenvaarallisesti? Tuollainen on kyllä todella turhauttavaa ja varmasti myös osasyy siihen että normaalisyöjät kyllästyvät erityisruokavalioihin :(

   Poista
 21. Todella asiallinen kirjoitus!
  Välillä se on kyllä todella turhauttavaa yrittää löytää ruokapaikkaa, joka sopisi seurueen "ei mitään erikoista" nirsoruokailijalle ja omalle ns. terveysintoiluruokavaliolle. Sitten kun lopulta löytyy sopiva paikka ja haluan kysellä hieman annoksen sisällöstä tai kenties vaihtaa jotain asioita annoksessa, niin itseä nolottaa kysyä kun tietää jo muiden tulevat reaktiot. Niinkuin sillä lopulta olisi väliä mitä kukakin syö? Ja sitten lopulta joutuu selittämään miksi ei esimerkiksi syö liivatetta kun siitä ei kuulemma olisi mitään haittaa ja olen liian ehdoton. Välillä tuntuu vain niin hullulta joutua selittelemään asioita joilla ei teoriassa ole perusteltavaa syyä kuin vain että ei halua tai koska voi olla syömättä.
  Sekin hieman harmittaa nykyään, että kun on paljon jotka haluavat noudattaa esim gluteenitonta ruokavaliota "muutenvaan" ja sitten on tapauksia joilla ei saa olla jauhopöllähdystäkään gluteenia. Ja ravintoloissa karsitaan gluteenittomuuden ehdottomuusta joissain tapauksissa tämän vuoksi, silloin harmittaa niiden puolesta, joille se gluteenittomuus oikeasti on pakollista.

  Toivottavasti erilaiset ruokavaliot tulisivat jatkossa enemmän tutuiksi yleistiedon tasolla, että voi olla olemassa ties minkälaista -tonta. Näissä kuitenkin harmittaa ristiriitaiset tiedot esimerkiksi sokerittomasta ruokavaliosta, joka joissain lähteissä tarkoittaa glukoosia mutta esimerkiksi fruktoosi hyväksytään. Sen sijaan että puhuttaisiin asioista niiden oikeilla nimillä. Nykyään sokerittomuuttakin kielletään pakkausmerkinnällä "makeutettu hedelmämehulla", tekisi mieli kysyä, että niin mikä lajike se hedelmä oikein on, omena- ja päärynälajikkeista olen kuullut, mutta en hedelmälajikkeista. Ystävämme fruktoosi siis jälleen.

  Mutta kiitos paljon tästä kirjoituksesta, oli hyvin ajatuksia herättävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitos sinulle kommentistasi, asiallista tekstiä! :)

   Poista
 22. Olet ns asian ytimessä. Kaikille ruokavalio ei ole valinta, monivammaisena se on pakon sanelemaa jonka kanssa joutuu elämään loppuelämänsä. Siihen kun vielä lisää jokseenkin kovat eettiset arvot ollaankin hieman jo hankalassa asemassa?

  On hienoa, että löytyy ihmisiä jotka ymmärtävät tämän, jaksavat nähdä vaivaa ja kehitellä mahdollisia herkkuja (joihin luen myös normi ruuan joka on minulle soveltuvat) ja näin helpottaa mahdollisesti jonkun elämää, joka ei aina jaksa itse keksiä itselleen syötävää.
  Loistavaa tekstiä, hyvä blogi, hyviä reseptejä - kiitos kun viitsit ja jaksat. Muista että katsomosta on aina helppo huudella, unohda tyhjän jauhajat, meitä sinua seuraavia on varmuudella enemmän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut Saija! On vain toisinaan niin hauskaa kun jotkut jaksavat vielä huudella tämän kaiken lisäksi miten pitäisi suosia lähiruokaa. Olisi kiva nähdä miten nämä ihmiset tekevät siitä lähiruoasta erityisruokavalioleivonnaisen...ai niin mutta eihän moniallergisen tarvitse sitä syödä, olkoon ilman ;) Kiitos sinulle ihanasta palautteestasi!

   Poista
 23. Kiitos kun julkaiset reseptejä! Niistä on hyötyä ja ne ovat totta vieköön tarpeellisia! Kun koin oman ruokaherätykseni, paasasin siitä muillekin. Miksi en olisi paasannut, kun olo oli niin hyvä ja paino tippui! Mutta jos joudun syömään "niinkuin on ennenkin syöty" ja "koska Suomen maatalous on rakennettu näin ja toimeentulo loppuu maanviljelijöiltä, jos kaikki noin syövät" tai koska "on niin kallista tehdä erikseen tuommoista ruokaa", niin voin pahoin henkisesti ja fyysisesti. Kai ne on ne pulavuodet, jotka vaikuttaa ihmisten asenteisiin: ei ruuasta saa valittaa.

  Minulle kävi ennen kaikki ruoka. Sitten sain lääkkeitä, joista osa vaikutti suolistoon. Syy tai seuraus, laktoosi lakkasi imeytymästä. Sitä myöden heräsi kiinnostus siihen, mikä aiheuttaa sairauksia, miten lääkkeet vaikuttavat, minkä laatuisia ovat nykyajan raaka-aineet, mitä niihin lisätään ja mitä niistä puuttuu. Ongelma ei ehkä olekaan minussa, vaan siinä miten "asiat ovat aina (tai viimeiset vuosikymmenet) olleet".

  Leipomisesta on kadonnut ilo, kun sokeri ja vehnä ei sovi. Siksi en leivo. Mutta haluaisin, koska olen ihan hyvä leipuri ;-) Sinun ohjeesi kannustavat kokeilemaan, hankkimaan kaappiin uusia raaka-aineita ja yrittämään. Koska kyllähän se juhla tulee siitä, että ruokapöytään voi tuoda jotain nautinnollista ja joka on vieläpä terveellistä ja hyvää oloa tuottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ja kannustavasta palautteesta. Tuo on varmasti totta että pula-ajat vaikuttavat asenteisiin.

   Poista
 24. Kiitos, ihana blogi ja kiva että jaksat kirjoittaa ja puuttuakin mm tämän kirjoituksesi myötä meille monille niin tuttuun asiaan - muiden kommentteihin syystä tai toisesta johtuvaan ruokarajoittuneisuuteemme.
  Ja jonkun kommentoijan mainitsema idea - että tv:ssa olisi ruokaohjelmia erityisruokavaliota noudattavile, on loistava. Laittakaahan ehdotuksia suoraan tv-kanavien juontajille, voi vaikka poikia ohjelman :) Iloista viikonloppua kaikille <3

  VastaaPoista
 25. Hienosti kirjoitettu Anna! Ja niin totta tuo, että toiset ihmiset tietävät (omasta mielestään), mitä kenenkin pitää syödä, miten elää, miten ajatella jne. Näille ajattelijoille ei voi mitään, mutta itse voi tietysti pyrkiä olemaan avarakatseisempi ja ymmärtäväisempi.
  Meillä kävi aikoinaan tyttären bestis useinkin kylässä ja hän oli ja on todella allerginen monelle ruoka-aineella. Mulla oli jääkaapin ovessa lappu, mitkä olivat kiellettyjen listalla. Tein aina ruoat sitten sen mukaisesti. Vast'ikään hän muisteli, kuinka hänestä oli tuntunut kivalta tuommoinen - ja siitä on aikaa jo yli kymmenen vuotta!
  Ystäväni; keliaakikko käy useinkin tässä ja on itsestään selvää, että kahvitarjottavissa on suurin osa gluteenitonta. Samoin, jos on vegetaristi, niin hänellä sen suunnan tarjoilut, laihduttajalle jotain keveätä jne. Mielenkiintoistahan tuo on.
  Itse kokeilen, kiitos Sun ja muutaman muun ohjeitten, vähähiilarisia juttuja ihan linjojen ja hyvän olon takia. Ihanaa, kun kehittelette! Viis veisataan niistä ikuisista valittajista!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuollaisesta ruokavalion huomioimisesta taatusti jää hyvät ja lämpimät muistot loppu elämäksi. Ihanaa kun on olemassa myös kaltaisiasi, vaikka usein nämä moniallergikot, keliaakikot yms. eivät todennäköisesti edes odota sitä vaan tuovat omat eväät. Toisen huomioiminen lämmittää aina mieltä!

   Poista
 26. Kiitos näistä gluteenittomista ohjeista :) helpottaa elämää.

  VastaaPoista
 27. Iso kiitos sinulle, kun kehittelet näitä mahtavia reseptejä! Olet päivieni pelastus :)

  VastaaPoista
 28. Tosi hyvä kirjotus. Itte pystyn syömään kaikkea (tavallista paprikaa pitää varoa, siitä tulee piiiitkä istunto hyysikässä.... mutta rakastan paprikaa joten syön sitäki sillon ku on aikaa antaa pakin mennä sekasin)
  Ja kokeilen kaikkea: vegaani, raw-food, gluteiiniton jne jne. Koska teen työkseni ruokaa niin pitäähän se tietää miltä kaikki maistuu ja mieluiten myös että miten ne tehdään. Käy sääliksi ne ihmiset jotka ei pysty syömään mitä vaan, mutta ei siitä tartte tehä isoa numeroa, vaan tehä mahdollisimman hyvää ruokaa niistä raaka-aineista joita voi käyttää. Tykkään haasteista :) Kiitos vielä sun kirjotuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Viiva! Sinulla on ihana suhtautuminen erityisruokavalioihin :)

   Poista
 29. Itse olen diabeetikko, joudun karsimaan imelimmät ja hiilaripitoisimmat ruoat ja joskus joudun tyytymään pelkkään kahviin jos verensokeri ei salli minkään syömistä. Ei tuo ole koskaan ketään haitannut, muutakuin joskus itseäni. Tunnen muitakin ruokavammaisia, jotka terveydellisistä syistä voi syödä kaikkea mitä on tarjolla. Onkin huvittavaa seurata että joku on keksinyt itselleen ruokavalion ja tekee siitä numeron, vaikka se ei perustu mihinkään terveydelliseen syyhyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokavaliostaan suurta meteliä pitävät onkin ärsyttäviä, varsinkin jos ei ole terveydellistä syytä. Toisaalta en keksi miksi kukaan rajoittaisi ruokavaliotaan muista kuin terveydellisistä syistä? Olkoon syynä vaikka esim. vain laihduttaminen. Jos kieltäytyy kohteliaasti kylässä tarjotusta piirakasta ja tyytyy pelkkään kahviin saa kuulla että voihan sitä nyt yhden palan syödä, tai kyllä sitä nyt kerran voi ottaa. Olet sitten huomenna tarkempi. Pöydässä on sitten valehtelematta varmaan kymmentä sorttia ja sama koskee jokaisen niiden kohdalla, kaikkia pitäisi maistaa, mieluiten vielä santsata. Sitten saakin sen jälkeen kuulla samaiselta ihmiseltä, että kyllä sunkin pitäisi laihduttaa kun olet niin lihava...huoh...ei edes omasta elämästä, mutta kuullut useammalta tuollaista. Pointtina vaan, että jos ei henkilö itse pidä meteliä noudattamastaan ruokavaliosta, niin miksi ihmeessä muilla on niin suuri tarve siitä pauhata, arvostella ja haukkua. Siinä vaiheessa, kun toinen toteaa minulle juustokakkua tarjotessaan ja siitä kieltäytyessäni vedoten vatsakipuun (johon ei kyseinen henkilö tiedä taustoja), että höpö höpö, etkö ole kuullut siedätyshoidosta, niin kyllä kiehuu! >:(

   Poista
 30. Kiitos tästä postauksesta <3
  Monta reseptiä olen täältä napannut ja hyväksi havainnut. Olen hirveän huono kommentoimaan, mutta nyt tahdon sanoa:
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja paljon kiitoksia sinulle! :) Toivottavasti viihdyt blogini parissa myös jatkossa ;)

   Poista
 31. Kiitos. Äärettömän hieno kirjoitus.

  VastaaPoista
 32. Kiitos! Blogisi on kiinnostava, virkistävä ja niin hyödyllinen! Ihanaa, että kokeilet ja jaat kokeilujesi tulokset kaikkien käytettäväksi. Halaus ❤️

  VastaaPoista
 33. KIITOS Anna!! Luin tämän jo ennen ja olin ylpeä sinusta! Nyt luin uudestaan paremmalla ajalla ja kunnolla. Olet TÄYSIN oikeassa ja erittäin fiksulla tavalla! Hyvin kirjoitettu ja oli rohkea teko julkaista kirjoitus! Olen kopioinut ja tallentanut tekstin (siltä varalta
  , että joskus lakkautat blogisi, mitä älköön ikinä tapahtuko!). Se lähtee tarvittaessa ymmärtämättömille tiedoksi ja valistukseksi. Sisarilleni, ehkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah :D "Sisarilleni ehkä...", kiitos tästä piristyksestä Maritta ja kiitos myös kannustavista ja kauniista sanoistasi <3 Blogia en todellakaan ole lopettamassa, sillä tulevaisuuden suunnitelmia löytyy jo, kun vain saisi kaiken tehtyä...

   Poista
 34. Hah, on se merkillistä et jos ihminen syö terveellisesti, niin jotkut alkaa aukoon päätä ja haukkumaan. Oisko parempi sit muka lihoa ja saada kakkos tyypin diabetes. Istuu varmaan joillekin sit paremmin et tulee aikainen sydänkuolema.. Tää blogi on mun uus suosikki, linkitän sen omaan blogiini, jos passaa. :) kiitos ihanista ohjeista! Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Aivan totta mitä sanot! Mä en jaksa välittää pätkääkään mitä muut syövät, mulla on vain oma juttuni ja haluan toteuttaa sitä. Joskus joku kysyi multa, et mitä ajattelen kun muut ihmiset kaupassa pörräävät maitohyllyn vieressä...noh mitähän mä ajattelen, et missähän täällä on mantelimaitoa ja jatkan matkaani. Saatan tosin kauhaista mukaani myös muutaman tavallisen maidon ja rahkaa muita varten sen kummempia miettimättä :D Kiitos sinulle kommentista ja tietenkin saat linkittää blogini! <3

   Poista
 35. Jokaisen syö miten halua,esim mun pitäisiN noudatta,sokeriton, gluteiniton,maidoton, vältä fodmap ruokavalio muttei ole allergioita joten ei ole oikeasti "pakko" koska on autoimmuunisairaudet sekä vatsa ongelma,mutta siksi ei ole lääkäri määrättu mulle mitään se on vain minusta kiinni kokeilla auttako se tai ei,ja netissä löytyy kaikkien ristiritaiset tiedot, sekä en ole vältämättä huomanut eroa kun vältän esim gluteini, joten olen pysynyt normalissa ruokavaliossa että välillä' syön normaali pasta mutta yritän vain syödä arvoin ja korvan gluteinittomalla vain välillä,juuri siksi en ole huomanut mitään eroa jos syön sen.Olen sitä mieltä kuitenkin että jos EI ole allergia ja on vain esim yliherkyttä joka aiheuttaisi vatsa turvotus tai ripuli,voimme JOSKUS syödä normaali ruoka esimmerkiksi silloin kun olemme vaikka kaverin luona tai juhla eikä silloin tarvi olla lian tarkka , kyllä et kuole jos kerrän syö kakku mikä kaveri tajoa vaikka ei sulle sopi,sitten vain tiedät että joudut käydä wc myöhemmin :P ei koko terveys tilanne romahta koska syöt kerrä kielletty herkku!!! Eli joustavus joskus voi myös olla kun ei kyyse ole hengenvarallinen tilanne.Mutta on todella hyvää että sulla on tämä blogi mikä autta monet ihmiset joka päivää :) so dont care for the negative comments :)

  VastaaPoista
 36. Löysin sattumalta blogisi ja mielenkiintoiset juttusi ja reseptisi - kiitos niistä. Toivottavasti jaksat jatkaa.
  Pystyn itse syömään melko tavallista ruokaa, mutta en epäile kenenkään ruokarajoituksia, omani ovat niin merkillisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän sitä jaksaa kun on innostusta ja halua kehitellä uusia juttuja ihmisille ja ihanat lukijat! ❤

   Poista
 37. Saisiko tämän blogikirjotuksen mitenkään jakaa facebookissa? On nimittäin tosi hyvä kirjotus ja osat läheiseni eivät osaa ymmärtää kun en pysty käymään ulkona syömässä vaa alkavat vitsailemaan siitä ja oireista. Sulla on tosi ihana blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta blogipostauksiani saa jakaa Facebookissa! :) Kiitos myös ihanasta palautteestasi!

   Poista
 38. Hyvä postaus, kiitos! Tosin ravintolakokemusta hiukan ihmettelen: ainakin itse olen ravintoloissa aina saanut ton-ton-ton-ruokia. Riippuukohan ravintolan laadusta ja hintatasosta? Omat kokemukseni ovat lähinnä Helsingin keskustan paremmista ravintoloista. Ehkä joku ABC tai Rosso ei sitten kummoista valikoimaa tarjoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se niin on, että riippuu ravintolasta. Toisissa allergiat ja ruokavaliot yleensäkin otetaan todella hyvin huomioon, toisissa ei. Itsellä pari erittäin huonoa kokemusta ihan viime kuukausilta ja kyseessä oli hieman arvostetumpi paikka (suhteuttaen paikkakuntaan). Onneksi niitä hyviä kokemuksia on kuitenkin paljon enemmän :)

   Poista